Ieri a avut loc evaluarea anuală a CET Center din cadrul StartUp HUB, care, prin programul Erasmus+ a oferit elevilor străini stagii profesionale în județ la diverse firme și școli profesionale.

Anul acesta, în total 332 de elevi și 72 de profesori din Ungaria, Slovacia, Serbia, Belgia, Polonia și Germania au participat la stagii de practică în 102 companii, școli și organizații din județ. Programul  oferă oportunități de mobilitate și cooperare în învățământul superior, sport, învățământ școlar, educația pentru adulți, tineret și formarea profesională. Formarea sprijină elevii din învățământul profesional să participe la stagii profesionale în străinătate.

Pe scurt, la momentul bilanțului s-a punctat așa:

  • învățământul profesional a fost pus într-o lumină mai pozitivă;
  • proiectele au schimbat vieți, la propriu – unii elevi s-au îndrăgostit de meseria aleasă, dar au fost și unii care au învățat să socializeze, ori chiar să se descurce în limba engleză;
  • și antreprenorii au primit ajutor important de la elevi, atât fizic, dar și moral, în ideea în care le-a oferit încredere că fac bine ceea ce fac;
  • o componentă importantă a fost aceea socială, de ajutorare și integrare. Au fost implicați și elevi cu dizabilități în aceste proiecte, dar au fost organizate și acțiuni umanitare, unde tinerii participanți au fost, de pildă, la căminul de bătrâni.

Unul dintre fondatorii StartUp HUB, Grüman Róbert, a punctat că esența este colaborarea. „Dacă există cooperare, atunci se pot face lucruri frumoase. Suntem cel mai mic județ din România și aici este cel mai mare centru educațional care se ocupă de găzduirea tinerilor înrolați în școli profesionale din Europa, care aleg Sfântu Gheorghe ca destinație de învățare. Acest program este unul care, după părerea mea, schimbă vieți. Tinerii care participă la astfel de mobilități se maturizează, dobândesc abilități noi, văd culturi diferite de ale lor și, până la urmă, se întorc în țările lor ca alți oameni”, ne-a declarat Grüman Róbert.

Béres Norbert, manageerul operativ al VET Center, ne-a spus că deși nu a fost ușor la început să formeze aceste parteneriate cu firmele și instituțiile de la noi, primele experiențe au convins pe toată lumea câte avantaje au aceste tipuri de proiecte. Așa s-a ajuns la peste 100 de colaboratori. Unii dintre ei au fost atât de încântați, că au cerut să fie înscriși pe listă de mai multe ori.

Și pentru partenerii instituționali a fost un schimb de experiență plin de beneficii, după cum ne-a confirmat și directoarea Liceului „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe, Szőke Annamária.

„Am avut elevi și profesori în vizită. Au văzut atelierele școlii, am discutat și noi cu ei, să vedem care sunt diferențele dintre sistemele de învățământ. (…) Foarte mulți elevi cu care am discutat au spus că noi, la „Puskás Tivadar”, avem ateliere foarte bine dotate. (…) Noi rezolvăm multe în cadrul școlii și asta îi dă încredere elevului, că școala te învață o meserie. Și profesorii veniți din alte țări mi-au spus la fel, că nu au atelierele atât de bine dotate”, ne-a detaliat directoarea.

„Anul 2024 aduce o nouă provocare, deoarece am primit o nouă solicitare de parteneriat, de această dată din Caraibe, mai exact din Insula Sint Maarten, care face parte, din punct de vedere administrativ, din Olanda și Franța. Așa că așteptăm elevii de acolo să vină să facă stagiul de practică aici”, a spus directorul pentru parteneriate al VET Center, Kelemen Szilárd Péter.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții firmelor și instituțiilor participante în program au primit diplome de apreciere și conform planurilor, vor continua parteneriatul și în anul 2024.