A fi antreprenor este o provocare uriașă dar, la fel ca multe alte lucruri, se poate învăța. Sute de tineri au absolvit deja cursurile noastre de formare în domeniul competențelor antreprenoriale, dintre care mai mulți au devenit startupperi și și-au realizat visele. Este important să cunoaștem elementele de bază ale planificării unei afaceri, ale finanțării, ale studiilor de piață, dar rețeaua de contacte este la fel de importantă. Zsolt Karácsony a prezentat cursul pe care l-a ținut, condițiile pentru un antreprenoriat de succes și importanța lumii afacerilor.
– Ce trebuie să știm despre tine, ce drum profesional te-a dus să devii trainer?
– Am studiat antreprenoriatul și dezvoltarea afacerilor la Universitatea Babeș Bolyai din Sfântu Gheorghe, și am un masterat. Este foarte important pentru mine să mă dezvolt în acest domeniu și fiecare formare pe care am urmat-o m-a învățat ceva nou, ceea ce mă menține motivat, pentru că întotdeauna învăț ceva ce nu știam înainte, dar pe care îl pot folosi în viitor. Acesta este un lucru pe care aș dori să-l transmit în cadrul cursurilor mele de formare, astfel încât programele pe care le ofer să fie o oportunitate și pentru alții. A deveni formator a fost un parcurs profesional de 15 ani, deoarece timp de zece ani am lucrat în diverse proiecte și am condus Junior Business Club, o asociație economică și antreprenorială.
– Cine crezi că poate fi un bun antreprenor, care sunt condițiile de succes?
– Există multe tipuri diferite de antreprenori, așa că nu există o rețetă sigură. Cu toate acestea, există câteva valori pe baza cărora se poate obține succesul. Cred că este important, să se respecte termenele limită, să fie consecvent cu obiectivele stabilite, să respecte contractele și acordurile scrise, să ofere servicii de calitate. Profitul este, de asemenea, important, pentru că acesta este motivul pentru care ești antreprenor, dar nu ar trebui să fie cu orice preț. Mă gândesc aici să nu distrug mediul, societatea sau chiar sănătatea mentală a angajaților mei în calitate de antreprenor.
– Ce cunoștințe pot dobândi participanții la cursul de dezvoltare a afacerilor, cui recomanzi această oportunitate?
– Aceste cursuri sunt de scurtă durată în comparație cu o universitate, dar pot fi transmise multe informații într-un timp limitat. Cursanții sunt atenți, pun întrebări, iar acest lucru este foarte important, deoarece îi ajută să înceapă o afacere de succes în viitor și să fie conștienți de regulile vieții de afaceri. În timpul formării, ei vor învăța cum se înființează o companie, cine este antreprenorul, care sunt provocările, ce înseamnă să administrezi o companie și, de asemenea, cum să înființezi o companie din punct de vedere juridic și financiar. Le putem oferi idei, sfaturi și le putem ajuta să își creeze propria imagine. De asemenea, este important pentru mine să invit prezentatori din diferite domenii, să le ofer informații actualizate, fie că este vorba de contabilitate sau marketing.
– Cum este realizată pregătirea practică și teoretică?
– Pe lângă diferitele subiecte, există și o pregătire practică concretă, în cadrul căreia participanții scriu un plan de afaceri pe care îl vor prezenta la examen. Acest lucru este foarte important, deoarece planul de afaceri conține informații care sunt foarte utile la înființarea unei afaceri. Cu un plan de afacere, pot fi depuse cereri de finanțare pentru a începe o afacere. Este important ca planul de afaceri să fie fezabil, viabil din punct de vedere comercial și profitabil. Acesta este principalul aspect pe care ne concentrăm în lecțiile practice, deoarece atunci când începem o afacere este foarte important să știm care sunt obiectivele și ce ne conduce la ele.
– Există un domeniu care este un succes sigur în afaceri?
– Lucrurile se schimbă mereu în viață, tendințele se schimbă în viața economică, dar și legile se schimbă, iar ei (antreprenorii) trebuie să se adapteze la ele. Strategiile pot fi elaborate, dar adesea trebuie reproiectate. Cred că întreprinzătorul care vede o oportunitate în cea mai proastă situație și poate profita de ea va fi cel care va avea succes.
– Ce mesaj ai pentru cei care vor să înceapă o afacere, sau să devină startupperi? De ce merită să fii antreprenor în ziua de azi și de ce este util să urmezi un curs de formare în dezvoltarea competențelor antreprenoriale?
– Aș recomanda acest curs tuturor, chiar dacă nu toți vor să devină antreprenori, pentru că oferă o perspectivă asupra vieții unei companii, a procedurilor birocratice și, în calitate de angajat, vei avea o relație diferită cu șefii tăi. Cu toate acestea, pentru cei care doresc să experimenteze antreprenoriatul, un astfel de curs este aproape o necesitate, pentru că le putem oferi o mulțime de informații, cifre, statistici, dar le putem dezvolta și alte competențe și abilități. De altfel, este important de subliniat că acest lucru îi ajută pe antreprenori să își construiască o rețea de contacte pe care o pot folosi mai târziu.