Urmează o perioadă în care cei care vor să obțină fonduri europene pentru afacerile lor trebuie să fie atenți și pregătiți, a spus într-un interviu acordat Euronews România, directorul executiv și co-fondatorul StartUp HUB, centrul pentru dezvoltarea antreprenoriatului, educația adulților și a formării profesionale, Grüman Róbert.
Dacă nu demult s-a vorbit despre multe linii de finanțare închise, perioada următoare vine cu foarte multe noi oportunități pentru cei care vor să obțină fonduri europene, a precizat Grüman Róbert.
„Tocmai s-a încheiat vechiul ciclu de finanțare europeană și deja din anul 2023 au început să se dea drumul la noi proiecte, noi programe de finanțare. Sunt posibilități de a atrage fonduri și pentru tineri care doresc să-și înceapă prima afacere. Aici vorbim de programe tip start-up de la 25.000 euro până la maximum 100.000 de euro, dar sunt fonduri și pentru antreprenori care doresc să-și dezvolte o afacere existentă. Noi la centrul de antreprenoriat din Sfântu Gheorghe, StartUp HUB, anul trecut am finanțat 100 de tineri cu 25.000 euro fiecare”, a subliniat Grüman Róbert.
Cei care sunt interesați, trebuie să știe și că astfel de programe vin și cu pregătire și sfaturi utile, nu doar cu bani în schimbul unei idei bune.
„Am văzut că există un mare interes pentru acest tip de proiecte și încurajăm tinerii să participe în continuare, pentru că acest program nu a conținut doar finanțarea în sine, ci a fost un program educațional. Cei care au aplicat au participat la un program de competențe antreprenoriale și au creionat cu ajutorul specialiștilor noștri planurile de afaceri. Au primit și un mentor pentru le putea implementa”, a mai explicat directorul StartUp HUB.
Desigur, accesarea de finanțări nerambursabile vine cu o anumite responsabilitate și o birocrație pe măsură.
„Există și birocrație trebuie să spunem, dar, până la urmă, merită. Dacă ajutăm tinerii să încerce calea antreprenoriatului prin finanțări, să zicem granturi mai mici, finanțări nerambursabile, atunci ajutăm să crească generația viitoare de antreprenori care poate să ajute dezvoltarea economică a țării”, a concluzionat Grüman Róbert.
Vă invităm să urmăriți atât pe site-ul www.startup-hub.ro, cât și pe rețelele sociale pentru a fi la curent cu noile oportunități de finanțare. Cei care vor să afle mai multe sunt încurajați să ceară informații suplimentare prin formularul de contact de pe pagina web.