Învățarea pe tot parcursul vieții nu este doar o vorbă goală, pentru că toată lumea este interesată de dezvoltarea personală. În lumea de astăzi, există multe oportunități de a învăța ceva nou, de a-ți schimba profesia sau de a te dezvolta în orice moment, consideră Magda Csavar, profesoară și formator, cu care am discutat despre diferite cursuri și educația non-formală. Crede că învățarea este cea care te face să mergi mai departe, așa că merită să încerci lucruri noi.

– Povestiți-ne un pic despre dumneavoastră, ce drum profesional v-a  condus la a deveni trainer? Cu ce v-ați ocupat în ultimii ani?

– Mă numesc Magda Csavar, predau la Școala Profesională Apor Péter din Târgu Secuiesc de 26 de ani, sunt licențiată în economie și predau diverse profesii și materii economice în acest domeniu. În urmă cu aproximativ 15 ani, la cererea agenției județene de ocupare a forței de muncă, am început să lucrez și în domeniul educației pentru adulți.

– Care este diferența dintre a preda adulților și a preda elevilor?

Sunt lumi complet diferite. Elevii de liceu au între 15 și 18 ani, cu nevoi și așteptări diferite. Elevii au o atitudine diferită față de educație, deoarece nu învață doar o meserie, ci și diferite materii. Adulții vin la formare pentru că au un scop: recalificare, schimbarea locului de muncă, solicitarea unui loc de muncă. Adulții au o abordare diferită, deoarece ei învață doar un singur domeniu, nu există responsabilitate în timpul formării, dar informațiile sunt transmise într-o atmosferă bună. Desigur, există examene, atât teoretice, cât și practice, dar este mai ușor să te pregătești pentru ele decât la școală. În plus, învățăm multe unii de la alții, pentru că uneori ei știu lucruri practice care îi pot ajuta pe alții.

– Ce cunoștințe pot dobândi oamenii în timpul cursurilor pe care le țineți și cui recomandați această oportunitate?

– Predau o varietate de cursuri de formare în diferite domenii. Unul dintre acestea este formarea în domeniul dezvoltării afacerilor, care este atât teoretică, cât și practică, în mai multe module. Am ținut, de asemenea, cursuri de formare pentru lucrătorii comerciali, care este, de altfel, interesant, pentru că există comerț industrial și alimentar, și sunt multe lucruri noi de învățat și pentru persoanele care lucrează deja în această profesie. Predau și curs de contabilitate și contabilitate primară, unde învățăm raportarea și valorificarea bunurilor, dar și contabilitate, situații de închidere, bilanțuri. Există, de asemenea, cursuri de formare în domeniul turismului și al agriculturii și zootehniei, care sunt obligatorii pentru proiectele UE, dar care sunt recomandate și celor care lucrează în acest domeniu.

– De ce este important să învățăm, să urmăm un curs de formare? Cât de importantă este învățarea pe tot parcursul vieții?

Acum se discută mult despre învățarea pe tot parcursul vieții, dar asta făceau și strămoșii noștri, învățau mereu ceva nou. Scopul și motivația sunt diferite pentru fiecare, dar formarea este foarte importantă. În calitate de profesor, acest lucru este evident pentru mine, dar cred că este bine pentru toată lumea dacă învață. Astăzi ne putem recalifica cu ușurință pentru un loc de muncă, dar și pentru a ne schimba și a ne reînnoi.