Mivel egyre több az autó térségünkben, fontos, hogy elérhető közelségben és elérhető áron legyenek autómosók. Csősz Arnold fiatal startupper önkiszolgáló mosót létesít Réty községben, amivel a térség járművezetőinek segítene, hiszen alapos tisztítást, mosást végezhetnek. A vállalkozó 25 000 eurót nyert a StartUp HUB által és ebből az összegből valósítja meg álmát. A vállalkozásáról és a terjeszkedési terveiről interjúban számolt be.

– Kérlek, mutatkozz be és mesélj magadról, a vállalkozásról, amit indítasz!

– Csősz Arnold vagyok és egy önkiszolgáló autómosót indítok Rétyen, a gondolat pedig onnan jött, hogy nagyon megnőtt az autók száma a térségben, de ilyen jellegű szolgáltatás eddig nem volt a község közelében. Eddig az autósok a közeli városokba jártak, ha mosásra volt szükség, ezt szerettem volna orvosolni.

Honnan jött az ötlet, hogy ilyen jellegű vállalkozásba kezdj? Mi volt számodra a legnagyobb motiváció?

– Számomra a vállalkozás elindítása volt a legkönnyebb, vagyis az ötlet, hiszen erre tényleg van igény és ez motivált, hogy megvalósítsam. A papírmunka része sem volt túl nehéz, a nehézséget inkább az engedélyek beszerzése okozta, illetve az, hogy mit hol találok meg. Szerencsére az iroda munkatársai támogattak, mellettem álltak, tanácsokat adtak és így nem is tűnik már olyan nehéznek az egész.

– Hol hallottál erről a lehetőségről és mit jelent számodra a 25 000 euró, mire fordítod?

– A pályázati lehetőségről számos ismerősömtől hallottam, de a közösségi médiában is láttam a felhívást, részt vettem tájékoztatón és akkor fogalmazódott meg az ötlet. Nekem ez az összeg alaptőke volt, ugyanis a vállalkozás nagyon sokba kerül, de az induláshoz a 25 000 euró óriási segítség volt, egy biztos kezdést nyújtott nekem.

– Mik a hosszú távú terveid ezen a területen?

– Fejlesztési szempontból rengeteg ötletem van, mivel az autósmosóm két részből áll, és tovább is bővíthetem a területet. Szeretnék terjeszkedni, máshol is építeni és a meglévő mosót is kibővíteni, porszívózási lehetőséget bevezetni.

–  Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

– Véleményem szerint mindenképpen fontos az ambíció, az önbizalom és a merészség, mert bár lehetnek kudarcok, nem szabad feladni. A terveket meg kell valósítani, kitartással, bátorsággal.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkozást szeretnének indítani a jövőben?

– Ha van visszatartó erő, azt mindenképpen orvosolni kell, és bele kell vágni a dolgokba. Úgy gondolom, már az nagyon nagy dolog, ha valaki elvégzi a vállalkozásfejlesztési képzést, amit mi is elvégeztünk, mert nagyon hasznos, akkor is, ha nem vállalkozik egyelőre az ember. Ebből csak jó származott, ha nem nyertem volna meg a pénzt, akkor is hasznosnak érezném, hiszen rengeteg új dolgot tanultam, amit már nem vehet el tőlem senki.