Firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține fonduri europene  până la 100.000 de euro pentru a-și cumpăra calculatoare, alte echipamente și servicii pentru digitalizarea IMM-urilor. StartUp HUB Consulting are scopul de a ajuta antreprenorii prin furnizarea de informații, elaborarea proiectelor, precum și în implementarea și monitorizarea acestora. Csongor Oltean, președintele executiv al StartUp HUB și Csongor Kozma Czimbalmos, consultant și șeful de birou al firmei StartUp HUB Consulting au vorbit despre proiect în cadrul unui interviu.

– Cu ce scop a fost înființată StartUP Consulting și care este scopul acestuia?

Csongor Oltean: HUB Consulting a fost înființată ca răspuns la nevoile antreprenorilor mici și mijlocii identificate într-un sondaj de opinie publică realizat în urmă cu doi ani. Rezultatele acestui sondaj arată că o mare parte dintre întreprinzătorii mici și mijlocii, deși sunt dornici să aplice la fonduri de finanțare UE, nu primesc suficiente informații despre acestea. De asemenea, am constatat că, deși există informații despre diferitele oportunități, fie acestea nu sunt formulate pe înțelesul antreprenorilor, fie sunt disponibile într-un mod haotic, cu puține informații relevante.

– Ce soluții există pentru aceste probleme?

Csongor Oltean: Am constatat cu îngrijorare că județul Covasna se află pe ultimul loc în rândul județelor din România în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și că, deși instituțiile statului și fondurile pentru agricultori sunt gestionate mai efectiv, din păcate, sectorul de afaceri rămâne în urmă. Vrem să îmbunătățim acest aspect, altfel dorim să ne concentrăm pe susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, să le oferim servicii complete de management de proiect, pentru a-i ajuta să aplice la proiectele finanțate de către UE și să le implementeze cu succes. Suntem convinși că ajutorul acordat IMM-urilor pentru a accesa fondurile UE va duce, de asemenea, la o redresare economică în 5-10 ani și în județul nostru.

– Cui se adresează această finanțare de digitalizare? Cine se poate înscrie și care este termenul limită?

Csongor Kozma Czimbalmos: Acest apel se adresează în principal IMM-urilor, dar pot aplica și societățile cooperative. Există condiții care trebuie îndeplinite: societatea trebuie să fi fost înființată până la 31 decembrie 2021 și activitatea pentru dezvoltarea căreia se solicită grantul trebuie să fie deja autorizată. De asemenea, este important ca IMM-ul să aibă înregistrat profit operațional în ultimul an și să fie îndeplinite cel puțin șase dintre cele 12 criterii de intensitate digitală din Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI). Cererile pentru acest apel sunt deschise până la 30 iunie.

– Care este cea mai mare, cea mai importantă schimbare în procesul de digitalizare a companiilor care poate fi realizată prin intermediul proiectului?

Csongor Kozma Czimbalmos: În România, digitalizarea pentru întreprinderi se limitează la achiziționarea de calculatoare și imprimante, dar acest program ar putea schimba această situație.  Cheltuielile susținute prin program includ servicii de consultanță și analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice, implementarea unor rețele LAN/WiFi, conectare la internet și facturare timp de 3 ani, dezvoltarea unor siteuri web,  cheltuieli aferente achiziționării, dezvoltării, adaptării licențelor software, cheltuieli pentru configurarea și implementarea bazelor de date, digitalizarea bazelor de date și instruirea angajaților.

– Au mai existat programe similare și care a fost derularea acestora? Cum se descurcă antreprenorii locali în ceea ce privește digitalizarea?

Csongor Kozma Czimbalmos: Au existat proiecte similare în anii anteriori, dar au fost apeluri cu bugete mai mici și condiții mai stricte, așa că nu au avut prea mult succes. Apelul actual este mai potrivit pentru mai multe întreprinderi, deoarece cele care corespund aceluiași cod de activitate (CAEN) pot depune cereri similare.

– Care este bugetul proiectului? Care este bugetul de finanțare la IMM-uri?

Csongor Kozma Czimbalmos: Solicitanții pot avea cheltuieli eligibile în mai multe categorii: echipamente IT, software gestiune- vânzări specializate pe industrie, etc. Prin acest proiect, microîntreprinderile pot solicita între 20-30 000 EUR, întreprinderile mici între 20-50 000 EUR și întreprinderile mijlocii până la 100 000 EUR. Vestea bună este că 90 la sută din valoarea totală este acoperit prin proiect, iar în regiunea Centru sunt disponibile aproximativ 40 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că șansele sunt foarte mari ca mai multe firme din județul Covasna să apeleze cu succes.

– Care sunt condițiile de participare?

Csongor Kozma Czimbalmos: Este foarte important ca întreprinderile să fie înființate înainte de decembrie 2021, firma să nu aibă activitatea suspendată, întreruptă, și să fi înregistrat profit din exploatare în anul 2022. Este important să îndeplinească cel puțin șase dintre cele 12 criterii DESI. Procedura nu este una foarte birocratică, totul se derulează în format digital pe o singură platformă. Cu toate acestea, procesul de evaluare poate fi complicat și lung, cu o perioadă de implementare a proiectului de 12 luni și o perioadă de monitorizare de 3 ani.

StartUp HUB Consulting poate fi găsit în Sfântu Gheorghe, pe strada Oltului nr. 8, biroul A5. Înscrierea prealabilă este posibilă la adresa consulting@startup-hub.ro.