Gama serviciilor oferite de StartUp HUB – Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale are o nouă componentă. Nou înființată StartUp HUB Consulting Srl. care funcționează în cadrul centrului oferă o gamă largă de servicii în domeniul accesării fondurilor europene nerambursabile destinate întreprinderilor mic și mijlociii – management proiecte, asistență în depunerea proiectelor și implementare, achiziții publice. Directorul societății este Miklós Orbán, inginer agronom, membru al consiliului de administrație al StartUp HUB, iar consultant principal Czimbalmos K. Csongor.
Miklós Orbán după terminarea studiilor s-a implicat în lumea proiectelor nerambursabile. Prin intermediul propriei afaceri, a câștigat experiență privind oportunitățile de finanțare oferite de programele Uniunii Europene destinate sectorului agricol, fermierilor și întreprinderilor agricole. Czimbalmos K. Csongor, consultant senior, timp de 10 ani a fost angajatul uneia dintre cele mai importante companii județene de consultanță în domeniul fondurilor europene nerambursabile, acumulând o experiență vastă în diferite oportunități de finanțare. Ambii au participat la implementarea proiectelor ce vizează segmentul agricol, finanțate din fonduri UE. În cazul finanțărilor care vizează sectorul de agricol, avantajul îl reprezintă – și din acest motiv mulți fermieri din județul Covasna au aplicat cu succes – faptul, că vizează este că un grup mai restrâns, numărul posibililor beneficiari este relativ mic, adică fermierii și antreprenorilor agricoli. Din această cauză, de exemplu, fermierii din Ținutul Secuiesc au accesat cu succes într-o proporție însemnată fondurile destinate modernizării fermelor. Din acest considerent, în cadrul StartUP Hub se acordă o rol important exploatării acestor oportunități de finanțare, în același timp, gama de servicii este mult mai largă, activitățile societății și a centrului nefiind limitate la un anumit segment.
Rezultatele unui sondaj realizat anul trecut de către Asociația StartUp Covasna, „predecesorul” StartUp Hub – ocazie cu care 300 de antreprenori începători, respectiv cu vechime din județul Covasna au răspuns la chestionarul online întocmit de asociație – reflecta că antreprenoriatul și interesul pentru granturile nerambursabile erau ridicate. Majoritatea covârșitoare a respondenților au indicat turismul sau agricultura ca o posibil obiect de activitate pentru care ar începe o afacere sau ar folosi un grant nerambursabil. Granturile nerambursabile care pot fi folosite pentru dezvoltarea rurală sunt instrumente excelente de pornire sau dezvoltare în cele două domenii menționate, iar echipa de consultanți StartUp Hub are o experiență profesională semnificativă în acest sens. Mai departe, întrucât unul dintre obiectivele principale ale StartUp Hub-ului este dezvoltarea economiei județului prin serviciile oferite IMM-urilor nou înființate, specialiștii centrului în accesarea fondurilor nerambursabile oferă și asistență solicitanților în exploatarea oportunităților de finanțare care au au ca obiect creșterea competitivității întreprinderilor, firmelor.
Scopul general al noii afaceri – în concordanță cu misiunea StartUp Hub – este de a aduce prin serviciile sale diferitele oportunități de finanțare ale Uniunii Europene mai aproape de actorii economici județeni. În consecință, serviciile oferite includ: identificarea oportunităților de finanțare, informațiile detaliate și ușor asimilabile clienților, întocmirea cererilor de finanțare, consultanță de specialitate în implementarea proiectelor și asistență în achiziții publice, după caz. Sondajul menționat mai sus a evidențiat de asemenea că cele mai des întâlnite trei motive pentru care mulți oameni nu recurg la accesarea fondurilor nerambursabile în vederea implementării proiectelor sunt: lipsa de informațiilor, birocrația respectiv teama de eșec. Specialiștii StartUp Hub oferă un ajutor substanțial și în depășirea acestor obstacole.
Biroul de presă al StartUp Hub