A kerékpáros idegenforgalom külföldön már egyre népszerűbb, nálunk azonban még gyerekcipőben jár. Balogh Ákos fiatal startupper ezt honosítaná meg térségünkben is, így a 25 ezer eurós támogatásból elektromos kerékpárokat vásárol, majd túrákat szervez az idelátogatóknak. Célja, a különböző nehézségű biciklitúrák vezetése, az ágazat erősítése, valamint a környezet megismertetése a turistákkal.

– Kérlek, mutatkozz be és mesélj magadról, a vállalkozásról, amit indítasz!

– Balogh Ákos vagyok Kézdivásárhelyről, a vállalkozásom a turizmushoz kapcsolódik. Túrákat szerveznék elektromos biciklikkel Háromszéken, a szolgáltatás bérelhető lenne, így a kirándulók nemcsak a bicikliket kapják meg, hanem teljes csomagot. Ez azt jelenti, hogy a biciklik mellett védőfelszerelést, térképet, GPS-t és idegenvezetőt is kapnak.  Az e-bike túrák során a turisták az erőnlétüknek és az időjárásnak megfelelő útvonalat választhatják, amely során betekintést nyerhetnek a környék látványosságaiba, a természet szépségeibe.

– Milyen túraútvonalakon haladtok majd, mi az elképzelés?

– A kerékpár-turizmus gyorsan terjed térségünkben is, de elektromos biciklivel még mindig kevesen foglalkoznak. Egyelőre Kovászna megyében szeretném meghonosítani ezt a fajta turizmust. Van négy, általam ismert útvonal, azok biztosan beválnak. Ezek az utak érintik Kovásznát és a Tündérvölgyet, Csenátont és az Ika várát, a Szent Anna-tavat és a környék többi látványosságait, de más, úgynevezett járulékos programok is lesznek.

– Mi volt a legnagyobb motiváció számodra, amiért belevágtál ebbe a vállalkozásba?

– Számomra hamarabb jött a lehetőség, mint a terv. Megláttam a felhívást és arra gondoltam megragadom az alkalmat, aztán lesz, ami lesz. Belevágtam és most itt tartok, remélem sikerül megvalósítani mindent, amit elterveztem. A cél az, hogy kikapcsolódást, szórakozási lehetőséget nyújtsak azoknak, akik a természetben kalandoznának.

–  Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

– Véleményem szerint rengeteg kitartásra, erőre van szükség, de a türelem is nagyon fontos. Ugyanakkor, a nyelvtudás is ott van a legfontosabb készségek között, amivel rendelkeznie kell egy kezdő, fiatal vállalkozónak. A képesítés is fontos, hiszen ezáltal lehet megtanulni azt a szakmát, megismerni azt a területet, amelyben dolgozni, vállalkozni szeretnénk. Az, amilyen területet én választottam, az egy új terület itthon, de külföldön például már nagyon sokan foglalkoznak ezzel.

– Hol hallottál erről a lehetőségről és mit jelent számodra a 25 000 euró, mire fordítod?

– Egy ismerősöm ajánlotta ezt a lehetőséget, a kezdetekhez pedig nagyon nagyban hozzájárul. Fontos, hogy milyen tőkével indulok, mit tudok megvásárolni és miként tudom elindítani a vállalkozást. Ez az összes sok mindent lehetővé tesz számomra, több biciklit tudok majd vásárolni és újabb útvonalakat tudok bevállalni, sőt társakat is vehetek magam mellé. Az indulás nehéz volt, sok mindenre kell figyelni, ezért is említettem a türelmet, viszont segítséget kaptam és minden elkezdett egyre könnyebbé válni. Szerencsés vagyok, mert a StartUp HUB iroda munkatársai is nagyon sokat segítettek.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkozást szeretnének indítani a jövőben?

– Először is azt, hogy végig kell vinni, amit terveztek és amire vágynak, mert a kitartás legalább olyan fontos, mint egy jó ötlet. Ezután az is fontos, hogy miként próbálják meg beteljesíteni az álmukat, honnan és milyen segítséget kapnak. Szerintem fontos látni a célt és megragadni az eszközöket.