December 28-án, szerdán, újabb több tíz fiatal, köztük a századik startupper írta alá a finanszírozási szerződést a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ székhelyén. A szerződéskötés előtt Karácsony Zsolt a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési szakértője részletes tájékoztatást és tanácsadást tartott a fiataloknak, majd ezt követően aláírták a finanszírozási szerződéseket. A 18-30 év közötti fiatalok számos ötletet valósítanának meg a jövőben, van, aki turizmusban tevékenykedne, de rendezvényszervezéssel, számítógépes játékok vagy orvostechnikai eszközök fejleszétésével is foglalkoznának.

A századik startupper a baróti Bende Márk volt, aki fogtechnikai laboratóriumot szeretne indítani, azaz továbbfejleszteni azt a családi vállalkozást, amit édesapja indított el korábban, szintén egy pályázati lehetőség révén. A fiatal vállalkozóval a szerződés aláírását követően beszélgettünk a jövőbeli lehetőségekről, terveiről.

Hol hallottál erről a pályázati lehetőségről, hogyan jutott el hozzád az információ?
A közösségi médiában, a Facebook-on láttam a hirdetést és azonnal megragadta a figyelmem ez a lehetőség, aztán Ráduly Róbert Antal a StartUp HUB munkatársa meghívott arra az ismertető beszélgetésre Baróton, ahol bemutatták ezt a lehetőséget. Akkor úgy éreztem ez nagyszerű ötlet és megpróbálom megvalósítani azokat a terveket, amelyeket már régóta szerettem volna. Ugyanakkor, számomra nem volt újdonság a pályázás, hiszen édesapám is így vállalkozott, ő egy 40 ezer eurós pályázatot nyert és abból valósította meg a saját laboratóriumát.

Miben segít ez az összeg, hogyan tudsz továbblépni, fejleszteni a vállalkozást vagy újat indítani?
Jelenleg nekem abban segít legtöbbet ez az összeg, hogy tudok fejlesztésre figyelni, pénzt fordítani, mert korábban erre nem volt lehetőség. Ugyanakkor a digitális technológia bevonása is nagyon fontos ezen a területen, hiszen míg édesapám analóg módszerekkel dolgozik, nekem lehetőségem lesz kihasználni a legújabb fejlesztéseket. Minden, amit eddig máshol kellett elvégeztetni ezen a területen, most megvalósulhat otthon, Baróton.

Milyen megoldásokat kínál az a technológia, amelybe befektetsz?
Azt szoktuk mondani, hogy nincs fogorvos fogtechnikus nélkül, elengedhetetlen, hogy mi előkészítsük azokat az orvostechnikai eszközöket, amelyeket majd az orvosok, szájsebészek használnak. A pályázat által olyan gépeket tudok vásárolni, amire Baróton eddig nem volt lehetőség, így a környező városokban kerestek rá megoldást a szakemberek.

Mit üzensz azoknak, akik vállalkoznának, pályáznának, keresik a lehetőségeket?
Azt üzenem, hogy mindenképpen megéri figyelni a lehetőségeket, aztán pályázni, mert, amikor kiteszik az eredményt és meglátod, hogy nyertél egy jelentős összeget, az óriási érzés. Elfelejted a sok aggodalmat, feszültséget és örülsz, hiszen 25 ezer euró nagyon sok pénz, nagyon hasznosan el lehet költeni és mindenképpen megéri időt szánni rá.

StartUp HUB sajtóiroda