Idén IX. kiadásához érkezett a SIC Feszt, amelyre 2023 augusztus 9-13 között kerül sor Árkoson a Szentkereszty kastély udvarán. Akárcsak az elmúlt években, most is tematikus sátrakkal, ismert előadókkal, családi nappal, koncertekkel várják a háromszéki fiatalokat. A fesztiválról a szervezők Antal Balázs, a SIC Feszt főszervezője; Kelemen Szilárd Péter, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke és Oltean Csongor, a StartUp HUB társalapító ügyvezető elnöke, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke. számoltak be sajtóértekezleten a Sepsi Value Centre-ben július 18-án, kedden.

Augusztus 9-13 között idén is a Szentkereszty kastély udvarán szervezik a fesztivált, amelyre már most készülnek, a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Sepsi Value Centre kiemelt partnere az eseménynek, így a következő három hétben ott is lesznek különböző események.

Antal Balázs, a SIC Feszt főszervezője elmondta: a rendezvény évről évre fejlődik, míg 2021-ben 12 ezer résztvevő volt, tavaly már 18 ezer fiatal vett részt a fesztiválon. Idén úgy vélik, elérik a 25 ezer résztvevőt, jó jel, hogy már 3000 bérlet talált gazdára. Az online bérletárusítást lezárták, elindult a napi jegyek eladása. Ezzel kapcsolatban a főszervező kiemelte, továbbra is ez az egyik legolcsóbb fesztivál a régióban, ezt mutatják a jegyárak is: a napi jegy elővételben 40 lej, a helyszínen pedig 50 lejbe kerül majd. Emellett, a fesztivál ideje alatt jelen lévő árusok, street food-osok is a legalacsonyabb árakkal dolgoznak.

Idén koncepcióváltás történik, a nagyobb, látványosabb színpadot áthelyezik, ezúttal a kastélykert felső részére költözik, így a fiatalok még nagyobb teret lakhatnak be az udvarból.  A nappali programokra tematikus sátrakat állítanak fel a szervezők: folkudvar, youth – HÁRIT sátor, TEAM sátor ( közönségtalálkozó, a meghívott zenekarokkal) és megrendezik a hagyományos Családi Napot is.

A főszervező azt is elárulta: megduplázták a fellépők számát és a visszatérő zenekarok, DJ-k mellett közösségi kérésre is hívtak meg előadóművészeket. Ugyanakkor a roma közösséget is képviselik a cigányzene előadói, de két ismert román előadót is meghívtak, itt lesznek Rava és Yny Sebi énekesek. Jó hír, hogy a korábbi hajnali 2 órai végszó idén hajnali 4 órakor lesz, így tovább tarthatnak a bulik a  kastély udvarán.

Kelemen Szilárd Péter,  a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke hangsúlyozta: a  SIC Feszt már 2009 óta, amikor még Háromszéki Szabadegyetem néven indult, a régió fiataljainak első fesztiválélményét jelenti. A SIC Feszt egy olyan rendezvény, ahol a szórakozás mellett tanulhatnak is a fiatalok,  ennek jegyében arra törekednek, hogy minőségi fesztivált kínáljanak elérhető áron, olyat, ahol a szórakozás mellett különböző tematikus rendezvényekbe is bekapcsolódhatnak a fiatalok.

Kelemen Szilárd elmondta, a HÁRIT egyik legnagyobb feladata ennek a rendezvénynek a megszervezése, hiszen kitartanak az elv mellett, miszerint az ifjúsági szervezetekre és önkéntesekre alapozzák a rendezvényt. Mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a fiatalok, akik részt vesznek szervezeti, önkéntes munkában, a későbbiekben könnyebben veszik a bürokratikus akadályokat. A szakmai programok során olyan kérdésekre és témákra fektetik a hangsúlyt, amelyek érdeklik a fiatalokat, így meghívták Tompa Krisztián motorversenyzőt, aki mesél a motorsportokban szerezett tapasztalatairól, de idelátogat a magyarországi TrollFoci csapata, akik az e-sportba vezetik be az érdeklődőket, valamint kerekasztal beszélgetést indítanak az LMBTQ közösség kezeléséről, elfogadásáról, magáról a jelenségről.

Oltean Csongor, a StartUp HUB társalapító ügyvezető elnöke, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke kihangsúlyozta, az általa vezetett ifjúsági szervezet szempontjából is fontos a SIC Feszt, amely egy legitim esemény, és amely a háromszéki fiatalok első fesztiválélménye már évek óta. Ugyanakkor, kevés olyan fesztivál van, amelyet ifjúsági szervezetek önkéntesei szerveznek meg nonprofit módon, viszont ezek az események rendkívül erős közösségi élményt tudnak nyújtani. A cél, a hagyományőrzés mellett a Szentkereszty kastély megmentése is, így minden eladott bérlet után 1 eurót ajánlanak fel az épület megmentésére.

Kiemelt fontossággal bír idén a román-magyar együttélés erősítése, ezért kiemelt szerepük van a román meghívottaknak, illetve a román önkéntesek munkájának. Ezáltal pozitív előrelépés történik a román magyar kapcsolatok alakulásában, de a fesztivál is színesebb lesz.

Oltean Csongor a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ szerepéről is beszélt, amely arra hivatott, hogy azokat a fiatalokat segítse, akik itthon álmodtak jövőt. Az elmúlt időszakban 100 fiatal startupper indította el vállalkozását, amelyet ma is mentorálnak az iroda munkatársai. A SIC Feszten az a cél, hogy ezeket a sikertörténeteket bemutassák a fiataloknak, ezáltal inspirálva őket. A jövőbe tekintő előadások során szó lesz még a gazdasági jövőképről, mesterséges intelligenciáról, vállalkozásokról. Ugyanakkor, a vállalkozók számára is szocializációs program lehet a részvétel, hiszen helyi termékekre (kézműves borok és sörök) épített eseményeken cserélhetnek ötletet, építhetnek kapcsolatokat.

Az idei fesztiválra napijegyet lehet még vásárolni a www.bilete.ro oldalon, és Sepsiszentgyörgyön a Kossuth Lajos utca 10 szám alatt, illetve majd a helyszínen. A fesztivál programja elérhető a FestivApp alkalmazásban is.  A szervezők a különböző programpontokkal kapcsolatban a későbbiekben is tartanak sajtóértekezletet.