Secretul dezvoltării profesionale: învățare și sprijin

Programele din cortul StartUp HUB din cadrul festivalului SIC Feszt s-au bucurat de un interes excepțional. Programele profesionale au acoperit o varietate de subiecte de actualitate: strategii de supraviețuire în fața provocărilor economice, oportunități pentru tinerii antreprenori, metode de învățare inteligente, resurse pentru aplicații sau inovații în domeniul energiei solare și al mobilității electronice. Pe lângă experți și antreprenori locali, programul a fost îmbogățit de vorbitori de renume.

Startup Jungle: Strategii de supraviețuire în fața provocărilor economice

În cadrul programului: Startup Jungle: Strategii de supraviețuire în fața provocărilor economice, András György Edler, președintele Camerei de Comerț și Industrie a județului Covasna, Attila Kovács-Szécsi, coproprietar al Eco Tiny House, și Róbert Grüman, președinte cofondator al centrului de dezvoltare a afacerilor StartUp HUB, au discutat cu antreprenorii.

Péter Balogh, om de afaceri, business angel și mentor al emisiunii de televiziune „Cápák között” (versiunea maghiară a emisiunii „Imperiul leilor”), s-a alăturat discuției online. Mentorul de startup le-a reamintit tinerilor că acolo unde există spirit antreprenorial, va exista succes și că întărirea ecosistemului de startup este crucială. În timpul conversației, participanții au vorbit despre consolidarea ecosistemului de startup, despre provocările cu care se confruntă antreprenorii, despre potențialul de creștere al companiilor și despre oportunitățile de afaceri.

András-György Edler, președintele Camerei de Comerț a județului, a subliniat că județul Covasna este locul potrivit pentru întreprinderile mici și mijlocii. El a arătat că în calitate de antreprenor, nu trebuie întotdeauna să urmărim trendurile internaționale, ci este mai important să avem determinare și să le punem în aplicare.

Attila Szécsi-Kovács, co-proprietar al Eco-Tiny House, a recomandat tinerilor autodepășirea și cărțile din domeniul economic, subliniind rolul cunoștințelor în antreprenoriat, dar și importanța mentorilor și a unei viziuni clare. El consideră că exclusivitatea este cheia pentru a deveni lider de piață, iar delegarea sarcinilor și un mediu de lucru prietenos pentru angajați sunt, de asemenea, părți a unei afaceri de succes.

Róbert Grüman, președintele centrului de dezvoltare a afacerilor StartUp HUB, consideră, de asemenea, că este important să oferim mai multor tineri din regiunea noastră acces la finanțare și formare, deoarece astfel se dezvoltă regiunea.

Rețeaua succesului revoluționar

În cadrul evenimentului Rețeaua succesului revoluționar, invitații au prezentat pericolele antreprenoriatului pentru companiile mici și mari.

Zsolt Karácsony, moderator și șef al departamentului de dezvoltare a afacerilor din cadrul StartUp HUB, a precizat că dezvoltarea firmelor se bazează pe învățare, pe munca în echipă  și pe valorificarea diferitelor oportunități. De asemenea, a subliniat importanța sfaturilor, a mentoratului și a participării la evenimente de afaceri, care împreună contribuie la succesul unei afaceri.

Kincső Babos, tânăra antreprenoare și proprietară a salonului de îngrijire canină Woof & Wash, și-a prezentat firma sa, realizată cu ajutorul unui grant de 25 000 de euro de la StartUp HUB. Oportunitatea a apărut datorită cererii mari pentru aceste servicii și, în pofida birocrației, a meritat să înceapă această afacere.

Beáta Kisgyörgy, consultant în managementul proiectelor la StartUp HUB Consulting, a făcut o prezentare despre finanțările nerambursabile, despre proiecte, de la ideea de proiect până la perioada post-implementare. Ea a subliniat că în primul rând este foarte important să se definească ideea de proiect și obiectivele acestuia, iar doar ulterior să se găsească sursa de finanțare potrivită, și nu invers.

Revoluția învățării inteligente

Discuția întitulată Revoluția învățării inteligente, a fost dedicată elevilor și studenților, invitații au analizat diferitele forme de învățare și și-au exprimat opiniile personale cu privire la provocările și noutățile aduse de inteligența artificială.

Attila Klárik a prezentat fundația LAM pe care o conduce, și care oferă servicii de formare, de creditare, de management al proiectelor și de consultanță.

Tamás Fail a prezentat învățământul profesional de la Școala Profesională Puskás Tivadar, una dintre cele mai bine dotate instituții din județ, unde elevii pot studia o gamă largă de profesii.

