Két új képzés is indul a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központban. A tréner illetve kompetencia-felmérő képzésre olyan érdeklődők jelentkezését várjuk, akik nyitottak az új lehetőségekre, továbbképzéssel foglalkoznának mások képességeit fejlesztenék, átadnák egy bizonyos területen szerzett tudásukat. A kurzusokat Katona Levente tréner tartja, aki a közgazdaságtan doktora, de szállítási menedzser is egyben. Arról, hogy a két szakma miként fér össze a képzői munkával, a szakember hosszasan mesélt, de bemutatta az induló képzéseket is. 

– Mesélj kicsit magadról, mit kell tudni rólad, milyen szakmai út vezetett oda, hogy a képzők képzője legyél? 

– Alap végzettségem szerint közgazdász vagyok 16 éves bankigazgatói múlttal rendelkezem, és már akkor, majdnem 25 évvel ezelőtt elkezdett érdekelni a képzés, mint a tudás fejlesztése. Évente legalább kétszer tartottam előadást a kollégáimnak, de mint képző 2010 óta dolgozom, akkor szereztem képesítést arra, hogy a képzők trénere legyek. Azóta már több ezer óra foglalkozást szerveztem és párhuzamosan dolgozom mindkét területen: a közgazdaságtan doktora vagyok, aminek a megszerzése óriási kihívás volt a számomra, és lehetőséget ad arra, hogy egyetemen is oktathassak; ugyanakkor pedig képzéseket tartok azoknak, akik érdekeltek ebben, fejlesztenék magukat bizonyos területen, hogy ők is képzőkké váljanak a jövőben. A banki szektort ott hagytam és saját vállalkozásba kezdtem, így azóta főként a képzésekre összpontosítok. 

– Milyen területen indítottál vállalkozást, mivel foglalkozol pontosan? 

– A vállalkozásom alapja minden, ami képzést, személyiség- és kompetenciafejlesztést jelent, valamint pénzügyi és gazdasági tanácsadással is foglalkozom. Így tudtam ötvözni az alapmesterségem az új kihívásokkal, ami nagyon fontos, hiszen egyik sem szorult háttérbe, nagyon jól megférnek egymás mellett. A banki múltam is sokat segített abban, ahogyan most dolgozom, hiszen elmezések készítésénél nagyon fontos az a tudás, de emellett az adottság-kurzusok szervezésére is összpontosítok, aminek része a képzők képzése is. Ezekbe tudtam beépíteni a kommunikációt, hiszen nem mindegy kivel hogyan beszélünk, hogyan közlünk dolgokat, akár a közszférában, akár egy vállalkozáson belül. Mindennek az alapja az, hogy korábban én is elvégeztem a képzők képzését, hiszen anélkül nem tudnék másokat tanítani, fejleszteni. 

– Mit jelent képzőnek lenni, miből áll ez a munka? 

– Elsősorban különböző technikákat kell elsajátítani, amellett, hogy van egy alap adottságod arra, hogy másokkal kommunikálj és oktasd is őket. Az is nagyon fontos, hogy szeresd, amit csinálsz, mert egy képzés megtartása nemcsak prezentációból áll, hanem sokkal összetettebb. Megtanulod, hogy miként kezelj egy osztályt, egy csoportot, hogyan tarts egy bemutatót, hogy az mindenki számára érthető és izgalmas legyen, valamint úgy add át a tudást, hogy közben facilitáld a tanórát. Egy jó tréner a jelentkezők rendelkezésére áll, a képzés struktúrája pedig érthető és átlátható. Fontos tudni, hogy a tanár és a tréner az két külön szakma, míg az első diákokat tanít, az utóbbi kizárólag felnőtteket. Ugyanakkor, a képzők képzője abban segíti a trénereket, hogy a szakmai tudás  átadása mellett, miként lehet használni bizonyos eszközöket az oktatásban. Nagyon fontos, hogy a képzők információt adjanak át. 

– Milyen jelentőséggel bír számodra a tanulás? 

– Erre egy érdekes kérdéssel szeretnék válaszolni, amit minden általam vezetett tréningen felteszek: tudják miért sír a gyermek, amikor megszületik? Mert elkezdődik a tanulás, hiszen először vesz levegőt, amit meg kell tanulni. Jó hír, hogy a tanulás csak ekkor fáj, később könnyebbé válik. Hogy miért kell tanulni? A Maslow-piramist követve fontos, hogy mindig új dolgokat sajátítunk el és kompetensek legyünk, de nem lehetünk azok, ha nem képezzük magunkat állandóan.

