Casele ecologice și eficiente din punct de vedere al costurilor sunt deja cunoscute în țara noastră, dar până acum nu se văd prea multe. Casele mobile și casele mici oferă libertate, opțiuni alternative de locuit. Sunt mobile, așa că sunt ușor de mutat, dar asta nu le scade confortul. Tânărul antreprenor Zoltán Buzsi și-a realizat visul și administrează un tiny house la Ozun. Ne-a povestit despre proiect în interviul nostru.
– Te rog să te prezinți și povestește-ne despre afacerea pe care o lansezi!
– Mă numesc Zoltán Buzsi, locuiesc în Ozun și îmi imaginez viitorul acolo, așa că mi-am planificat afacerea tot acolo. Fac o mulțime de lucruri, sunt medic veterinar, dar fac și activități de turism, am o casă de oaspeți și, pentru a extinde posibilitățile, mi-am imaginat să construiesc un tiny house. Este o casă mobilă de mici dimensiuni, construită cu un concept ecologic, presupunând un stil de viață minimalist, dar perfect adaptată pentru locuit. Am folosit grantul pentru a cumpăra casa și panourile solare, care sunt importante pentru întreținere.
– De unde ți-a venit ideea de a începe o astfel de afacere? Care a fost cea mai mare motivație pentru tine?
– În primul rând, am vrut să-mi demonstrez mie însumi, că pot să câștig și să creez o afacere viabilă. Nu am vrut să las oportunitatea să treacă pe lângă mine, eram în limita de vârstă și m-am gândit că poate aceasta este o oportunitate pe care să o profit. Și mă bucur că am făcut-o.
– Cum consideri, care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă o persoană care vrea să înceapă propria afacere?
– Cel mai important lucru este să fii capabil să administrezi bine afacerea, să comunici cu personalul și să fii determinat. Acestea sunt esențiale, pentru că trebuie să poți comunica bine, iar eu am beneficiat foarte mult de acest lucru, am dezvoltat o mulțime de relații.
– De unde ai auzit de această oportunitate, cum te ajută această sumă?
– Am văzut oportunitatea pe rețelele de socializare și am profitat de ocazie. Procesul a fost destul de birocratic, dar am reușit să mă adaptez, a fost foarte birocratic, dar a fost și un proces de învățare pentru mine. Antreprenoriatul te face să te maturizezi, trebuie să iei decizii, să îți asumi responsabilități, să construiești relații.
– Care sunt planurile tale pe termen lung în acest domeniu?
– Cum deocamdată am un tiny house, aș vrea să mai achiziționez pe viitor încă două. Una ar asigura locuință, iar cealaltă ar fi de tip spa. Aceasta ar fi o dezvoltare pentru mine.
– Care este mesajul tău pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în viitor?
– Trebuie să ne dovedim valoarea și să pornim la drum.