Începând de mijlocul lunii februarie, Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale StartUp HUB lansează două cursuri noi. Cei interesați de cursul de evaluare a competențelor și cursul de formatori sunt bineveniți să aplice. Cursurile sunt pentru cei care sunt deschiși la noi oportunități, care ar dori să se angajeze într-o formare continuă, să îmbunătățească abilitățile altora și să-și transmită cunoștințele într-un anumit domeniu. Cursurile sunt ținute de trainerul Levente Katona, cine are un doctorat în economie și are și profesia manager de transport. El ne-a povestit despre munca, cariera și planurile lui și a prezentat cursurile de pregătire ținute de el.
– Povestește-ne puțin despre tine, cum a fost drumul tău profesional, ce te-a determinat să devii trainer de formator?
– Studiile mele de bază sunt pe economie, am 16 ani de experiență ca director general de bancă și deja de atunci, acum aproape 25 de ani, am început să mă interesez după cursurile de dezvoltare. Am organizat cursuri la bancă pentru colegi, cel puțin două ori pe an, dar ca trainer lucrez din 2010, când am obținut calificarea pentru a fi formator de formator. De atunci, am organizat mii de ore de cursuri și lucrez paralel în ambele domenii: am doctorat în economie, ceea ce a fost o provocare uriașă pentru mine și îmi oferă posibilitatea de a preda la o universitate; dar în același timp, țin cursuri de formare pentru cei care sunt interesați să se dezvolte într-un anumit domeniu și să devină formatori pe viitor. După un timp, am abandonat sectorul bancar și am început propria afacere, și de atunci mă concentrez pe formare.
– În ce domeniu ți-ai început afacerea, ce faci mai exact?
– Baza afacerii mele este tot ceea ce înseamnă pregătire, învățământ, dezvoltare a personalității și a competențelor, iar eu mă ocup și de consultanță, analiză economico-financiară. Așa am reușit să-mi îmbin abilitățile de bază cu noile provocări, ceea ce este foarte important, deoarece niciunul dintre profesii nu a nu am lăsat în urmă pentru că lucrez în mai multe domenii.. De asemenea, experiența mea bancară mă ajută foarte mult în modul în care lucrez acum, deoarece cunoștințele sunt foarte importante la pregătirea sondajelor, dar mă concentrez și la organizarea de cursuri care include și formarea trainerilor. În aceste domenii, este foarte important și comunicarea, deoarece nu contează cu cine vorbim, contează cum comunicăm, fie în sectorul public, fie în cadrul unei firme.
– Ce este de fapt un trainer?
– Un trainer bun are mai multe roluri, în primul rând oferă participanţilor un mod de a privi lumea, astfel încât lor să le fie uşor să înţeleagă şi să aplice ceea ce au învățat. În al doilea rând, trainerul trebuie să învețe diferite tehnici, pe lângă faptul că are o capacitate de bază de a comunica asertiv cu ceilalți este important de a-i preda materialul. De asemenea, este un lucru remarcabil să iubești ceea ce faci, pentru că a oferi un training nu este doar o prezentare, este ceva mult mai complex. Un trainer bun pune la dispoziţia publicului o structură clară şi uşor de urmărit a trainingului. Dacă veniți la curs veți învăța cum să conduceți o clasă, un grup, cum să pregătiți o prezentare, astfel încât să fie înțeleasă și interesantă pentru toată lumea și cum să transmiteți cunoștințele în timp ce facilitați ora de lecție. Este important de știut că profesorul și formatorul sunt două profesii separate, diferite, în timp ce primul predă numai pentru elevi, cel de-al doilea predă doar pentru adulți. În același timp, trainerul de formatori îi ajută pe cei înscriși să învețe moduri educative, pe lângă transmiterea cunoștințelor profesionale. Acesta este rolul cel mai cunoscut al trainerilor – să ofere informaţii.
– Cât de important este pentru tine învățarea?
– La această întrebare aș dori să răspund cu o altă întrebare, una interesantă pe care o pun la fiecare training pe care o conduc: știți de ce plâng copii când se nasc? Pentru că cu prima respirație dureroasă începe învățarea, respirația este un lucru ceea ce trebuie învățat. Vestea bună este că această activitate doare doar atunci, mai târziu devine mult mai ușoară. De ce ar trebui să studiem tot timpul? Urmând piramida lui Maslow, este important să învățăm mereu lucruri noi și să fim competenți, dar asta nu se poate altfel, numai dacă ne antrenăm constant.
