A borbélyt a férfistílus alakítójának, szakértőjének tartják, hiszen nemcsak a hajvágás a szakterülete, hanem a szakáll vágás, formázás és ápolás is. A szakemberek iránti igényt a trendek is alakítják, egyre több férfi fordul borbélyhoz, ha a hajáról vagy a szakállának ápolásáról van szó. Várza Ádám Hunor borbély, aki a szakma sok ágát ismeri, klasszikus és rendkívüli frizurákat is vág. Emellett képzőként tanítja is a szakmát, átadja tapasztalatait, tudását azoknak, akik kipróbálnák magukat ezen a pályán. Munkájáról és a képzésről interjúban beszélgettünk.

– Mit kell tudni rólad, milyen szakmai út vezetett oda, hogy a képző legyél?

Várza Ádám vagyok, hat éve dolgozom a fodrász szakmában, főképp borbély vagyok. Ebből a hat évből két évet dolgoztam alkalmazottként itthon és külföldön, négy éve viszont itthon, saját műhelyben dolgozom. Ott is borbély szakmában vagyok, ami azt jelenti, hogy a hajvágás mellett borotválással, szakáll igazítással is foglalkozom. A fejemben már régóta benne volt az ötlet, hogy ezt a szakmát tanítani is tudnám gyakorlatban, aztán egy megkeresés és képzés által sikerült megvalósítani.

– Milyen tudást sajátíthatnak el az érdeklődők az általad oktatott kurzus alatt, kiknek ajánlod ezt lehetőséget?

– Első körben az elméleti részét tanítjuk meg a szakmának, hiszen az is legalább annyira fontos, mint a gyakorlati képzés. Próbáljuk elméletben elsajátítani azokat a dolgokat, amelyeket majd gyakorlatban kivitelezünk. Ezt követően a különböző vágásokat, azok technikáit próbálom minél jobban megtanítani a jelentkezőknek. Itt meg lehet tanulni a szakma alapjait, különböző izgalmas és divatos technikák alkalmazását, eszközhasználatot.

– Meglátásod szerint kiből lehet jó borbély?

– Mindig azt mondtam, hogy ezt bárki meg tudja tanulni, mint mesterség. Ha egy bizonyos időt és munkát fektetünk bele, akkor az sikerhez vezet. A többi már a munkagyakorlaton múlik. Én mindenkinek szívesen ajánlom ezt a képzést, aki kicsit is úgy érzi, hogy érdekli a dolog, sőt másoknak is, hiszen lehet, hogy megszereti és a szakmában marad. Érdekes az is, hogy bár borbély képzést tartok, több a női jelentkező, mint a férfi.

– Milyen trendek vannak a férfifodrászat terén?

– Ahogy a női hajviseletben, úgy a férfifodrászatban is vannak trendek, divatok. Szakállban nincs jelentős divat, de hajban viszont már igen. Pár éve lett divat az úgynevezett fade-haj, ami lényegében a hosszúság átmenetét jelenti a haj hátsó és oldalsó részén. De divatos a skin fade vágás is, amikor a fejoldalon a hajat nullára vágjuk. Ennek a vágásnak a különböző technikáit alkalmazzuk, használjuk, most ez a divathullám.

– Mit üzensz a jövőbeli jelentkezőknek?

– Jelentkezzenek bátran, mert, ha profi fodrász nem is lesz belőlük, de otthon biztosan jó hajat tudnak majd vágni. Ha viszont jól megtanulják és tapasztalatot szereznek, akkor ez jól fizető álláshoz vezethet. Mindenképpen megéri jelentkezni és elvégezni ezt a képzést.