Gama serviciilor oferite de StartUp HUB – Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și a Formării Profesionale are multe componente. StartUp HUB Consulting Srl. funcționează în cadrul centrului și oferă o gamă largă de servicii în domeniul accesării fondurilor europene nerambursabile destinate întreprinderilor mic și mijlocii – management proiecte, asistență în depunerea proiectelor și implementare, respectiv achiziții publice. Firma oferă asistență în domeniul subvențiilor agricole pentru fermierii care doresc să solicite, să își extindă sau să își reînnoiască ferma. Administratorul firmei, Miklós Orbán, inginer agronom, membru al consiliului de administrație al StartUp HUB, iar consultantul principal Czimbalmos K. Csongor au povestit despre proiectele lor.
– Ai parcurs un drum destul de lung, povestește-ne cum ai trecut de la agricultură și înființarea unei cooperative la proiecte europene?
Miklós Orbán: Interesant este faptul că, după universitate, când m-am întors acasă și am început să lucrez în agricultură, au apărut primele apeluri ale UE și, după ce am avut succes cu proiectul nostru propriu, am acceptat și altele, iar apoi am aplicat pentru un proiect mai mare, în care am fost implicat în calitate de consultant. În timpul carierei mele la Asociația Agrosic, am fost implicat, de asemenea, în mai multe proiecte în calitate de consultant.
– După părerea ta, care este caracteristica comunității agricole din județul Covasna, există tineri cărora pot fi predate fermele?
Miklós Orbán: În această privință, consider că mulți tineri doresc să rămână acasă și să preia fermele de la părinți, iar în comparație cu statele din UE, comunitatea agricolă la noi nu este o societate îmbătrânită. Sunt tineri care fac parte din generația mea și vor să facă ceva, așa că mulți au preluat fermele de la cei mai în vârstă și le administrează serios, așa că stăm bine la acest nivel.
– Ce fel de pregătire tehnică și financiară are nevoie astăzi un tânăr fermier?
Miklós Orbán: Comunitatea agricolă din regiune dispune de ferme bine echipate. Acest lucru se datorează faptului că, în ultimii ani proiectele au fost foarte bine organizate, mai ales în secțiunea de cartofi, și suntem singurii din țară care am reușit să obținem aceste fonduri. Cei care aplică se perfecționează, pentru că întotdeauna au nevoie de un tractor, de echipamente agricole, dar sunt mulți fermieri care nu aplică, pentru că sunt sceptici cu privire la accesarea fondurilor europene ori din cauza folosirii limbii române. Aș dori să îi încurajez în acest sens și aș dori să menționez ca exemplu fundația Pro Economica, care a fost finanțată cu sprijinul Guvernului Ungariei, iar licitațiile au fost în limba maghiară, astfel încât procedura era mai ușoară.
– Care sunt criteriile, prioritățile tinerilor la aplicarea unor granturi?
Miklós Orbán: În toate proiectele, fie că este vorba de cultivarea legumelor sau de creșterea animalelor, cei care aplică și au sub 40 de ani primesc puncte suplimentare. Dacă ești manager de fermă și ești tânăr, este un punct în plus. De exemplu, pentru aplicația de tânăr fermier, solicitantul trebuie să aibă sub 40 de ani, iar în noul ciclu acest lucru este important, motiv pentru care este recomandat pentru tineri.
Răspunsuri similare a dat și Csongor Kozma Czimbalmos, care a intrat în contact cu proiectele agricole cu mulți ani în urmă, deoarece timp de 10 ani a fost angajatul uneia dintre cele mai importante companii județene de consultanță în domeniul fondurilor europene nerambursabile, acumulând o experiență vastă în diferite oportunități de finanțare. Acum el este consultantul principal la StartUp HUB Consulting.
– Care sunt proiectele actuale și la ce ar trebui să fie atenți tinerii fermieri?
Csongor Czimbalmos Kozma: În acest moment, există două tipuri de proiecte: unul este pentru fermierii cu vârsta sub 40 de ani, care vor primi aproximativ 70.000 de euro fiecare în perioada 2023-2029, în loc de 40.000 de euro, dintr-un buget național de 250 de milioane de euro, ceea ce înseamnă peste 3.500 de cereri. Proiectul are ca scop sprijinirea tinerilor fermieri, promovarea reînnoirii generațiilor în agricultură și sprijinirea înființării de întreprinderi rurale. O condiție importantă este că nimeni nu poate depune o cerere ca persoană fizică, este necesar să fie înregistrat ca persoană juridică.
– Unde și cum pot obține solicitanții ajutor?
Csongor Czimbalmos Kozma: După cum am zis, solicitanții nu pot aplica ca persoană fizică, ci trebuie să fie persoană juridică pentru a putea depune un dosar. De aceea, înainte ca tânărul fermier să depună în primăvara aceasta la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) cererea de subvenții pentru terenuri și animale, este important să consulte cu un reprezentant al unei firme de proiecte. Cu un consultant are posibilitatea de a stabili dimensiunea și structura fermei care se pretează la depunerea cererii. O altă cerință importantă este că, potrivit noilor reguli, pentru a depune cererea, fermierii vor avea nevoie și de o calificare profesională minimă sau de o experiență agricolă de cel puțin 12 luni din ultimii 10 ani.
– Ce alte oportunități mai sunt în domeniu?
Csongor Czimbalmos Kozma: Cealaltă oportunitate este subvenția de 80 la sută pentru tinerii sub 41 de ani și subvenția de 65 la sută pentru tinerii sub 45 de ani care sunt agricultori de mai mult de 5 ani. Aceste proiecte agricole pot ajunge până la 200.000 de euro pentru fiecare fermier, dar ele sunt destinate în principal investițiilor (construcții, software, utilaje). Lucrul important aici, ca și în toate celelalte proiecte este că solicitanții pot fi persoane juridice. De asemenea, este important să aveți o structură a fermei înregistrată la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură). În acest sens putem ajuta pe aplicanții, să vadă oportunitățile de finanțare și îndrumăm în aplicarea proiectelor.
StartUp HUB Consulting poate fi găsit în Sfântu Gheorghe, pe strada Oltului nr. 8, biroul A5. Înscrierea prealabilă este posibilă la adresa consulting@startup-hub.ro.