Moda nu numai că se schimbă, dar și revine după un timp., cu o revenire la hainele și accesoriile de acum 20-30 de ani. Janka Sándor din Miercurea Ciuc își construiește afacerea pe această inspirație de vintage, cusând și vopsind propriile modele și pe cele cerute de clienții săi pe diverse materiale textile și alte articole de îmbrăcăminte, recreând haine, genți și pantofi. În cadrul unui interviu, ea ne-a vorbit despre ideea din spatele afacerii sale și despre planurile sale de viitor.

– Te rog să te prezinți și povestește-ne despre afacerea pe care ai lansat!

– Sunt Janka Sándor, creatoarea Moonchild Arts Design, am absolvit marketing la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, oraș unde sunt foarte multe firme de design. Am început să fiu atrasă de acest domeniu, așa că am făcut un stagiu la Esztány Táska, care a fost o experiență extraordinară pentru mine. Acolo am dobândit o perspectivă asupra meșteșugului și a procesului de realizare a produselor și, cum eram interesată de acest domeniu încă din copilărie, am încercat și eu. În timpul epidemiei am început să fac obiecte de artizanat, să lucrez cu diferite materiale, să cos pe blugi, să pictez, iar acestea au ieșit atât de bine încât am ajuns să am clienți. Așa s-a născut ideea afacerii, pe care l-am demarat datorită StartUp HUB.

–  De unde ți-a venit ideea de a începe o astfel de afacere? Care a fost cea mai mare motivație pentru tine?

Cea mai mare motivație pentru mine a fost să arăt propriile mele produse și să le ofer la cât mai mulți oameni. În același timp, îmi realizam visul de a face din hobby-ul meu o meserie și o afacere, așa că și asta a fost o forță mobilizatoare uriașă când am început.

– Cum consideri, care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă o persoană care vrea să înceapă propria afacere?

Aș pune accentul pe perseverență, pentru că este un drum dificil de parcurs și nu este ușor. De multe ori ne vine să renunțăm, dar nu trebuie să ne pierdem speranța, pentru că aceasta ne permite să facem ceea ce ne place. Acesta este un alt lucru care este important, ca activitatea ta, afacerea ta să fie și hobby-ul tău.

– De unde ai aflat despre această oportunitate și cum te-au ajutat cei 25 000 de euro?

Am văzut apelul într-un articol de ziar și m-am bucurat foarte mult, puteam să cumpăr o mulțime de lucruri. Partea cu achiziția și cu actele a fost o bătaie de cap, dar a meritat. Am putut să achiziționez multe instrumente și materiale, dar am cumpărat și un container de atelier în care să lucrez. Această sumă a fost cu siguranță un mare ajutor pentru mine.

– Care sunt planurile tale pe termen lung în acest domeniu?

În viitor aș vrea să am mai mulți clienți, să dezvolt produsele și oferta. De asemenea, mă gândesc la lucruri noi și aș vrea să le pun în aplicare.

Care este mesajul tău pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în viitor?

Mulți spun că ești propriul tău șef, ceea ce este adevărat, dar există și multă bucurie în antreprenoriat. Faptul că există dificultăți nu ar trebui să sperie pe nimeni, pentru că merită, este al tău și este ceva ce ți-ai dorit cu adevărat.