A zöldségtermesztő képzést egyre többen választják, azok is, akik ebből szeretnének megélni, de azok is, akik csak hobbi szinten kertészkednének. A lehetőséggel egyre többen élnek, a képzéseket Egyed Emőke tartja, aki agrármérnökként közel érzi magához nemcsak a növénytermesztést, de a tanítást is. Az elméleti és gyakorlati órákat úgy állítja össze, hogy a résztvevők alapos tudást szerezzenek, de élvezzék is az együtt töltött időt. Munkájáról és az általa tartott kurzusról, interjúban számolt be. 

– Mit kell tudni rólad, milyen szakmai út vezetett oda, hogy a képző legyél?

– Agrár- és környezetmérnök végzettséggel rendelkezem, a mezőgazdaság és az azzal kapcsolatos tevékenységek mindig közel álltak hozzám, hiszen szüleim is ebben a szakmában dolgoztak. Édesapám mezőgépész mérnök, édesanyám szintén ezen a területen dolgozott, ő mezőgazdasági referens volt a helyi önkormányzatnál. Számomra az indíttatás alapja innen eredt, majd 2013-ban amikor az agrármérnöki szak mesterképzésén vettem részt, később pedig lehetőségem volt elvégezni egy tanfolyamot, amely által felnőtt oktatásban is taníthatok. Emellett, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum környezetvédelmi szakon tanuló diákjait taníthatom.

– Mivel foglalkoztál az elmúlt évek során? 

– A munka mellett egy helyi környezetvédelmi szervezetnek, a ZIKE-nek (Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete) vagyok az elnöke. Egyesületünkkel számos szakmai gyerektábort bonyolítottunk le az elmúlt 12 évben, tanulmányi kirándulásokat szervezünk, valamint környezetvédelmi jeles napokon szervezünk programokat. 

– Milyen tudást sajátíthatnak el az érdeklődők a zöldségtermesztő kurzus alatt, kiknek ajánlod ezt lehetőséget? 

– Az érdeklődök elsajátíthatják a képzés során azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek által hatékonyabban tudnak majd egy kertészetben vagy akár a saját veteményesükben zöldséget termelni. Az itt megszerzett tudás akkor is hasznos, ha nem ezen a pályán helyezkednek el. Ajánlom mindazoknak, akik szeretnének mélyebb szakmai tudást elsajátítani és akarnak a mezőgazdaság különböző ágazataiban dolgozni. 

– Mit tanulnak a résztvevők gyakorlatban és elméletben? 

– A képzés résztvevői elméletben megtanulják, hogy milyen környezeti feltételek, milyen ásványi anyagok, mennyi tápanyag szükséges a zöldségek számára, hogy fejlődni tudjanak. Megismerik melyek a meleg- és a hidegtűrő fajok, hogyan kell őket gondozni, milyen talajon lehet termeszteni bizonyos fajokat. Ezeket mind nagyon fontos, hogy elsajátítsák, hogy a megszerzett tudást gyakorlatban is alkalmazni tudják. Gyakorlatban megtanulják, hogyan kell helyesen palántát ülteni, megismerik a különböző zöldségfajokat, milyen tápoldatokat használhatnak a jó fejlődés érdekében. 

– Miért hasznos elvégezni egy ilyen képzést? 

– Egy ilyen képzés elvégzésével nemcsak elméleti és gyakorlati tudást kapnak a résztvevők, hanem egy szakmát is, vagyis államilag elismert oklevelet, amelyet bárhol fel tudnak használni az Európai Unió tagállamaiban. Ugyanakkor nagyon hasznos tudást szereznek a növénytermesztésről, amit bárhol hasznosítani tudnak: munkahelyen, az otthonaik körül, kertészetben vagy a földeken. Egy mezőgazdasági, növénytermesztési alapképzés mindenkinek a hasznára válik a mai világban. 

– Mit üzensz a jövőbeli jelentkezőknek?

– Bárkinek ajánlani tudom ezt a képzést, aki egy kicsit is szereti a környezetet, a mezőgazdaságot és szeretné megismerni a zöldségtermesztés csínját-bínját. Üzenem a jövőben jelentkezni szándékozóknak, hogy ne féljenek belevágni új ismeretek elsajátításába, hiszen ha minél több ismeret van a birtokukban annál értékesebb emberek.