Mike Botond egyike azoknak a fiatal startuppereknek, akik 25 000 eurós támogatást nyertek terveik megvalósításához. A 29 éves vállalkozó egyedülálló vállalkozásba kezd, dekorációs fali nyomtatással foglalkozna a jövőben, az ehhez szükséges eszközöket szerzi be az elnyert összegből. Az innovációs technológiáról és terveiről interjúban számolt be. 

– Mesélj magadról, milyen terveid vannak az elnyert támogatással? 

– Amint az üzleti tervbe is írtam, fali nyomtató gépet  vásárolok és azzal dolgozom a jövőben. Ez egy teljesen új technológia, amit nálunk még nem ismernek, de szeretném bevezetni és megismertetni az itt élőkkel is. Nagyon egyszerű, de érdekes és hasznos technológia arra, hogy átalakítsuk a lakásunkat, irodánkat. A gép segítségével képesek vagyunk bármilyen felületre nyomtatni, kiváló minőségben, telített, ragyogó színekkel. A nyomat egyenesen a falra, vagy a kiválasztott függőleges felületre kerül. 

– Tehát bárhová lehet vele nyomtatni és hosszú távon megmarad a falon a kép vagy szín, amit rávetítettünk? 

– Pontosan, ezzel a géppel bármilyen digitális képet lehet nyomtatni bármilyen felületre. A fali nyomtató hagyományos vakolt falfelületre, fára, gipszkarton felületre, diszperziós, meszes festésre, modern homlokzati vakolatra is tud nyomtatni. Bármilyen szöveget, vagy fotó nyomtatást meg lehet oldani, a tinta tartós és minőségi és ez biztosítja a hosszú távú megoldást a belső falakon vagy épületeken. Bármilyen kiválasztott mintát kivetít és felfest a falra. Két méter szélességben és bármilyen hosszúságban lehet vele dolgozni.

– Milyen további terveid vannak, hová lehet még fejleszteni ezt a vállalkozást? 

– Szeretném bővíteni a vállalkozást, vannak terveim a következő időszakra, évekre. Szeretnék alkalmazni szakembereket, hogy a falfestés mellett, teljes belső átalakítást is végezhessünk. Belsőépítészeti tervekkel, dizájnnal szeretném kiegészíteni a tevékenységet, mivel ez az egyik szakterületem, korábban is foglalkoztam ezzel és alkalmazni szeretném a jövőben is. Mivel nincs ilyen technológia a környéken, ez teljesen egyedi és új lehetőség nekünk is és a megrendelőknek is. 

– Hol lehet alkalmazni, használni a fali nyomtatógépet és mennyibe kerül egy-egy festés? 

– Nagyon sok helyen lehet használni és megváltoztatni egy-egy irodát, termet vagy akár homlokzatot is. Lehet festeni templomokban, szállodákban, üzleti központokban, de otthon is akár. Az ár négyzetmétertől függ, de nem mondanám drágának vagy megengedhetetlennek. A stickereknél jobb, mert hamarabb elkészül, egy óra alatt akár 8 négyzetméter is lefesthető. Ugyanakkor, könnyen el lehet távolítani és újra lehet festeni, vetíteni a falat, mert megvédi a vakolatot. 

– Hol találkoztál a pályázattal?  

– Az interneten láttam meg, sokan megosztották és gondoltam ez nekem is nagy lehetőség lenne. Nekem ez az összeg elég arra, hogy megvásároljam a gépet és használni tudjam és mindenképp megéri befektetni. Ez most óriási innováció, a technológia egyik nagy előnye a kézi dekorációs falfestéssel szemben a részletes, éles fotó és grafika.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkoznának, pályáznának? 

– Azt üzenem, hogy legyenek kitartóak, az álmaikat próbálják követni. Nekem is a vállalkozás volt az álmom és még mindig vannak terveim.