Interviu cu Szilárd Péter Kelemen

Péter Szilárd Kelemen este unul dintre fondatorii și vicepreședintele StartUp HUB  – Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și a Formării Profesionale cu sediul în Sfântu Gheorghe, și este, de asemenea,  director de parteneriate la VET Center. Activitățile StartUp HUB sunt multiple, o parte dintre acestea fiind conduse de Péter Szilárd Kelemen, cu care am discutat despre începutul, realizările actuale și obiectivele viitoare.

– Prezintă-te și spune-ne câte ceva despre tine, ce îți place să ne dezvălui despre tine într-o introducere?

– Mă numesc Péter Szilárd Kelemen, am fost activist în organizația studențească din liceu, iar în facultate am devenit membru al organizației studențești, unde am fost ales vicepreședinte al secției economice. Sunt economist cu un grad de master în managementul dezvoltării și am fost întotdeauna interesat de problemele economice, inclusiv de problemele de zi cu zi și de soluțiile lor. Simpatizez cu faptul că fiecare zi este o provocare și că trebuie să le facem față. Nu sunt dezamăgit de această profesie, o consider cea mai bună din lume și fiecare zi este o experiență pentru mine.Activismul social este, de asemenea, important pentru mine, mai ales dacă este legat de economie. De aceea m-am alăturat mai multor organizații de acest tip.

– Care este rolul tău în cadrul StartUP Hub, cum a pornit acest parteneriat și care au fost principalele obiective și sarcini pentru tine?

– StartUP HUB a fost fondat în 2021, împreună cu Robert Grüman, Csongor Oltean și Miklós Orbán, iar la început am stabilit doar principiile comune, și anume promovarea ecosistemului de startup-uri. Lucrăm în mod constant la implementarea sistemului de gestionare a proiectelor sociale al Uniunii Europene și realizăm diverse activități. Activitățile au fost extinse pentru a include consultanță pentru cereri la proiecte, evaluarea competențelor și programe Erasmus+. Activitatea se schimbă și evoluează în mod continuu, dar baza rămâne aceeași: acordarea de atenție și ajutor tinerilor. Mă ocup în primul rând de crearea, menținerea și dezvoltarea relațiilor, sunt manager de parteneriate, iar acest lucru este valabil și pentru Centrul VET, unde avem parteneri atât din străinătate, cât și locali, ei sunt cei pe care îi sprijinim în permanență. Aceste contacte datează de 12 ani, de atunci am fost implicați în sectorul de tineret și am lucrat cu diferite organizații.

– Ce activități desfășoară centrul VET, care sunt grupurile țintă, ce activități desfășoară centrul? Ce trebuie de știut despre programele Erasmus+?

VET Center este o companie dinamică și în plină dezvoltare, concentrată pe educația și formarea profesională. Proiectele și formarea pot fi integrate în programele școlare sau profesionale ale școlilor de trimitere.Elevii pot vizita diferite întreprinderi pentru a învăța despre procesele de lucru și despre diferențele dintre munca în propria țară și cea din companiile locale. Suntem un grup internațional format din persoane calificate care se angajează să obțină cele mai bune rezultate posibile în cadrul inițiativelor europene. Programul Erasmus+ sprijină elevii și practicienii din domeniul educației și formării profesionale să efectueze o serie de stagii în străinătate, îmbunătățind calitatea educației și formării profesionale în întreaga Europă. Programul ajută instituțiile de formare profesională să colaboreze cu diferite companii pentru a crea o legătură puternică între educație, formare și lumea muncii.

–  Care sunt avantajele programelor Erasmus+?

Atunci când un elev participă la un program internațional, internaționalismul devine parte din viața de zi cu zi a instituției, în timp ce experiența în străinătate întărește, de asemenea, baza de cunoștințe a școlii. Prin intermediul programelor și practicilor, încrederea în sine a elevilor este mai puternică, proiectele au un efect de consolidare a comunității și se stabilesc noi modalități de predare și de lucru. Astfel, elevii sunt mai motivați să învețe. Pe lângă dobândirea de noi cunoștințe, programele le oferă participanților și o perspectivă asupra sistemului educațional dintr-o altă țară. Aceștia vor învăța noi perspective, noi metode de învățare, și participă la activități și proiecte de grup interesante.

– Câte persoane au participat până acum la diferitele programe?

În ultima perioadă – din luna noiembrie a anului trecut – aproximativ 163 de elevi și 23 de profesori au participat la stagii de practică la Sfântu Gheorghe, am primit stagiari din mai multe țări, inclusiv din Ungaria, Slovacia, Serbia, Belgia, Germania și Polonia. În ceea ce privește trainingul, sute de tineri au participat la programe de formare.

– La ce ne putem aștepta de la programele Erasmus+ în perioada următoare?

– Pentru ciclul de programe 2021-2027, programul Erasmus+ se va concentra pe temele incluziunii, digitalizării, mediului și a cetățeniei active. Acestea vor fi completate de temele sustenabilității mediului, pe baza agendei europene, și de tehnologiile de ultimă generație de educația digitală. De asemenea diverse școli, organizații și instituții pot continua să primească sprijin pentru a-și atinge obiectivele de dezvoltare prin proiecte de mobilitate și parteneriate de cooperare.

– Care sunt obiectivele de viitor în cadrul companiei, ce alte oportunități există, ce poate fi introdus care să afecteze tinerii și nu numai?

– Cred că obiectivul actual este de a menține nivelul de activitate. Printre acestea se numără evaluarea competențelor pentru persoanele care doresc obțină o diplomă, scrierea și punerea în aplicare a proiectelor europene pentru companii și derularea programelor Erasmus+. Dorim să menținem și să intensificăm aceste activități și să creștem volumul lor. Am dori să primim mai mulți studenți, să scriem mai multe proiecte și să organizăm mai multe evenimente. Scopurile rămân aceleași, dar am dori să creștem volumul, astfel încât mai mulți tineri să poată beneficia de diferitele programe și proiecte și mai mulți tineri din străinătate să ne viziteze.