Grădinăritul ecologic are o metodă care este în armonie cu mediul natural și cu durabilitatea. Practicile agricole tradiționale pot cauza daune grave mediului din cauza utilizării de substanțe chimice.  Cu toate acestea, grădinăritul ecologic oferă o abordare mai sustenabilă. Aceasta este ceea ce Hanna Keresztes a realizat prin intermediul aplicației sale la StartUp HUB, iar acum vorbește despre munca și obiectivele sale într-un interviu.

– Te rog să te prezinți și povestește-ne despre afacerea pe care o lansezi!

– Sunt Hanna Keresztes, afacerea mea este proiectarea, întreținerea și construcția de grădini ecologice. Asta înseamnă că ne concentrăm în primul rând pe prevenție, pentru a evita bolile unei anumite plante, nu folosim substanțe chimice toxice și nici utilaje sau unelte care consumă combustibil. Folosim doar pesticide naturale. Lucrăm mai ales în grădinile caselor private, dar includem în aceste lucrări și curțile și grădinile școlilor și grădinițelor.

–  De unde ți-a venit ideea de a începe o astfel de afacere? Care a fost cea mai mare motivație pentru tine?

Există și alte afaceri similare, dar ideea mi-a venit când eram încă la universitate, am absolvit arhitectura peisagistică, așa că nu a existat nicio îndoială că vreau să fac acest lucru. Așa că am găsit oportunitatea și am început afacerea. În primul rând, am vrut să abordez amenajarea grădinilor într-un mod ușor diferit, fără a polua mediul înconjurător, ceea ce era foarte important pentru mine. Am putut să cumpăr utilaje profesionale, dar și software care să mă ajute la proiectare, așa că cei 25 000 de euro m-au ajutat foarte mult.

– Cum consideri, care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă o persoană care vrea să înceapă propria afacere?

După părerea mea, cel mai important lucru este să te ții de început, pentru că asta este partea cea mai grea, dar cu rezistență poți depăși obstacolele. De asemenea, este important să construiești relații și să te dezvolți. Nici pentru mine nu a fost ușor să încep, dar echipa m-a ajutat foarte mult, mai ales cu actele.

– Care sunt planurile tale pe termen lung în acest domeniu?

Sper să-mi dezvolt o clientelă puternică, dar aș vrea să învăț și despre pereții și acoperișurile verzi, pentru că este un domeniu foarte interesant. Aș vrea să mă dezvolt și să învăț mai mult.

Care este mesajul tău pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în viitor?

– Mesajul meu este că nu ar trebui să asculte pe nimeni care încearcă să îi convingă să renunțe la afacere, pentru că merită să o înceapă. Dacă aveți o idee bună, aceasta se va materializa, cu perseverență și multă muncă. De aceea, nu trebuie să renunțați.