A bútoroknak számos funkciójuk van egy lakásban: a praktikusság mellett az otthonteremtés részei is, hiszen lehetővé teszik, hogy jól érezzük magunkat. Peligán Mózes is megvalósította álmát a 25. 000 eurós startup támogatásból, így megalakult az Mpm Mob & Design vállalkozás, amely egyedi bútorok tervezésével és előállításával foglalkozik. Célja, hogy úgy szolgálja ki megrendelőit, hogy azok érezzék a bútorok egyediségét, funkcionalitását, de kifejezze személyiségüket is. Vállalkozásának indításáról és céljairól interjúban számolt be. 

– Kérlek, mutatkozz be és mesélj magadról, a vállalkozásról, amit indítasz!

– Peligán Mózes vagyok, 26 éves. Angyaloson élek és ott van egy műhelyem, amit édesapámmal közösen működtetünk, bútorkészítéssel foglalkozunk, PAL és MDF anyagból, méretre, a megrendelő igényei szerint dolgozunk. A kivitelezés mellett látványtervet is készítünk a kliensek számára.  

– Mi volt számodra a legnagyobb motiváció, ami miatt belevágtál?

– Az ötlet a családtól jött, ugyanis édesapám már 25 éve asztalos, a vállalkozást viszont én hoztam létre. Nagyon sokat segítettem édesapámnak és sokat tanultam tőle a sport és az egyetem mellett is, így végül úgy döntöttem, hogy maradok ebben a szakmában és saját vállalkozásba kezdek. A szakmai része az édesapámé, én pedig inkább tárgyalok a megrendelőkkel, megbeszélem a részleteket, kidolgozzuk a tervet. Így csapatként dolgozunk és mondhatni nagyon jól megy.  

–  Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

– Véleményem szerint egy kezdő vállalkozónak, főleg, ha pályázati úton indítja el a cégét, akkor nagyon sok türelemre van szüksége. A kitartás, odafigyelés és támogatás nagyon sokat számít. Gondolok itt szakmai támogatásra is a bürokratikus útvesztőkben, de arra is, hogy a család erős háttér legyen, akik nem visszahúznak, hanem segítenek.  

– Hol hallottál erről a lehetőségről és mit jelent számodra a 25 000 euró, mire fordítod? 

– A lehetőséget én is a közösségi médiában fedeztem fel, de kerestem és vártam, hogy rátaláljak, mert tudtam mennyire fontos a kezdő tőke. A nulláról nem tudtam volna elindulni, de így felszerelést tudtam vásárolni, és egy tervező programot is beszereztem, ami nagyon sokat segít a munkafolyamatban. 

– Melyek a hosszú távú terveid a szakmában? 

– Elsősorban a minőség megtartása a cél, hogy bármekorrára is fejlődjön a vállalkozásunk, ezt a színvonalat biztosítani tudjuk. Egyedi bútorokat készítünk és erre is figyelni akarok, hogy ne váljon sablonossá. Fejleszteni szeretném a szakmai tudásomat és a csapatot is bővíteni, illetve, ha új pályázati lehetőséget látok, azt is megragadom majd, mert szükségem van újabb eszközökre a fejlesztéshez. 

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkozást szeretnének indítani a jövőben? 

– Én nem a türelmet vagy a kitartást emelném ki, hanem azt tanácsolom mindenkinek, aki vállalkozna, hogy gondolja meg többször is, mert vannak mélypontok és nehézségek. Aki nehezen viseli ezeket, annak nem ajánlom, mert vannak buktatók, amiket nehéz átlépni. Aki viszont elszánt, annak ajánlom, hogy vágjon bele és tartson ki, mert a következmények miatt megéri.