A  StartUp HUB – vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ célja közelebb vinni az elérhető pályázati lehetőségeket a háromszéki fiatalokhoz, ami az elmúlt időszakban meg is történt, hiszen száz fiatal írt alá finanszírozási szerződést. A századik startupper a baróti Bende Márk volt, illetve a szintén baróti Benkő Ágnes is aláírta a megállapodást, így mindketten megvalósíthatják álmukat. Erről beszélgettünk a két fiatal startupperrel. 

Mi volt az álmotok, milyen elképzelésekkel vágtatok bele a pályázatba? 

Benkő Ágnes: Az én vállalkozásom arról szól, ami a hobbim is: hímezni szeretnék. Eddig kézzel hímeztem saját tervezésű dolgokat, kreatívan újítottam fel ruhákat, majd továbbgondoltam mindezt, csak sajnos az ehhez szükséges hímzőgép nagyon drága. Kézzel nem lehet kivitelezni, így, amikor keresni kezdtem és megtaláltam ezt a lehetőséget, nagyon örültem.  Volt időm végiggondolni a folyamatot, tudom mit szeretnék és hogyan, úgyhogy bizakodó vagyok. 

Bende Márk: Az én tervem nem mindennapi vállalkozás, hanem  az édesapám vállalkozásának továbbfejlesztése. Egy fogtechnikai laboratóriumot szeretnék felújítani, vagyis az analóg módszereket digitalizálni. Mivel nem mindenki tudja, hogy ez mit jelent, elmondanám, hogy minden olyan módszer, amihez nem kell számítógép, az analóg, és ezt most megújítjuk a pályázat segítségével. Mindenképp itthon szerettem volna folytatni ezt a vállalkozást, amihez olyan gépekre, berendezésekre volt szükségem, amelyek felgyorsítják a munkafolyamatot.

Miben segít ez az összeg, hogyan tudtok továbblépni, fejleszteni a vállalkozást vagy újat indítani? Milyen területen szeretnétek tevékenykedni? 

Benkő Ágnes: Az elnyert összeg nagy segítség nekem, egy ipari hímzőgépet fogok vásárolni, ugyanis ezzel foglalkozom már egy ideje és nagy lehetőség lesz a fejlődésre. 

Bende Márk: Nekem a fejlesztésben segít ez az összeg, hiszen az orvostechnikai eszközök, gépek nagyon drágák, de fontosak. Ahhoz, hogy megújítsam az édesapám vállalkozását, jelentős összegre volt szükség, amit most megkaptam és előre tudunk lépni a szakmában. Ez a barótiaknak, erdővidékieknek is jó, hiszen eddig Sepsiszentgyörgyre kellett jönniük egy-egy digitális leletért, a jövőben pedig megtalálják a szolgáltatást Baróton is. 

Hol hallottatok erről a pályázati lehetőségről, hogyan jutott el hozzád az információ?

Benkő Ágnes: Mondhatni, hogy engem a Facebookon talált meg a lehetőség ahogy kigondoltam mit szeretnék, feldobta a hirdetést és nagyon megörültem. Terveim szerint textilanyagokra szeretnék hímezni logókat és különböző más díszítőelemeket. Az elején hobbiból indult az ötlet, kézzel hímeztem, de az nagyon időigényes volt és szerettem volna felgyorsítani a folyamatot, ami úgy tűnik most sikerülni fog. 

Bende Márk: Én is a közösségi oldalon találkoztam a felhívással, majd elmentem egy találkozóra, Ráduly Róbert Antal a StartUp HUB munkatársa szervezett Baróton. Ott megbizonyosodtam arról, hogy érdemes elkezdeni egy vállalkozói képzést, érdemes jó üzleti tervet készíteni és pályázni, mert megéri. Nagyszerű ötletnek és lehetőségnek tartom és ezután is figyelem ezeket az esélyeket. 

Mit üzentek azoknak, akik vállalkoznának, pályáznának, keresik a lehetőségeket? 

Benkő Ágnes: Azt üzenem a fiataloknak, hogy legyenek bátrak, ne féljenek és éljenek a lehetőségekkel, mert mindent ki kell próbálni, csak így érhetőek el sikerek. 

Bende Márk: Az én üzenetem egyszerű: próbálkozzanak és ne adják fel. Megéri figyelni a lehetőségeket, pályázni, még akkor is, ha sok bürokratikus dologgal jár és nem mindig egyszerű. Ugyanakkor a végén elfelejted a sok aggodalmat, feszültséget és örülsz, hiszen 25 ezer euró nagyon sok pénz, nagyon hasznosan el lehet költeni és mindenképpen megéri időt szánni rá.

(Bús Ildi)