Az ökológiai alapú kertészeti munkálatok olyan megközelítést hordoznak, amelyek összhangban vannak a természetes környezettel és a fenntarthatósággal. A hagyományos mezőgazdasági gyakorlatok vegyszerhasználat miatt súlyos környezeti károkat okozhatnak.  Az ökológiai kertészet azonban fenntarthatóbb megközelítést kínál. Erre vállalkozott Keresztes Hanna a StartUp HUB pályázata által, most interjúban mesél munkájáról és céljairól. 

– Kérlek, mutatkozz be és mesélj magadról, a vállalkozásról, amit indítasz!

Keresztes Hanna vagyok, a vállalkozásom egy ökológiai alapú kerttervezés, fenntartás és kivitelezés. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a megelőzésre összpontosítunk, hogy az adott növény betegségeit megelőzzük, de nem használunk mérgező vegyszereket, illetve üzemanyagot használó gépeket, eszközöket sem. Csak természetes növényvédő szereket használunk. Leginkább magánházak kertjeinél van erre igény, de iskolák, óvodák udvarát, kertjét is bevonjuk ezekbe a munkálatokba. 

Honnan jött az ötlet, hogy ilyen jellegű vállalkozásba kezdj? Mi volt számodra a legnagyobb motiváció?

Vannak még hasonló vállalkozások, de az ötlet még az egyetemen fogalmazódott meg bennem, mert tájépítész mérnök szakon végeztem, így nem volt kérdés, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Így találtam rá a lehetőséget és belevágtam a vállalkozásba. Elsősorban kicsit másképp szerettem volna megközelíteni a kertrendezést, környezetszennyezés nélkül, ez nagyon fontos szempont volt számomra. Sikerült professzionális gépeket vásárolni, de tervezést segítő programokat is, így nagyon sokat segített a 25 000 euró. 

 Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

Véleményem szerint az a legfontosabb, hogy a kezdetnél kitartsunk, hiszen az a legnehezebb, de rugalmassággal bátran legyőzhetőek az akadályok. Fontos a kapcsolatépítés és fejlődés is. Nem volt könnyű nekem sem az indulás, de sokat segített a csapat, főleg a papírmunkában.

– Mik a hosszú távú terveid ezen a területen?

– Remélem sikerül kialakítani egy erős ügyfélkört, de a zöld falakat, tetőket is megtanulnám, mert nagyon érdekes terület. Ebben fejlődnék és tanulnék még. 

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkozást szeretnének indítani a jövőben?
– Az én üzenetem az, hogy ne hallgassanak senkire, aki le szeretné beszélni őket a vállalkozásról, mert érdemes belekezdeni. Ha van egy jót ötlet, akkor annak eredménye is lesz, kitartással, munkával. Ezért nem szabad feladni.