Muzicieni și tineri vor putea profita de oportunitatea oferită de Szabolcs László, cine investește 25 000 de euro într-un studio profesional de înregistrare, mixare și producție audio. El și-a prezentat planurile în cadrul unui interviu.

– Te rog să te prezinți și povestește-ne despre afacerea pe care o lansezi!

–  Sunt Szabolcs László din Târgu Secuiesc, afacerea pe care o voi începe este legată de lumea sonoră, pentru că voi deschide un studio de muzică cu banii din grant. Munca pe care o fac include înregistrarea, editarea, designul de sunet și producția. De asemenea, aș dori să organizez ateliere de lucru pentru tineri care pot învăța o serie de procese de lucru, dar mă gândesc și la producția de podcasturi, voice over-uri și sincron. În prezent construim studioul, lucrăm la izolarea sonoră pentru ca totul să fie perfect și potrivit pentru a lucra cu sunetul.

– Este de asemenea posibil ca formațiile să înregistreze albume?

–  Da, oferim posibilitatea de a face acest lucru, deși numărul de trupe este limitat, nu putem primi un număr mare de trupe în studio, dar putem înregistra și mixa piese. Vom avea, de asemenea, instrumente digitale: o mașină de tobe, un sintetizator, un sampler (dispozitiv electronic de înregistrare a sunetelor), cu care putem produce muzică  background și zgomote.

–  De unde ți-a venit ideea de a începe o astfel de afacere?

– Am participat la diverse ateliere de lucru în mai multe țări occidentale, unde am învățat diferite tehnici, și am fost mult timp atras de ideea de a iniția o așa-numită mișcare similară în rândul tinerilor la noi în județ. Până acum, în județ nu a existat nicio posibilitate de a învăța producția muzicală, iar eu încerc să găsesc o soluție pentru cei care sunt interesați. De asemenea mi-ar plăcea, ca artiștii și producătorii străini să vină să predea și să dezvolte această profesie.

– Care credeți că sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă o persoană care vrea să înceapă propria afacere?

– Cred că cel mai important lucru pentru un tânăr antreprenor este să își vadă obiectivul, unde se îndreaptă și să facă toți pașii pentru a ajunge acolo.De asemenea, e nevoie de autocontrol, perseverență și răbdare, pentru că partea birocratică nu este ușoară. Echipa de la StartUp HUB m-a ajutat foarte mult, dar au existat totuși unele dificultăți și a fost nevoie de perseverență.

– De unde ai aflat despre această oportunitate, ce înseamnă pentru tine cei 25 000 de euro și cum îi vei cheltui?

– Am găsit oportunitatea pe internet, urmărisem deja site-ul StartUp HUB și m-am bucurat că am găsit un proiect, o oportunitate pentru mine. Simt că am suportul de bază pentru a porni pe drumul pe care vreau să-l urmez. 

–  Care sunt planurile tale pe termen lung în domeniu? 

– Deocamdată nu există nicio concurență în județ, așa că aș vrea să promovez activitatea aici, să creez contacte și rețele, dar obiectivul pe termen lung este să reușesc să ajung la nivel internațional. 

– Care este mesajul tău pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în viitor?

– Cel mai important lucru, în afară de curaj, ar fi să fie capabili să ceară ajutor, de la oameni pe care îl cunosc, de la persoane care sunt deja antreprenori și au experiență într-un anumit domeniu. Internetul este de asemenea, un bun instrument dacă cunoști cuvintele cheie pentru a găsi informații. Odată ce ai ideea, este important să începi din timp, să faci lucrurile și formalitățile necesare și apoi să te concentrezi pe faptele concrete.