Mindazok, akiknek fontos kutyájuk kinézete és közérzete, esetleg kutyakiállításra készülnek kedvencükkel, a jövőben felkereshetik Mátyás Henrietta kutyakozmetika-szalonját, ahol különböző szolgáltatásokat igényelhetnek állataiknak a gazdik. A vállalkozás a 25 000 eurós támogatás révén valósul meg, a pályázati lehetőségről és jövőbeli terveiről interjúban számolt be a fiatal vállalkozó. 

– Mesélj magadról, mit kell tudni rólad, milyen vállalkozói terveid vannak? 

– A tervem hamarosan valóság lesz, kutyakozmetika szalont nyitok Kézdivásárhelyen. Ez nagyon nagy váltás a szakmai életemben, mert közgazdászként végeztem és most teljesen új dologgal foglalkozom majd. 

– Honnan jött az ötlet a váltásra? 

– Nagyon sokat gondolkoztam, hogy bár a végzettségem közgazdász, de mi lenne az a szakma, amely annyira boldoggá tesz, hogy 8 óra munkaprogram után is vidáman tudjak mosolyogni. Olyat kerestem, ami nem fáraszt le, hanem inkább feltölt és megéri csinálni. Így jött a kutyakozmetika ötlete. 

– Milyen utat jártál be az ötlet kipattanásától?

– A vállalkozás hamarosan indul. Jelenleg a közbeszerzésnél tartok, amint minden eszköz megvan, várom a kutyusokat. Az utam elég hosszú volt, Budapesten tanultam a mesterséget, kutyakozmetika iskolát végeztem, majd a gyakorlat után lehetőséget kaptam arra, hogy ott dolgozzak. Így nagyon sokat tanultam a szakmáról, fejlődtem és úgy hoztam meg a döntést, hogy saját vállalkozást indítsak ezen a területen. 

– Mit jelent a kutyakozmetika, mivel foglalkozol pontosan? 

– Ez a terület magába foglalja a kutyák rendszeres, szakszerű ápolását, ami az állat higiénikus, esztétikus megjelenését segíti. Mindemellett egészségügyi szempontból is nagyon fontos az állatok ápolása, de a gazdik a különböző fajtákról is kaphatnak információt arra vonatkozóan, hogy miként kell ellátni a kutyákat.  Úgy gondolom, bár vannak még hasonló vállalkozások a megyében, az enyém is sikeres lehet, hiszen rengeteg kutya van és nagy az igény a szolgáltatásra. 

– Miben segített neked ez a pályázat? Hol találkoztál a lehetőséggel?

– Számomra nagy segítség volt, ugyanis a professzionális eszközök és termékek sokba kerülnek, ezért is segít nagyon sokat nekem a pályázat. Facebookon láttam a felhívást és ettől reméltem a támogatást kiegészítésnek, hogy elinduljak az álmaim megvalósításában. Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis egy kutyakozmetika indítását teljes mértékben fedezi ez az összeg. Nagyon sokat segített a vállalkozói képzés is, hiszen a StartUp HUB munkatársai segítettek az üzleti terv megírásában, részletesen átnézték a terveimet és mindenben számíthattam rájuk.

– Milyen hosszú távú terveid vannak? 

– Szeretném, ha egy idő után nem egyedül dolgoznék, hanem lennének munkatársaim, akik segítenek. Ugyanakkor, szeretnék képzésekre járni, újabb és újabb felszereléseket vásárolni, fejlődni, új szolgáltatásokat bevezetni. 

– Mit üzensz a fiatal vállalkozóknak, akik keresik a lehetőségeket? 

–  Azt üzenem, hogy bele kell vágni bátran, a nehézségek ellenére is, és bár valóban sok mindenre kell figyelni, de irányítanak és segítenek, így megéri végigcsinálni.