A környezettudatos, költséghatékony otthonok ismertek már nálunk is, de egyelőre nem sokat látni. A mobilházak, tiny house-ok biztosítják a szabadságot, az alternatív lakhatási lehetőségeket. Mobilisak, ezért könnyen költöztethetőek, de ez nem vesz el a kényelemből. Buzsi Zoltán fiatal vállalkozó megvalósította álmát és egy tiny house-t működtet Uzonban. Erről számolt be interjúnkban. 

– Kérlek, mutatkozz be és mesélj magadról, a vállalkozásról, amit indítasz!

– Buzsi Zoltán vagyok, Uzonban élek és a jövőmet is ott képzelem el, így a vállalkozásomat is oda terveztem. Több mindennel foglalkozom, állatorvos vagyok, de turisztikával is foglalkozom, kulcsosházat működtetek és ez mellé, hogy tágítsam a lehetőségeket egy tiny-house kialakítását képzeltem el. Ez egy kis méretű mobil lakóhely, ami környezetbarát koncepcióval épül, minimalista életstílust feltételez, de kiválóan alkalmas a lakhatásra. A támogatásból megvásároltam a házat és a napelemeket is, amelyek fontosak a fenntartásban.

Honnan jött az ötlet, hogy ilyen jellegű vállalkozásba kezdj? Mi volt számodra a legnagyobb motiváció?

– Elsősorban magamnak akartam bizonyítani, hogy tudok én is pályázni, meg tudom nyerni és egy élhető vállalkozást létesíteni. Nem akartam elengedni a lehetőséget, a korhatárba is belefértem és úgy gondoltam talán ez most egy olyan alkalom, amit meg kell ragadni. És örülök, hogy sikerült is.

–  Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

– Mindenképpen az a legfontosabb, hogy jól tudjuk menedzselni a vállalkozást, fontos a kommunikáció a munkatársakkal és az elszántság. Ezek alapvetőek, mert jól kell tudni kommunikálni, nekem számos előnyöm származott ebből, sok kapcsolatot sikerült építeni.

– Hol hallottál erről a lehetőségről és mit jelent számodra a 25 000 euró, mire fordítod?

– A közösségi médiában figyeltem fel a lehetőségre és megragadtam. A folyamat elég bürokratikus volt, de végül sikerült kiigazodni, sok volt a papírmunka, de ez is egy tanulási folyamat volt a számomra. Egy ilyen pályázat felnőtté teszi az embert, döntéseket kell hozni, felelősséget vállalni, kapcsolatokat építeni.

– Mik a hosszú távú terveid ezen a területen?

– Mivel egyelőre egy házikóm van, szeretnék még kettőt. Az egyik szintén lakhatást biztosítana, a másik pedig spa-jellegű lenne. Ez jelentené nekem a fejlődést.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkozást szeretnének indítani a jövőben?

– A visszatartó erőnek kell ellentmondani, saját magunknak bizonyítani és elindulni az úton. Az itt élőkben van egy olyan, hogy mindig a nehézségeket nézik, azt, ami visszatart és nem azt, ami előrevisz. Ezt le kell vetkőzni és akkor sikerülhet!