În prezența antreprenorilor, conducătorilor de instituții și organizații profesionale, StartUp HUB este un centru pentru antreprenoriat, educația adulților și formare profesională. Creatorii și fondatorii centrului care funcționează pe strada Olt nr. 9 din Sfântu Gheorghe, cu treizeci de angajați, sunt Róbert Grüman, Szilárd Kelemen, Csongor Oltean și Miklós Orbán. Istoria înființării centrului datează de un an, de la înființarea Asociației StartUp Covasna. De atunci, activitățile inițiale ale asociației au fost extinse semnificativ, în prezent desfășurând licitații în valoare de 10 milioane de euro în diverse domenii: inițierea și dezvoltarea afacerilor, modernizarea formării profesionale, promovarea și introducerea inovațiilor agricole, educația adulților.

După pandemia de coronavirus, în mijlocul războiului din Ucraina, cu inflația în creștere, cred că este mai greu ca niciodată să începi sau să conduci o afacere. În același timp, este, de asemenea, adevărat că fiecare situație de criză de acest tip are mult potențial în plus față de probleme „, a declarat Róbert Grüman, director general. El a amintit că asociația StartUp Covasna a fost înființată în urmă cu un an cu scopul de a aduce granturile StartUp disponibile cât mai aproape de locuitorii din Háromszék, contribuind astfel la dezvoltarea economică a județului. Ideea inițială a fost formată după un an de patru întreprinderi mici și mijlocii, patru asociații și o cooperativă agricolă, centrul nou inaugurat – detaliat Róbert Grüman.

Potrivit directorului general, granturile StartUp sunt, de asemenea, caracterizate de concurența dintre regiunile de dezvoltare și județele din cadrul acestora pentru fondurile disponibile. Județul Covasna, fiind unul dintre cele mai mici județe din țară, are foarte puține șanse să poată concura, motiv pentru care este extrem de important ca toate organizațiile și instituțiile care sunt capabile să își asume sarcini în această activitate să gândească împreună și să lucreze împreună pentru a se asigura că în regiune ajung cât mai multe resurse.

În prezent, steagul este arborat pentru tinerii șomeri sub 30 de ani, iar grantul StartUp pentru aceștia a fost anunțat în urmă cu șase luni. Proiectele vor îmbunătăți abilitățile de dezvoltare a afacerilor a 400 de tineri și vor finanța planurile de afaceri a șaizeci de tineri cu câte 25 000 EUR fiecare. Róbert Grüman a subliniat, de asemenea, că gama de granturi StartUp este mult mai largă. Conform unui model de suport similar, este disponibil programul Innotech Student pentru studenți, care este implementat local de Camera de Comerț și Industrie a Județului Covasna, dar și programul SES Rural, care permite înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural, gestionate local de ASIMCOV, iar programul național StartUp Nation va fi disponibil în curând. Potrivit calculelor experților lor, cel puțin 100 de întreprinderi noi ar putea fi înființate în județul Covasna în acest an în conformitate cu aceste programe, ceea ce ar putea însemna 5 milioane de euro capital de pornire atras și două sute de noi locuri de muncă.

Potrivit lui Róbert Grüman, județul Covasna poate fi competitiv sau chiar un lider în ceea ce privește startup-urile dacă ecosistemul local StartUp este consolidat. Acest lucru necesită stabilirea unei culturi de dezvoltare a afacerilor, mentori calificați, un mediu juridic favorabil, succese vizibile, resurse disponibile și cooperare. Această activitate a fost întreprinsă la centru și se ia în considerare toate părțile interesate.

Potrivit lui Csongor Oltean, care este responsabil pentru educația adulților și educația profesională în cadrul centrului, aproape jumătate dintre elevii din țările occidentale, care servesc și ca modele pentru modernizarea formării profesionale, decid să studieze o profesie profesională după școala primară. Din păcate, în România, în ciuda faptului că există școli profesionale bine echipate, mai puțini profesioniști bine pregătiți au ales învățământul profesional în ultimii ani.

Dacă dorim ca tot mai mulți tineri să aleagă o profesie, este important ca educația și formarea profesională să fie tinere, orientate spre viitor, moderne și adaptabile, cum ar fi imprimarea 3D, mașinile electrice, sistemele inteligente pentru locuințe. Din acest motiv, StartUp HUB pune un accent deosebit și pe educația profesională și educația adulților. Ca proiecte, 1500 de tineri șomeri vor putea participa în curând la un program gratuit de formare profesională și vor primi sprijin după finalizarea acestuia. În plus, ajută instituțiile de învățământ profesional din Transilvania să facă schimb de experiență în străinătate prin granturi Erasmus+ și primesc studenți din școlile profesionale străine pentru formare profesională. „Avem nevoie de o schimbare de paradigmă în învățământul profesional. Datorită proiectelor noastre câștigătoare, elevii din școlile profesionale din Slovacia, Ungaria, Macedonia de Nord și Serbia vor sosi pentru 2-3 săptămâni de formare profesională începând cu luna septembrie” – a punctat Csongor Oltean, mulțumind contractorilor parteneri ai centrului care acceptă studenți străini pentru stagii.

Potrivit lui Szilárd Kelemen, președintele Consiliului Tineretului din Háromszék (HÁRIT), centrul este încununarea a 15 ani de activitate a organizației conduse de el, un pas înainte în activitatea de tineret din județ, iar dintr-o comunitate mică și activă se poate vorbi acum despre o echipă construită pe profesionalism. StartUP HUB va juca un rol catalizator în funcționarea organizațiilor de tineret. Misiunea HÁRIT este de a contribui la creșterea competitivității tinerilor prin programele sale, în consecință au avut inițiative similare înainte. Un tânăr poate avea succes dacă face ceea ce îi place și are cunoștințe competitive în cadrul acestuia.După voluntariat și activități de organizare a tinerilor, a venit timpul ca tinerii să iasă din viață și să înceapă să își construiască propriul viitor, să înceapă afaceri și să solicite un trai mai sigur și mai bun.„, a spus el.

Cooperativa de Producători și Vânzări Sicland, unul dintre primii fermieri din județ, este una dintre entitățile implicate în crearea StartUp HUB. Potrivit reprezentantului lor și unuia dintre fondatorii centrului, Miklós Orbán, organizația lor este dedicată agriculturii de precizie și întineririi agriculturii, motiv pentru care s-au alăturat înființării centrului. Ei intenționează să ajute fermierii care apelează la StartUp HUB nu numai în scrierea aplicațiilor, ci vor oferi, de asemenea, sprijin în digitalizare și practica agricolă și îi vor ajuta să câștige experiență și formare prin contactele lor externe. În domeniul digitalizării, au fost depuse două oferte în valoare de trei milioane de euro. Scopul său este de a ajuta tinerii sub 35 de ani care sunt implicați în activități responsabile atât în agricultură, cât și în comunitate.

Biroul de presă StartUP HUB