În acest an, SIC Feszt se află la cea de-a IX-a ediție, care va avea loc în perioada 9-13 august 2023 în curtea Castelului Szentkereszty din Arcuș. Ca și în anii precedenți, tinerii din județul Covasna sunt așteptați să participe la eveniment cu corturi tematice, artiști cunoscuți, ziua familiei și concerte. Organizatorii festivalului, Antal Balázs, organizatorul principal al SIC Fest; Kelemen Szilárd Péter, președintele Asociației de Tineret HÁRIT și Oltean Csongor, președintele executiv co-fondator al StartUp HUB și președintele Asociației MIÉRT, au anunțat evenimentul în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, 18 iulie, la Sepsi Value Centre.

Festivalul va avea loc în curtea Castelului Szentkereszty, în perioada 9-13 august, iar pregătirile sunt deja în curs de desfășurare.

Antal Balázs, organizatorul principal al SIC Fest, a declarat că evenimentul se dezvoltă de la an la an, în timp ce în 2021 au fost 12.000 de participanți, anul trecut 18.000 de tineri au luat parte la festival. Anul acesta se așteaptă să ajungă la 25.000 de participanți, iar faptul că s-au vândut deja 3.000 de abonamente este un semn bun. Vânzarea online a abonamentelor a fost închisă, iar vânzarea biletelor de o zi a început. Organizatorul a subliniat că este în continuare unul dintre cele mai ieftine festivaluri din regiune, după cum arată prețurile biletelor: un bilet de o zi costă 40 de lei în avans și 50 de lei la fața locului. În plus, vânzătorii streetfood prezenți în timpul festivalului vor avea cele mai mici prețuri.

Anul acesta există o schimbare conceptuală, scena mai mare și mai spectaculoasă va fi mutată în partea superioară a grădinii castelului, ceea ce permite tinerilor să ocupe un spațiu și mai mare în curte. Pentru activitățile din timpul zilei, organizatorii vor amplasa corturi tematice: o curte folclorică, un cort pentru tineri, cort HÁRIT, un cort TEAM (pentru întâlnirile publice cu trupele invitate) și tradiționala zi a familiei.

Organizatorul principal a dezvăluit, de asemenea, că numărul artiștilor s-a dublat, iar pe lângă trupele și DJ-ii deja prezenți, au fost invitați artiști la cererea comunității. Totodată, comunitatea romă va fi reprezentată de interpreți de muzică țigănească, dar au fost invitați și doi cunoscuți artiști români, cântăreții Rava și Yny Sebi. Vestea bună este că, anul acesta, ora de închidere a festivalului de la 2 noaptea va fi la 4, astfel încât petrecerile vor putea continua mai mult timp în curtea castelului.

Kelemen Szilárd Péter, președintele HÁRIT, a subliniat că SIC Feszt a fost prima experiență de festival pentru tinerii din regiune încă din 2009, când a fost lansat ca tabără de vară. SIC Feszt este un eveniment în care tinerii pot învăța în timp ce se distrează și, în acest sens, se străduiesc să ofere un festival de calitate la un preț accesibil, unde tinerii pot participa la diferite evenimente tematice, pe lângă distracție.

Kelemen Szilárd a precizat că una dintre cele mai mari sarcini ale HÁRIT este organizarea acestui eveniment, deoarece ei rămân la principiul de a se baza pe organizațiile de tineret și pe voluntari. El a precizat că experiența arată că tinerii care se implică în activități organizaționale și de voluntariat reușesc mai ușor să depășească mai târziu obstacolele birocratice. Programele se vor concentra pe probleme și subiecte de interes pentru tineri, cum ar fi motociclistul Krisztián Tompa, care va vorbi despre experiențele lui în sporturile cu motor, echipa maghiară TrollFoci, care va prezenta e-sportul, și o masă rotundă despre acceptarea și tratarea comunității LGBTQ și despre fenomenul în sine.

Oltean Csongor, președinte executiv cofondator al StartUp HUB și președinte al Asociației MIÉRT, a subliniat că SIC Fest este important și pentru organizația de tineret pe care o conduce, deoarece este un eveniment legitim și prima experiență de festival pentru tinerii din regiune de ani de zile. Pe lângă păstrarea tradiției, scopul este de a salva Castelul Szentkereszty, astfel că pentru fiecare abonament vândut, 1 euro este donat pentru salvarea clădirii. viszont ezek az események rendkívül erős közösségi élményt tudnak nyújtani. A cél, a hagyományőrzés mellett a Szentkereszty kastély megmentése is, így minden eladott bérlet után 1 eurót ajánlanak fel az épület megmentésére.

În acest an, întărirea relațiilor româno-maghiare are o importanță deosebită și, prin urmare, oaspeții români și activitatea voluntarilor români au un rol special. Acest lucru va reprezenta un pas pozitiv în dezvoltarea relațiilor româno-maghiare, dar va face și festivalul mai colorat.

Oltean Csongor a vorbit, de asemenea, despre rolul StartUp HUB, centru de dezvoltare a antreprenoriatului, de educație a adulților și de formare profesională, menit să ajute tinerii care au visat la un viitor acasă. În ultima perioadă, 100 de tineri și-au lansat propriile afaceri și sunt în continuare îndrumați de echipa biroului. Scopul SIC Fest este de a prezenta aceste povești de succes tinerilor și de a-i inspira. Prezentările orientate spre viitor vor aborda, de asemenea, viziunea economică, inteligența artificială și antreprenoriatul. În același timp, va fi și un program de socializare pentru antreprenori, care vor putea face schimb de idei și construi relații prin intermediul unor evenimente bazate pe produse locale (vinuri și beri artizanale).

Biletele de o zi pentru ediția din acest an a festivalului mai pot fi cumpărate de pe www.bilete.ro, dar și din Sfântu Gheorghe, pe strada Kossuth Lajos nr. 10, sau de la fața locului. Programul festivalului este disponibil și pe aplicația FestivApp. Organizatorii vor ține o conferință de presă privind diferitele elemente de program la o dată ulterioară.