În perioada 17-24 iunie, la Centrul European de studiu din Arcuș, InnoEdu – Inovare în educația adulților a organizat de programul Erasmus+ 3R: Reducere Reutilizare Reciclare, la care au participat tineri din 11 de țări. Participanți tineri și lucrători de tineret erau din România, Ungaria, Estonia, Grecia, Macedonia de Nord, Turcia, Italia, Polonia, Lituania, Republica Cehă și Bulgaria.

Scopul trainingului a fost de a promova o activitate mai ecologică, mai durabilă și mai lipsită de plastic pentru tineri. În ultima săptămână au fost organizate ateliere, în cadrul cărora participanții au putut afla despre diferitele tradiții locale, dar a existat și o schimbare de tapet și o excursie de studiu. Participanții au vizitat instalația de procesare a deșeurilor Eco Bihor din Lecfalvi, unde au analizat, printre altele, procesul de reciclare a deșeurilor. Vizita în mediul înconjurător a avut loc în parcul Nyir din Réty, renumit pentru nisipurile sale deșertice.

Pe lângă excursiile de studiu, au avut loc și cursuri practice și profesionale. Participanții au colectat diverse plante medicinale și ceaiuri tipice regiunii noastre, apoi au făcut pungi de ceai și pungi parfumate din ele, dar au gustat și elderzaudit local. Prezentările profesionale au fost concepute cu implicarea experților locali, Mátyus Enikő, consultant în sustenabilitate pentru cele 17 obiective de Dezvoltare durabilă dezvoltate de Organizația Națiunilor Unite, dr Tihamér Sebestyén, profesor asistent la Universitatea Sapientia, despre energia regenerabilă și situația lor în România, Júlia Ferencz, profesor asociat al Biroului de Tineret din Sepsiszentgyyi, a ținut prelegeri utile despre gândirea conștientă de mediu și responsabilitatea personală.

Obiectivele de Dezvoltare durabilă fac apel la toate țările să ia măsuri pentru a promova prosperitatea și pentru a proteja planeta. Obiectivele se bazează pe strategii care promovează creșterea economică și abordează o serie de probleme sociale, cum ar fi educația, sănătatea, protecția socială și oportunitățile de angajare.

În ceea ce privește energia regenerabilă, România are un potențial semnificativ în acest domeniu și există multe oportunități pentru producția de energie regenerabilă în țară. Toate acestea sunt în creștere, dar sunt necesare mai multe eforturi pentru extinderea producției de energie alternativă și exploatarea surselor de energie durabile. Uniunea Europeană dispune de programe de sprijin pentru finanțarea unor astfel de proiecte.

Éva Orsolya Gruman, președintele Asociației InnoEdu, a declarat că programul internațional este deosebit de actual, deoarece pune accentul pe conștientizarea mediului și pe sustenabilitate în activitățile organizațiilor de tineret. Această activitate nu numai că servește scopurilor lor imediate, ci deschide și oportunități uriașe pentru tineri în domeniul protecției mediului. Există multe forme de participare a tinerilor: Munca voluntară, proiectele școlare, cercetarea științifică sau chiar participarea la luarea deciziilor.

În timpul trainingului, participanții au acumulat atât experiență teoretică, cât și practică, astfel încât să poată utiliza aceste informații în propriul mediu pentru un mediu mai durabil și mai ecologic. Programul a fost susținut de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.