Ne dorim ca locul de odihnă al celor dragi să fie un adevărat memorial și să fie atemporal. Zsolt Kerekes, care este specializat în producția de pietre funerare sofisticate, vă poate ajuta cu privire la întrebările și construcția monumentului. Afacerea lui a fost sprijinită printr-un grant de pornire de 25 000 de euro, despre care a relatat într-un interviu.

– Te rog să te prezinți și povestește-ne despre afacerea pe care o lansezi!

– Sunt Zsolt Kerekes, un startupper de 20 de ani din Sfântu Gheorghe. Meseria și afacerea mea este construirea de pietre funerare, iar acest lucru vine de la tatăl meu, pentru că el face acest lucru de mai bine de 20 de ani, deci m-am născut în această meserie. Îl priveam tot timpul cum lucra, așa că se poate spune că am învățat meserie și sunt încă foarte interesat de ea. Munca constă în proiectare, turnare, asamblare, ceea ce reprezintă un proces complicat și dificil, dar rezultatul este frumos.

–  De unde ți-a venit ideea de a începe o astfel de afacere? Care a fost cea mai mare motivație pentru tine?

În primul rând, am vrut să duc mai departe tradiția și meșteșugul familiei, dar, în același timp, sunt onorat că oferim un loc de odihnă și un memorial frumos pentru o persoană decedată. Întotdeauna am avut sentimentul că vreau să continui afacerea de familie și am o relație foarte bună cu tatăl meu, care îmi este de mare ajutor.

– Cum consideri, care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă o persoană care vrea să înceapă propria afacere?

 – În primul rând este nevoie de perseverență, dar și încrederea în sine este important. Când începi o afacere, trebuie să ai atitudinea că aceasta va reuși și trebuie să înfrunți obstacolele cu această mentalitate. Anul trecut eram încă la școală, așa că nu mi-a fost ușor să mă implic în antreprenoriat, dar echipa de la StartUp HUB m-a ajutat foarte mult, m-au sprijinit, mi-au explicat în detaliu și m-au îndrumat în toate demersurile.

–  De unde ai auzit de această oportunitate, cum te ajută această sumă?

– Am dat peste această oportunitate pe Facebook, apoi cei de la birou mi-au explicat în detaliu și am înțeles că merită. Cu cei 25 000 de euro am putut să cumpăr diferite mașini și unelte, iar acest lucru a fost foarte important pentru mine. Au fost momente în care am simțit că renunț pentru că mi se părea dificil de realizat, dar cu ajutor am trecut peste această perioadă. Acum pot lucra cu tehnologie modernă, ceea ce este foarte important în construcția mormintelor. 

– Care sunt planurile tale pe termen lung în acest domeniu?

– Este nevoie de acest serviciu, așa că aș vrea să extind firma, să angajez colegi și să lucrez și în alte județe. În momentul de față suntem o afacere de familie, am primit cunoștințele profesionale de la tatăl meu și aș vrea să o duc mai departe, cu tehnologie și unelte moderne.

–  Care este mesajul tău pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în viitor?

– Sfatul meu este că, dacă aveți o idee bună și puteți găsi finanțare, atunci, în mod sigur, mergeți mai departe, pentru că va merita în cele din urmă. Pentru mine, aceasta este o poveste de mare succes și sper să o pot susține pe termen lung și să pot trăi din ea.