Róbert Grüman, co-fondator și CEO al StartUp HUB, a vorbit despre obiectivele, realizările și despre noile granturi nerambursabile care vor fi disponibile în curând prin intermediul centrului la masa rotundă antreprenorială „O nouă generație, noi oportunități” care a avut loc la cortul Erdély Café din cadrul Universității de Vară și Taberei Studențești Tusványos. Printre ceilalți participanții la discuție s-au numărat Levente Mihály Ürmösi, proprietarul Blendem Production, Levente Luka, coproprietar al eMudding, și Zoltán Székelyföldi, cofondator al GDSIT Polska Sp. z o.o.. Evenimentul a fost moderat de Zsolt Karácsony, președintele Junior Business Club.

În cadrul discuției, Róbert Grüman a subliniat că misiunea StartUp HUB, centrul pentru dezvoltarea antreprenoriatului, educația adulților și formarea profesională, este de a face resursele de finanțare mai accesibile, mai ușor de înțeles și disponibile pentru tineri, cu un accent special pe finanțări tip startup. „În ultimii trei ani, peste 400 de tineri au participat la cursurile noastre de antreprenoriat. Apoi au putut aplica pentru grantul de 25.000 de euro cu propriile planuri de afaceri.” – a spus el.
Grüman a subliniat importanța consolidării ecosistemului startup. „Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de finanțări accesibile, un mediu juridic adecvat, mentori și povești de succes vizibile” – a adăugat.

StartUp HUB oferă granturi nerambursabile din partea Uniunii Europene pentru tinerii care doresc să devină antreprenori și să își transforme ideile de afaceri în realitate. „Acest lucru contribuie la reînnoirea continuă a sferei antreprenoriale regionale. Tinerii care depășesc obstacolele birocratice cu granturi mai mici vor fi mult mai curajoși chiar și în cazul altor aplicații pentru finanțări mai mari”, a remarcat directorul general.
În perioada următoare, StartUp HUB se va concentra pe antreprenoriatul social. „Cei interesați de aceste granturi nerambursabile, se preconizează că vor avea acces la aceste noi oportunități începând cu luna septembrie”, a anunțat Grüman. Acesta este un alt pas pentru a oferi mai multor tineri antreprenori posibilitatea de a-și transforma ideile în realitate și de a contribui la dezvoltarea economică a regiunii.
Toți participanții la masa rotundă a antreprenorilor au subliniat importanța inovației, tehnologiei și perspectivelor externe, precum și necesitatea dezvoltării continue în afaceri.

Levente Mihály Ürmösi, proprietarul Blendem Production, a vorbit despre provocările și necesitatea învățării continue ca antreprenor de primă generație. Compania lor oferă servicii foto și video pentru mediul privat și instituții publice. Pe lângă serviciile inovatoare de fotografie și video de produs, au deschis recent un studio și și-au extins echipa la trei membri. El a subliniat responsabilitatea care vine odată cu creșterea afacerii și popularitatea în creștere a inteligenței artificiale.
Levente Luka, co-proprietar al eMudding, se concentrează pe vânzarea online de piese și accesorii pentru vehicule off-road. Produsele de overlanding recent introduse reprezintă aproxamiativ 40% din cifra lor de afaceri. Inovația lor a fost introducerea sistemelor CRM și a aplicațiilor de gestionare a depozitelor. Ei folosesc inteligența artificială pentru generarea de texte și imagini. El crede că integrarea perspectivelor externe și extinderea cunoștințelor sunt părți esențiale ale unei afaceri de succes.

Zoltán Székelyföldi, co-fondator al GDSIT Polska Sp. z o.o., a vorbit despre sprijinirea intrării pe piețele internaționale. Compania lor, cu birouri în Ungaria, Polonia și Elveția, ajută companiile să se extindă în străinătate, să genereze lead-uri pe piețele noi și să îi reprezinte la evenimentele profesionale locale. Unul dintre succesele lor este intrarea stațiilor de încărcare pentru mașini electrice Green Way Polska pe piețele din Ungaria și România. De asemenea, a subliniat că, pe baza experiențelor sale, companiile sunt din ce în ce mai dispuse să înlocuiască furnizorii îndepărtați cu cei mai apropiați, din UE.

Ca remarcă de încheiere, Zsolt Karácsony, președintele Junior Business Club, le-a mulțumit antreprenorilor prezenți pentru gândurile și sfaturile inspiratoare, pentru prezentarea oportunităților și pentru participarea activă a audienței, precum și pentru parteneriatul cu Fundația Pro Economica. El a subliniat importanța cortului Erdély Café ca loc de întâlnire pentru tinerii antreprenori și tinerii cu spirit antreprenorial în oferta Universității de Vară, contribuind la construirea și dezvoltarea comunității antreprenoriale maghiare din Transilvania. Evenimentul a fost o oportunitate excelentă pentru împărtășirea experiențelor și stabilirea colaborărilor viitoare.









Fotografii: Botond Codra și StartUp HUB