Marți, 21 martie, conducerea StartUp HUB a organizat conferință de presă la care au participat Róbert Grüman, președinte, Csongor Oltean, președinte executiv, Szilárd Kelemen și Miklós Orbán, vicepreședinți, pentru a prezenta granturile pentru start-up-uri în curs de desfășurare, statisticile perioadei de finanțare UE 2014-2020, programele de digitalizare a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și finanțarea pentru tinerii fermieri.
Róbert Grüman, președintele StartUp HUB – Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale, a relatat cu privire la înființarea centrului, care a acut ca scop de a analiza posibilitățile de relansarea economică după epidemie, totodată a vorbit despre posibilitățile oferite de fondurile europene pentru perioada 2021-2027, care vor oferi noi oportunități pentru județul Covasna. StartUp HUB s-a mutat într-o nouă locație în 2022 și a fost, de asemenea, rebranduit ca Centru pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale. În centru își desfășoară activitatea 5 întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și 5 ONG-uri, cu 50 de angajați permanenți, care implementează proiecte în valoare de 20 de milioane de euro.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene publică periodic statistici despre fondurile nerambursabile contractate de beneficiari din fiecare județ, statistica recentă (pentru ciclul 2014-2020) este din decembrie 2022. Cifrele arată că în județul Covasna au fost semnate contracte în valoare totală de 877 de milioane de lei. Aceasta include atât sectorul public, cât și cel privat și reprezintă o sumă uriașă în sine, însă la nivel național, județul Covasna se află semnificativ în urma celorlalte județe.
Róbert Grüman a subliniat: concluzia nefericită care se poate trage este că județul Covasna a rămas repetent în rândul județelor din România în ceea ce privește contractarea fondurilor europene. Evident, trebuie să ținem cont și de faptul că județul Covasna este mic, dar vedem și alte județe de dimensiuni similare care au reușit să atragă aproape de două ori mai multe fonduri, de exemplu județul Sălaj are contracte semnate în valoare de 1513 milioane de lei. În acest moment, nu ar trebui să începem o dezbatere publică despre cum rezultatul anterior ar fi putut fi mai bun, ci dimpotrivă: important este să ne pregătim, deoarece în perioada imediat următoare vor fi anunțate proiectele pentru următorul ciclu, iar anumite programe vor fi lansate încă din luna mai – a subliniat Róbert Grüman.
De asemenea, el a subliniat că în următorii ani vor fi disponibile fonduri în valoare de 46 de miliarde de euro, iar județul Covasna nu își poate permite să mai piardă încă un tren. Fondurile nerambursabile pot aduce noi investiții, noi locuri de muncă bine plătite, prosperitate și dezvoltare economică. Noi dorim să tragem un semnal de alarmă, că în fața noastră există multe posibilități, și trebuie o cooperare mai strânsă între administrațiile locale, mediul politic, instituțiile din județ, asociațiile profesionale, dar și mediul de antreprenoriat pentru că județul Covasna nu ar trebui să piardă încă o posibilitate – a declarat Róbert Grüman.
Vicepreședintele StartUp HUB, Szilárd Kelemen a informat despre proiectele de dezvoltare a afacerilor de la StartUp HUB, subliniind că, în perioada trecută au adus mai aproape de tineri fondurile europene sub formă de proiecte tip startup.
Aproximativ jumătate dintre solicitanți au finalizat cu succes cursul, au primit un certificat în acest sens. Peste 200 de tineri au depus planuri de afaceri, dintre care 100 de tineri au semnat contract de finanțare pentru proiectele lor. Dintre aceștea 50 sunt județul Covasna, și au idei interesante și originale: o imprimantă de perete decorativă, spălătorie auto cu autoservire în mediul rural sau un laborator stomatologic.
Szilárd Kelemen a subliniat faptul că tinerii cu spirit antreprenorial au trecut cu ușurință peste obstacole, erau curajoși, pentru că mulți dintre ei au experiență anterioară ca voluntar, într-o organizație de tineret. Următoarea cerere de propuneri similară este așteptată în primăvara anului 2024.
Președintele executiv Csongor Oltean a prezentat cele mai recente servicii ale centrului, care vor ajuta de asemenea, întreprinderile mici și mijlocii să aplice cu succes la programele de finanțare în viitor. El a subliniat că scopul este de a ajuta toate părțile interesate care doresc să profite de oportunitățile oferite de fondurile europene. În acest scop, în urmă cu doi ani, când a fost creat StartUp HUB, a fost realizat un sondaj online în rândul antreprenorilor, în cadrul căruia au fost întrebați aproximativ 300 de oameni de afaceri cu privire la cele mai mari probleme pe care le întâmpină la accesarea programelor de finanțare UE. Cei mai mulți dintre ei au menționat lipsa de informații, birocrația și lipsa bugetului destinat co-finanțării au fost, de asemenea menționate.
Pentru a depăși aceste probleme, StartUp HUB Consulting încearcă să propună și să găsească soluții, cu scopul principal de a ajuta IMM-urile prin furnizarea de informații, întocmirea cererilor de finanțare, precum și prin urmărirea și gestionarea acestor proiecte. Scopul final este de a ajuta antreprenorii din județul Covasna. Solicitanții pot avea cheltuieli eligibile în mai multe categorii: echipamente IT, software gestiune- vânzări specializate pe industrie, etc. Prin acest proiect, microîntreprinderile pot solicita între 20-30 000 EUR, întreprinderile mici între 20-50 000 EUR și întreprinderile mijlocii până la 100 000 EUR. Vestea bună este că 90 la sută din valoarea totală este acoperit prin proiect, iar în regiunea Centru sunt disponibile aproximativ 40 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că șansele sunt foarte mari – a subliniat Csongor Oltean.
În ceea ce privește subvențiile agricole, vicepreședintele Miklós Orbán, inginer agronom, a declarat că județul se află într-o poziție bună în ceea ce privește aceste proiecte, deoarece a avut o absorbție aproape de 90%, ceea ce se datorează bazei puternice de tineri fermieri din Covasna. În același timp, instituțiile au și ele un rol important, au o colaborare bună cu fermierii, ceea ce a dus la reînnoirea utilajelor agricole și la ferme mai bine dotate, dar întotdeauna este loc de dezvoltare – a declarat Miklós Orbán.
Cea ce privește următoarea perioadă, se așteaptă ghidul nou pentru proiecte, dar se știe deja, că se lansează proiectul Tânărul Fermier, care a avut succes cu peste 160 de cereri depuse în ultimii doi ani. În același timp, vor exista noi apeluri de urmărit, iar experții StartUp HUB vor fi la dispoziția celor care doresc să își extindă ferma sau să investească în noi utilaje agricole. Informații despre oportunitățile de finanțare pentru perioada 2021-2027 și despre cele mai importante lansări de proiecte așteptate în acest an sunt disponibile la biroul StartUp HUB, sau pe site-ul www.startupcovasna.ro și pe pagina web: www.startup-hub.ro