Viitorul este în inovație și antreprenoriat, au afirmat organizatorii caravanei D.E.I.T.A.S – care au prezentat companiile câștigătoare ale proiectului Student Start-Up 1.0 Innotech Student, de această dată la Centrul StartUp HUB pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formare Profesională.

Caravana urmărește să consolideze comunitatea antreprenorială, să sprijine liderii de afaceri și să consolideze ecosistemul start-up-urilor, transmițând tinerilor că oportunitățile antreprenoriale ale viitorului sunt în mâinile lor și că își pot transforma ideile în succese reale.

Proiectul Student Start-up 1.0  este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, și s-a adresat studenților universitari care doresc să își dezvolte abilitățile antreprenoriale și să își deschidă propria afacere. Proiectul a avut ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în regiunea Centru și sprijinirea înființării de întreprinderi prin organizarea unui concurs de idei de afaceri, care a sprijinit în cele din urmă 13 firme selectate prin intermediul unui proces competitiv. Participarea la proiect a adus multe beneficii pentru tineri: au participat la diverse workshop-uri educaționale și sesiuni de formare, în cadrul cărora au învățat abilități precum dezvoltarea afacerilor, planificarea afacerilor și managementul financiar. În același timp, tinerii au primit, de asemenea, mentorat din partea unor antreprenori și experți cu experiență, pentru a-i ajuta să își dezvolte afacerile, să își planifice strategic și să depășească dificultățile birocratice. 

În cadrul întâlnirii de la StartUp HUB, trei antreprenori din județul Covasna și-au prezentat activitățile: platforma de turism online stayhere.ro, un serviciu privat de ambulanță și o aplicație care oferă servicii de terapie de relaxare.

Startup-ul stayhere.ro oferă soluții simple de rezervare online, cu scopul de a promova destinațiile turistice naționale. Grantul de 100.000 de euro a fost folosit pentru crearea unei aplicații pentru smartphone și a unei platforme de rezervări online cu soluții moderne.  Datorită inovațiilor tehnologice, acestea oferă o platformă simplă și intuitivă atât pentru furnizorii de servicii de cazare, cât și pentru clienții care fac rezervări.  De asemenea, vor putea fi folosite vouchere de vacanță pentru rezervări. Platforma stayhere.ro integrează cele mai importante softuri de gestionare a canalelor de comunicare pentru a asigura un management simplu și eficient al rezervărilor. Această funcție economisește timp și simplifică procesul de rezervare.

Serviciul Ambulanță David asigură asistență medicală cu un medic și un asistent la evenimente private, culturale și sportive și a fost implementat prin intermediul Innotech Studenten pentru o sumă totală de 100 000 de euro. Ambulanța se încadrează în categoria B1/B2, ceea ce înseamnă că este dotată cu echipamentul necesar pentru a salva vieți și a monitoriza funcțiile vitale, astfel încât să poată transporta în siguranță pacienții la și de la spital. În viitor, ar urma să dezvolte afacerea, să extindă centrul de dispecerat și chiar să cumpere mașini noi.

Aplicația Stop Drom a fost creată în 2022, cu scopul de a oferi servicii de terapie de relaxare, în special pentru copii. Aplicația prezintă exerciții de respirație în trei limbi (maghiară, română, engleză) pentru a-i ajuta pe copii să se relaxeze, să își îndrepte în mod ludic atenția asupra emoțiilor lor și, astfel, să-i ajute să devină mai calmi. 

Etapa din Sfântu Gheorghe a caravanei s-a încheiat cu o dezbatere tehnică pentru a stabili obiectivele viitoare, deoarece aceste proiecte vor contribui la creșterea economică și dezvoltarea socială pe termen lung.