– Milyen egy jó képző, milyen jó tulajdonságokkal bír a szakmai tudás mellett? 

– A legfontosabb talán az, hogy legyen önmaga, szeresse, amit csinál, mert ezt érzik a résztvevők, hogy így van-e, hogy hiszel-e abban, amit csinálsz, amiről beszélsz. Továbbá fontos a gyakorlat is, illetve a felkészültség, hiszen egy jó tréner mindig felkészül minden előadására, minden, amit mond az ellenőrzött, szakmailag megfelelő és eléri a kívánt hatást. 

– A képzők képzése kurzus mellett indul a kompetencia-felmérők képzés is. Ez mit jelent pontosan, milyen területet takar? 

– Először is a kompetencia-felmérő központok szerepéről szólnék néhány szót, mivel ezek rendkívül fontosak, főleg azoknak a személyeknek, akik valamilyen mesterségben szereztek egy diplomát, de azt nem mindenütt fogadják el vagy esetleg tudsz valamit csinálni, jó vagy egy szakterületen, de nincs róla elismervényed. A kurzus elvégzésekor megtanulja a résztvevő azokat a  technikákat, amelyekkel képességet lehet felmérni,  a felmérő együttműködik  a különböző területek szakembereivel és segíteni tudnak olyan problémák megoldásában, mint diplomák elismerése, szakmák elfogadtatása itthon és az Európai Unióban egyaránt. A szakmai ismeret felmérésére számos technikai elemet tartalmaz: projektek, megfigyelés és más folyamatok. Mindkét kurzus a diploma megszerzése mellett anyagilag is új lehetőségeket nyit meg a résztvevők számára, valamint készségeket fejleszt, legyen szó kommunikációról, kihívások kezeléséről, lámpaláz legyőzéséről.

– Kiknek ajánlod ezeket a képzéseket? Van-e olyan szakterület, ahol sokkal inkább hasznosítható egy ilyen kurzus? 

– A formator képzést ajánlom mindenkinek, aki kihívást érez, szeretne másokat képzeni, segíteni nekik a tanulásban, de azoknak is, akiknek a munkájuk révén szükségük van arra, hogy különböző dolgokat bemutassanak, tanítsanak munkatársaiknak, csoporttársaiknak. Banális példa erre egy munkavédelmi felkészítő, amit munkatársaknak kell tartani, és bár száraz előírások mentén zajlik, nem mindegy hogyan vezeti le azt valaki. Egy ilyen kurzuson a résztvevő megtanulja a különböző kommunikációs eszközöket, azok alkalmazását, fejlesztheti meglévő adottságait és hatékonyan adhatja át tudását is másoknak. 

– Milyen a te személyes fejlődésed, mit szeretsz tanulni? 

– Folyamatosan tanulok, főleg, hogy a tanulásnak többfajta formája van, lehet autodidakta, ami fontos, de nem elég. Ha új kompetenciákba, szférákba lépünk be, akkor fontos részt venni egy olyan fejlesztési formán, amit olyasvalaki ad át, akinek nagyobb a tudása, rálátása. Számomra két dolog van: az egyik a közgazdaságtan, amit nagyon szeretek és amiben szintén folyamatosan fejlesztem magam, illetve a képzők képzése, ami szintén a hivatásom. De érdekességként elmesélem, hogy miként szereztem meg tavaly a szállítási menedzser szakképesítést, ami távol áll ugyan tőlem, de mégis megvan és használni is tudom. Ezt a képzést egy barátom kedvéért végeztem el, akinek fuvarozó cége van, de nem kaphat szállítmányozási engedélyt, ha nincs erre megfelelő szakembere. Most már van. Számomra ez egy kihívás volt, mert egy teljesen új területen tanultam, és el kell mondanom, hogy kicsit túlértékeltem magam, ami az esettanulmány bemutatásakor derült ki. Könnyedén vettem a dolgokat, nem figyeltem eléggé, úgy hittem többet tudok, mint, amit kérnek és elbuktam. Így azt a vizsgát másodszorra tudtam csak letenni és ez egy pozitív tanulság a számomra. És ezt üzenem azoknak is, akik részt vesznek a következő képzéseken: vegyenek mindent komolyan és szeressék azt, amire vállalkoznak, mert csak ez a kulcs.