– Care sunt caracteristicile unui trainer bun?
– După părerea mea, cel mai important lucru este să fii tu însăți, să iubești meseria pe care ai ales, ceea ce faci, pentru că participanții simt, dacă crezi în acest lucru și dacă ai încredere în tine. În plus, practica și pregătirea personală sunt de asemenea importante, întrucât un trainer bun se pregătește întotdeauna pentru fiecare prezentare, tot ceea ce predă este adecvat din punct de vedere profesional și obține efectul dorit. Când trainerul oferă informaţie bine structurată el oferă participanților și cea mai bună cale de învățare.
– Pe lângă cursul de formare pentru formatori, va începe și formarea evaluatorilor de competențe profesionale. Ce înseamnă mai exact asta, cum poți descrie această muncă?
– Mai întâi aș dori să vorbesc, despre nevoia permanentă de certificarea competențelor obținute și pe alte căi decât cele formale. Acest lucru a condus la apariția specializării evaluator de competențe profesionale, a cărei necesitate pe piața muncii este susținută de dinamismul acesteia. Cursul dezvoltă competențe specifice, conform standardului ocupațional, aptitudinilor şi abilităților de evaluare și înregistrare a rezultatelor evaluării, necesare specialistului pentru a derula eficiența unui proces de evaluare. La finalizarea cursului, participanții învață tehnicile care pot fi utilizate pentru evaluarea abilităților, după care evaluatorul cooperează cu specialiști din diverse domenii și poate ajuta la rezolvarea unor probleme precum recunoașterea diplomelor și acceptarea profesiilor atât în România, cât și în Uniunea Europeană. Ambele cursuri, pe lângă obținerea unei diplome, deschid și noi oportunități financiare pentru participanți, și dezvoltă abilități, fie că este vorba despre comunicare fie despre rezolvarea provocărilor.
– Care este grupul de țintă la aceste cursuri? Există vreun domeniu în care un astfel de curs poate fi folosit frecvent?
– Cursul formator recomand tuturor celor care vor să lucreze cu adulții, vor să-i formeze pe alții și să-i ajute să învețe, dar și celor care, prin munca lor, au nevoie să prezinte informații diferite colegilor. Un exemplu banal este o instruire în domeniul protecția muncii, care trebuie să fie organizată pentru angajați. Deși un astfel de instruire de echipă se desfășoară conform reglementărilor contează foarte mult cum o conduce cineva. La cursul trainer, participantul învață diferitele instrumente de comunicare și aplicarea acestora, își poate dezvolta abilitățile existente și își poate preda cunoștințele mult mai efectiv.
– Ce crezi despre dezvoltarea ta personală, ce își place să înveți?
– Eu de ani de zile învăț constant, mai ales că studierea are multe forme, poate fi autodidactă, ceea ce este important, dar nu suficient. Dacă luăm în seamă noi competențe și sfere, este important să participăm la o formă de învățământ care este oferită de cineva cu mai multe cunoștințe și perspective. Eu sunt activ în două domenii: una este economia, care îmi place foarte mult și în care mă perfecționez constant, și formarea de formatori, care este profesia mea. Vă povestesc ceva interesant despre cum am obținut anul trecut calificarea de manager de transport, o profesie care nu mă interesează deloc, dar totuși am terminat cursul și am o diplomă de profesie. Am făcut acest training pentru un prieten de-al meu, pentru că el are o firmă de transport, dar nu putea să obține permis de transport dacă nu are specialistul potrivit pentru acest post. Acum are în persoana mea. Pentru mine a fost o provocare pentru că studiam un domeniu complet nou și trebuie să spun că m-am supraestimat puțin, ceea ce am dezvăluit numai când am prezentat studiul de caz. Am luat studiile cu ușurință, nu am acordat suficientă atenție cursurilor și am eșuat la examen. Am reușit să promovez acel examen doar a doua oară dar cu toate acestea a fost o lecție pozitivă pentru mine. Și acesta este mesajul meu pentru cei care vor participa la cursul meu: luați totul în serios și iubiți ceea ce faceți, pentru că aceasta este singura cheie a succesului profesional.