Prin parteneriatul între VET Center și celor 20 de companii și instituții de învățământ, 70 de elevi din Ungaria din școli profesionale și-au finalizat anul trecut stagiile de practică în județul Covasna. VET Center a implementat cooperarea în cadrul programului Erasmus+, care va continua și în 2023. Anul acesta vor sosi elevi în județ din școlile profesionale din Ungaria, Serbia, Slovacia, Belgia și Polonia, pentru a-și dezvolta competența profesionale la firmele din Sfântu Gheorghe.

Vineri, 13 decembrie, VET Center și-a desfășurat evaluarea anuală la sediul StartUp HUB – Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale din Sfântu Gheorghe. Prin programul Erasmus+ centrul a oferit studenților străini stagii profesionale în județ la diverse firme și școli profesionale.

La eveniment au participat liderii companiilor gazdă care au oferit recent stagii de practică pentru studenții maghiari. Companiile și școlile din Sfântu Gheorghe partenere în program – Modern House SRL, Arlero SRL, Olas-Service, Wieb Toys, Scoala Profesională Puskás Tivadar, Pista Bá, Kristoteq CNC Solutions, Exopalma Prod Com., Ariadne Impex, Retext Studio, Sicla Construct, Lila Szalon, UnderCut Studio, Shine Health and Beauty Salon, IB Garage, Trans ABS Impex, Pro Info, Hamor Soft – au oferit educație studenților în diferite specialități. Au venit 70 de elevi din 5 școli profesionale din Ungaria. Elevii participanți și-au dezvoltat competențele în industria construcțiilor, prelucrarea lemnului și metalelor, industria textilă, îngrijirea frumuseții, IT, tipografie, asamblare auto și mecanică.

Pentru perioada 2021-2027 programul Erasmus+ pune un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică. În același timp, oferă oportunități de mobilitate și cooperare în învățământul superior, sport, învățământ școlar, educația pentru adulți, tineret și formarea profesională. Programul sprijină elevii din învățământul profesional să participe la stagii profesionale în străinătate, îmbunătățind astfel calitatea învățământului profesional în întreaga Europă.

În cadrul evenimentului, Szilárd Kelemen, reprezentantul VET Center, a prezentat activitățile centrului care se concentrează pe educația și formarea profesională, iar mentorii din cadrul VET Center au experiență în implementarea cu succes a inițiativelor de mobilitate ale UE. Scopul lor este de a găsi cele mai bune soluții practice pentru a satisface nevoile și interesele beneficiarilor și de a oferi tinerilor și profesorilor posibilitatea de a-și exersa și dezvolta cunoștințele și abilitățile profesionale.

Norbert Béres, managerul operațional VET Center în cadrul evenimentului a declarat: programul a fost conceput nu doar pentru a oferi cunoștințe tehnice în anumite domenii profesionale pentru elevi, ci și pentru a dezvolta abilități profesionale, personale și sociale.

În cadrul întâlnirii, Zsolt Vrabie, reprezentantul firmei Pista Bá, a subliniat: pe lângă predarea cunoștințelor practice, elevii au venit cu inițiative și au făcut obiecte noi, care au fost prezentate profesorilor. Designerul, cunoscut sub numele Csuri Bácsi a mai adăugat: și anul acesta ar primi noi studenți în atelierul său, considerând că acest program este benefic atât firmelor, cât și tinerilor.

În cadrul evenimentului de vineri, personalul Centrului VET a premiat reprezentanții companiilor cu certificate de apreciere, urmat de o recepție permanentă și discuții informale. Parteneriatul este planificat să continue și în acest an, Centrul VET așteaptă aplicații de la alte companii care sunt deschise să primească studenți străini.