O anvelopă uzată sau deteriorată este o bătaie de cap pentru mulți proprietari de mașini. Cauciucul poate fi deteriorat, să se uzeze și să fie înlocuit sau reînnoit. Tânărul antreprenor Norbert Györgyjakab consideră că niciodată nu sunt suficiente ateliere de vulcanizare, așa că a folosit grantul de 25 000 de euro pentru a-și înființa propriul vulcanizator lângă Sfântu Gheorghe, în comuna Ilieni. În același timp, ar introduce și alte servicii pentru șoferi, cu planuri de extindere al atelierului în viitor. Ne-a vorbit despre aceste planuri într-un interviu.
– Te rog să te prezinți și povestește-ne despre afacerea pe care o lansezi!
– Mă numesc Norbert Györgyjakab și mi-am terminat recent studiile școlare, iar după aceea am găsit această oportunitate, acest proiect aproape imediat și am decis să aplic. Părinții mei sunt, de asemenea, antreprenori, așa că această meserie și acest stil de viață nu sunt departe de mine. Aș vrea să încerc și eu, pentru a-mi construi viitorul.
– Care a fost cea mai mare motivație care te-a determinat să pornești o afacere?
– Eu mă ocup de vulcanizarea anvelopelor auto și văd că, deși sunt multe ateliere, va exista întotdeauna o necesitate. Este meseria mea, este ceea ce am învățat, așa că pot să mă perfecționez în viitor. Repararea și schimbarea anvelopelor este foarte utilă, deoarece un șofer poate avea probleme în orice moment, când se deteriorează o anvelopă, are nevoie de asistență imediată. Este o meserie din care îți poți câștiga existența și în care poți să te dezvolți.
– Unde va fi atelierul și ce fel de activități vor fi disponibile?
– Atelierul va fi la Ilieni, ceea ce este bine pentru că este o localitate circulată, trec multe mașini pe acolo, așa că este important să avem soluții la îndemână. Procesul de vulcanizare poate fi de diferite tipuri, intermitent sau continuu, la rece sau la cald. Vulcanizarea este necesară atunci când deteriorarea cauciucului nu poate fi reparată prin alte metode. Cea mai frecventă cauză este deteriorarea cauzată de un corp străin (sticlă, cui). În acest caz, vulcanizarea este o soluție mai durabilă și mai sigură decât lipirea cu adeziv.
– Cum consideri, care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă o persoană care vrea să înceapă propria afacere?
– În opinia mea, răbdarea este una dintre cele mai importante calități, deoarece procesul este lung și complicat. Dacă ai perseverența și angajamentul față de planurile tale, vei reuși cu siguranță. Au fost multe documente care au îngreunat procesul, dar, în cele din urmă, a meritat.
– De unde ai auzit de această oportunitate, cum te ajută această sumă?
– Această oportunitate mi-a fost atrasă de prieteni și am decis să profit de ea. A fost de mare ajutor pentru că am putut cumpăra echipamente: o cheie electrică pentru roți, o mașină de centrat, un cric, o placă de cauciuc. Cu această sumă de bani am putut să pun bazele atelierului meu, așa că mă descurc destul de bine.
– Care sunt planurile tale pe termen lung în acest domeniu?
– Obiectivul meu este să am mai mulți angajați și un atelier mai mare. Aș vrea să mă dezvolt și să fac și alte lucrări: aș vrea să înființez și o spălătorie auto lângă vulcanizator. Cred că am bazele necesare și de aici nu pot decât să evoluez și să mă dezvolt în viitor.
– Care este mesajul tău pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în viitor?
– Mesajul meu este că poți doar să câștigi. Un astfel de proiect ajută foarte mult, dacă ai o idee, este fondul potrivit pentru a începe. Trebuie să încerci, trebuie să te implici și totul se va dezvolta.