Szilárd Péter Kelemen vicepreședinte cofondator al StartUp HUB a descris activitățile centrului de formare profesională, prezentând diversele programe, întrucât centrul găzduiește elevi străini în aproximativ 40 de profesii pentru stagii de practică și trimite studenți din regiune pentru a studia în străinătate.

În timpul discuției, utilizarea inteligenței artificiale a fost subiectul central și, deși opiniile participanților au fost diferite, toți au fost de acord că utilizarea diverselor chat-uri de inteligență artificială ar trebui să fie un ajutor și nu un înlocuitor pentru procesul de învățare și predare.

Resurse de finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii

În cortul StartUp HUB avut loc o întâlnire cu privire la proiectele pentru întreprinderile mici și mijlocii cu titlul: Resurse de finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii.

Participanții, Csongor Kozma Czimbalmos, senior consultant al StartUp HUB Consulting, László Lakatos, membru fondator al Cooperativei Agricole a Fermierilor din Ținutul Secuiesc, și Miklós Orbán, vicepreședinte cofondator al Centrului de dezvoltare a întreprinderilor StartUp HUB, au discutat despre diferitele oportunități și solicitări pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Csongor Kozma Czimbalmos a prezentat oportunitățile și proiectele actuale pentru tinerii antreprenori. În prezent, există două oferte care trebuie urmărite: una pentru IMM-urile din Regiunea Centrală, pentru cei care în primul rând fac activitatea în domeniul producției, și cealaltă pentru start-up-urile din domeniul agriculturii.

Miklós Orbán a explicat că în anii următori vor fi multe proiecte, vor fi proiecte de tip start-up cu sprijin de 100%, de la creșterea animalelor până la industria de procesare, vor fi proiecte pentru cooperative, dar și pentru firme, și merită să le acordăm atenție. De asemenea, el a subliniat că atunci când se achiziționează, trebuie să se aleagă întotdeauna ce este mai bun pe piață, deoarece durabilitatea și service-ul sunt cele mai importante atunci când se cumpără echipamente.

László Lakatos este membru al unei cooperative agricole unice, care are în prezent 40 de membri cu peste 1000 de hectare de teren agricol. În opinia lui, este important ca fermierii să se alăture unei cooperative, deoarece modul în care se fac achizițiile, fie că este vorba de semințe sau de utilaje, face o mare diferență.

Experții îi sfătuiesc pe tineri să fie mai curajoși și să aplice, să fie atenți la ofertele de tip start-up să cheltuiască bani pe consultanță, pentru că merită pe termen lung.

Energia solară și e-mobilitatea: viitorul în prezent

Dezbaterea cu titlul Energia solară și e-mobilitatea: viitorul în prezent a fost, de asemenea, interesantă. Márton Kodok, programator, activist civic, fondator al grupului de Facebook Solar AFM applicants și Szabolcs Dolcsig, manager IT al StartUp HUB au prezentat cele mai recente sisteme și oportunități de aplicare la nivel național. În timp ce invitatul surpriză al primei conferințe a fost Petya Balogh, cine s-a alăturat online, ultimul invitat a fost Márton Kodok, care va susține o prezentare la conferința Google Cloud Next din Silicon Valley, San Francisco, după SIC Fest.

Activistul a vorbit despre proiectele în care s-a implicat în ultimii ani, despre cum a trecut de la organizarea zilelor studențești în Târgu Mureș la a fi Developer Expert (GDE) la Google. El a spus că a acumulat multă experiență pe care a pus-o în practică și s-a ocupat de proiecte precum editarea hărții Waze sau construirea de parcuri solare. În calitate de reprezentant al diferitelor forumuri, și-a dat seama că licitațiile pentru energie solară nu sunt ușoare în România și cât de importante sunt ghidurile de licitație pentru persoane fizice, dar și pentru companii.

Márton Kodok a creat un grup de consiliere și transfer de informații, unde în prezent aproximativ 2.500 de membri își împărtășesc experiențele și pun întrebări despre diferite forme de licitații.  El a avertizat publicul, de asemenea, cu privire la capcanele proiectelor naționale, totodată a vorbit și despre locul perfect pentru a depune aceste solare, și de ce merită să se instaleze un sistem solar și unde se pot adresa oamenii.

Pauze, atmosfera, tehnica

Prezentările și discursurile organizate în cortul StartUp HUB s-au desfășurat într-o atmosferă plăcută, iar în timpul pauzelor participanții au putut degusta specialități autentice de brânzeturi, produse artizanale din carne, sucuri de mere și sfeclă proaspăt presate și vinuri renumite.

Echipamentul tehnic al cortului StartUp HUB a fost asigurat de SNK Events și Cool Events.