Vállalkozónak lenni óriási kihívás és mint sok minden mást, ezt is meg lehet tanulni. A vállalkozói kompetenciák fejlesztése képzésünket már több száz fiatal végezte el, közülük százan startupperek lettek és megvalósították álmaikat. Az üzleti tervezés, finanszírozás, piackutatás kérdéskörökben fontos megismerni az alapokat, de a kapcsolati háló legalább ilyen fontos. Karácsony Zsolt képző az általa tartott kurzusról, a sikeres vállalkozás feltételeiről és a gazdasági élet összefüggéseiről, fontosságáról beszélt.

– Mit kell tudni rólad, milyen szakmai út vezetett oda, hogy a képző legyen?

– A Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán végeztem vállalkozástant és üzletfejlesztést, ebből mesteri fokozatot is szereztem. Ezen kívül számos képzésen vettem részt: projektmenedzsment, uniós projektek, közbeszerzési és vállalkozói tanfolyamok. Számomra nagyon fontos, hogy fejlődni tudjak ezen a területen és minden képzésen újat kaptam, ezáltal motivált is maradok, hiszen mindig tanulok valamit, amit eddig nem tudtam, de hasznosítani tudom a jövőben. Ezt szeretném én is továbbadni azokon a képzéseken, amelyeket én tartok, hogy szintén lehetőséget jelentsenek másoknak. Az, hogy képzővé váltam 15 éves szakmai út volt, hiszen az egyetem mellett vállalkoztam, dolgoztam különböző projektekben, és tíz éve vezetem a Junior Business Club gazdasági, vállalkozói egyesületet.

– Szerinted kiből válik jó vállalkozó, melyek a feltételei a sikernek?

– Nagyon sok típusú vállalkozó van, így erre nincs tuti recept. Ugyanakkor, vannak olyan értékek, amelyek mentén haladva el lehet érni a sikert. Szerintem fontos a határidők betartása, a célok érdekében meghozott következetesség, a szerződések és írásbeli egyezségek betartása, valamint a szolgáltatások minősége is. Emellett fontos a profit, hiszen ezért is lesz vállalkozó valaki, de ennek elérése ne mindenáron történjen meg. Gondolok itt arra, hogy vállalkozóként ne romboljam a környezetet, a társadalmat vagy akár a munkatársak mentális egészségét.

– Milyen tudást sajátíthatnak el az érdeklődők a vállalkozásfejlesztő képzésen, kiknek ajánlod ezt lehetőséget?

Ezek a képzések rövid futamidejűek egy egyetemhez képest, viszont rövid idő alatt sok információt lehet átadni. Az érdeklődők figyelmesek, kérdeznek és ez nagyon fontos, hiszen ezáltal sikeres vállalkozást indíthatnak a későbbiekben és tisztában lesznek a gazdasági élet szabályaival is. A képzés során megtanulják, hogy miként épül fel egy vállalkozás, ki a vállalkozó, melyek a kihívások, mit jelent menedzselni egy céget, de azt is, hogy jogilag, pénzügyileg miként kell felépíteni egy vállalatot. Emellett fontos a működtetés is, hiszen mindenki hosszú távra tervez és piacképes akar maradni. Ehhez adunk ötleteket, tippeket, segítünk az arculattervezésben is. Számomra fontos a vendégelőadók meghívása, olyan területekről, amelyeknél nagyon fontos az aktualizált információk átadása, legyen az könyvelés vagy marketing.

– Hogyan zajlik a gyakorlati és elméleti képzés?

– A különböző témák feldolgozása mellett, konkrét gyakorlati képzés is zajlik, a résztvevők üzleti tervet írnak, amit a vizsgán is bemutatnak majd. Ez is nagyon fontos, hiszen az üzleti terv tartalmazza azokat az információkat, amelyek a cégindítás esetében nagyon fontosak. Egy üzleti tervvel pályázni is lehet, így finanszírozási lehetőséghez jutnak a vállalkozásuk elindításához. Fontos, hogy az üzleti terv megvalósítható, piacképes legyen, illetve üzletképes, profitábilis. A gyakorlati órákon erre figyelünk leginkább, mert egy cég elindításánál nagyon fontos, hogy melyek a célok és mi vezet oda.

– Van olyan terület, ami biztos siker egy vállalkozásban?

– Az életben mindig változnak a dolgok, a gazdasági életben is változnak a trendek, de a törvények is, és ezekhez kell igazodni. Stratégiákat lehet kidolgozni, de sokszor kell újratervezni. Szerintem az a vállalkozó lesz sikeres, aki a legrosszabb helyzetben is meglát valami lehetőséget és tud élni vele.

– Mit üzensz azoknak, akik belevágnának egy vállalkozásba, pályáznának és startupperek lennének? Miért érdemes vállalkozónak lenni ma, illetve miért hasznos elvégezni egy vállalkozói kompetenciák fejlesztése képzést?

A képzést mindenkinek ajánlom, akkor is, ha nem mindenki szeretne vállalkozóvá válni, mert ezáltal beleláthat a cégek életébe, a bürokratikus eljárásokba, és munkatársként is más lesz a viszonya a feletteseivel. Azok viszont, akik kipróbálnák magukat vállalkozóként, számukra szinte kötelező egy ilyen képzés elvégzése, mert számos információval tudunk szolgálni, számadatokat tudunk átadni, statisztikákat bemutatni, de más kompetenciákat, készségeket is fejlesztünk a kurzus során. Azt is fontos kiemelni, hogy ezáltal kapcsolati hálót is építenek a vállalkozók, amit a későbbiekben tudnak kamatoztatni.