A StartUp Covasna a NEETs kategóriába tartozó fiatalok jelentkezését várja, akik visszanem térítendő támogatás által szeretnék létrehozni új vállalkozásukat. Az új kiírás azoknak a 18 – 30 év közötti munkanélküli fiataloknak szól, akik nem vesznek részt oktatásban vagyképzésben. A vállalkozásfejlesztés támogatása a NEETs fiatalok integrálása által címűprojektet az Európai szociális Alap támogatja a Humán Erőforrás Operatív Program 2014-2020 által.

A résztvevők egy vállalkozói képzés keretén belül fejleszthetik készségeiket. A képzés elvégzése után a résztvevőknek lehetőségük nyílik megpályázni 25 000 euró értékű visszanem térítendő támogatást, amelyre az üzleti tervek versenyén kerül sor. A nyertesek legalább egy munkahely létrehozását kell vállalják az újonnan létrehozott cég által. A fiatal vállalkozók egy sor elszámolható költség közül választhatnak. A támogatás utalása kétrészben történik, a támogatás 75%-át a vállakozás létrehozásakor, míg a további 25%-ot amásodik részletben utalják ki a nyerteseknek.

A résztvevők a programba való beiratkozáskor egyidejűleg több feltételnek kell megfelejenek: elvégeztek legalább X. osztályt, nem töltötték be a 30-ik életévüket, nincs munkahelyük, nem egyetemisták, valamint nem részvényesei vagy tulajdonosai egy meglévő cégnek. A pályázatra Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Szeben és Fehér megyei fiatalok jelentkezését várják. Az érdekeltek a következő linken elérhető űrlapon jelentkezhetnek

Grüman Róbert, a StartUp Covasna elnöke kiemelte: ‘Ma egy fiatalnak aki saját vállalkozást szeretne nagyon sok lehetősége van. Az elmúlt években több mint 200 új vállalkozás jött létre startup támogatások révén. Több sikeres háromszéki fiatal vállalkozót mutattunk be a szervezetünk facebook oldalán is, azzal a céllal, hogy motiváljuk azokat akik saját vállalkozás indításában gondolkoznak. Az a célunk, hogy minél több támogatás a régióba érkezzen az új 25000 eurós kiírás által is, ezzel is hozzájárulva a megye gazdasági fejlesztéséhez.

A pályázaton résztvevők mindenképp nyertesnek minősülnek, hiszen a sikeres kiválasztott vállalkozók mellett a többi pályázó is kész üzleti tervvel, a program nyújtotta vállalkozói képzésen kapott ismeretekkel, jövőbeni partnerségek kialakítását elősegítő kapcsolathálóval fognak rendelkezni, és a StartUp Covasna által tagjai lesznek egy sikeres vállalkozói közösségnek.

A Startup Covasna egyesület egy új keret, egy irányt mutató erős közösséget képviselve, amely által a megye fejlesztése érdekében kívánnak dolgozni. Az egyesület létrehozását Grüman Róbert közgazdász, vállalkozó, Orbán Miklós agrármérnök, mezőgazdasági vállalkozó és Kelemen Szilárd közgazdász, ifjúsági vezető kezdeményezte. Az idén alakult StartUp Covasna elsődleges célja a megye gazdaságának a fejlesztése.