A StartUp Hub vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ égisze alatt működik a StartUp HUB Consulting. A cég széleskörű ügyintézést kínál a kis- és középvállalkozásoknak a pályázatírás, pályázati tanácsadás, projektmenedzsment, közbeszerzések területén. Ezen belül, az agrártámogatások terén is segítséget nyújtanak azoknak a gazdáknak, akik pályáznának, bővítenék farmjukat vagy átalakítanák azt. A lehetőségekről Orbán Miklós agrármérnökkel, mezőgazdasági vállalkozóval beszélgettünk, aki egyben a vállalkozás egyik vezetője is. A pályázati folyamatokat, Czimbalmos Kozma Csongor vezető tanácsadó magyarázta el érthetően a gazdáknak, érdeklődőknek.

Elég hosszú utat jártál be, mesélj arról, hogyan jutottál el a gazdálkodástól és szövetkezet alapítástól a pályázatírásig?

Orbán Miklós: Érdekes ez az egész, már egyetem után, amikor hazajöttem és elkezdtem gazdálkodni, megjelentek az első Európai Uniós kiírások, és a saját sikeres pályázatunk után  másokét is átvállaltuk, majd jelentkezünk  egy nagyobb pályázatra, ahol, mint tanácsadó vállaltam részt. Az Agrosic Egyesületnél töltött pályafutásom idején szintén több pályázatban részt vettem szaktanácsadóként. 

Meglátásod szerint, mi jellemzi a gazdatársadalmat Háromszéken, vannak fiatalok, akiknek át lehet adni a gazdaságokat?  

Orbán Miklós: Ebben a kérdésben úgy érzem, hogy sok fiatal szeretne itthon maradni és átvenni a gazdaságokat, sőt, az uniós átlaghoz képest a háromszéki gazdatársadalom nem egy elöregedett társadalom. Vannak tenni akaró fiatalok és jönnek az én korosztályomból is, tehát, megfigyelhető, hogy sokan átvették az idősebbektől a gazdaságokat és komolyan vezetik, így ezen a szinten jól állunk. 

Milyen műszaki, anyagi háttérrel indul ma egy fiatal gazda?

Orbán Miklós: A háromszéki gazdatársadalom jól felszerelt farmokkal rendelkezik. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt években jól lehívták a pályázatokat, főleg a krumplis szekcióban, sőt az országban egyedülállóként sikerült jól lehívni ezeket a pénzeket. Aki pályázik, fejlődik, hiszen mindig kell még egy traktor, eke, mezőgazdasági eszköz, de sokan vannak olyanok is, akik nem pályáznak, a székely-magyar létből adódóan félénkek. Ezúton szeretném őket bátorítani, és említeném példaként a Pro Economica pályázatot, ami magyarországi alapokból volt finanszírozva, magyarul voltak a kiírások, tehát könnyebb volt az eljárás is. Akkor is megéri próbálkozni, ha az összeg alacsony, mert elsőre az is sokat számít, a későbbiekben pedig lehet növelni a lehívott összeget. 

Melyek a feltételek, előnyt élvez, aki fiatal a pályázatok pontozásnál?

Orbán Miklós: Minden pályázatnál, legyen az zöldségtermesztés vagy állattenyésztés, aki 40 év alatt van, plusz pontot kap.  Ha farmvezetőként van jelen és fiatal, az is plusz pont. A fiatal gazda pályázatnál például kizáró ok, hogy a pályázó 40 év alatt legyen, és  az új ciklusban erre külön figyelnek, éppen ezért ajánlott a fiataloknak.

Hasonló válaszokat adott Czimbalmos Kozma Csongor is, aki évekkel ezelőtt került kapcsolatba a mezőgazdasági pályázatokkal, hiszen évekig egy másik pályázatíró cégnél dolgozott, ahol többnyire mezőgazdasági pályázatokkal foglalkoztak, és ezáltal nagyon sok gazda modern gépekhez tudott jutni a megyében. 

Milyen pályázatok vannak jelenleg, mire figyeljenek a fiatal mezőgazdászok? 

Czimbalmos K. Csongor: Jelenleg két típusú pályázatról tudunk beszélni. Az egyik a 40 évnél fiatalabb gazdáknak szóló pályázati kiírás. A kiírás kedvezményezettjei a 2023-2029-es periódusban fejenként mintegy 70 ezer eurót kaphatnak a korábbi 40 ezer euró helyett az országos szinten 250 millió eurós  keretből, ami összesen több, mint 3500 pályázatot fog majd jelenteni. A pályázati kiírás célja a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, a mezőgazdasági generációs megújulás elősegítése és a vidéki vállalkozások beindítása.Fontos feltétel, hogy senki nem tud magánszemélyként pályázni, mindenképp szükséges a jogi személyiség bejegyzése. 

– Honnan és milyen segítséget kaphatnak a pályázók? 

Czimbalmos K. Csongor: Mint mondtam, a jelentkezők nem tudnak pályázni magánszemélyként, mindenképp jogi személy szükséges a dosszié összeállításához. Éppen ezért, mielőtt a fiatal gazda tavasszal leadja az APIA-hoz (Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség) a föld- és állatállomány-alapú támogatási kérelmét, fontos, hogy egyeztessen egy pályázatíró cég képviselőjével, akivel közösen meg tudják határozni a pályázati kiírások szempontjából megfelelő méretű és struktúrájú farmot.. Ezután a folyamat után a pályázati tanácsadó tud segíteni a procedúrák értelmezésében is. Ami még fontos követelmény: a gazdának, az új szabályozások szerint, egy minimális szakmai képesítésre vagy az elmúlt 10 évből legalább 12 hónap mezőgazdasági tevékenységben szerzett tapasztalatra is szüksége lesz annak érdekében, hogy pályázni tudjon.

Milyen lehetőségek vannak még? 

Czimbalmos K. Csongor: Egyet már említettem, a másik lehetőség a 80 százalékos támogatás, a 41 év alatti fiataloknak, illetve a 65 százalékos, ami a 45 évet be nem töltött, és több, mint 5 éve gazdálkodó fiataloknak szól. Ezek az agrártámogatások elérhetik a 200 ezer eurót is gazdánként, viszont elsősorban beruházásokra (építkezés, szoftverek, gépek) lehet pályázni. Itt, mint egyébként minden kiírás esetében a fontos, hogy csak jogi személyként tudnak pályázni az érdeklődők. Továbbá a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez lejelentett farm-struktúra kialakítása is ugyancsak fontos, irodánk pedig ebben is segítséget tud nyújtani az érdeklődőknek.

StartUp HUB Consulting megtalálható Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 8. szám alatt, az A5 irodában. Előzetes bejelentkezés a consulting@startup-hub.ro email címen lehetséges.