În designul grădinii, ca și în decorarea unei case, unicitatea și creativitatea joacă un rol foarte important. Tehnicile de grădinărit s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, cu noi tehnologii și noi specii de plante. Un landscaper poate ajuta foarte mult în amenajarea peisagistică a zonei din jurul casei, deoarece, pe lângă gazon, crearea de diferite foișoare și alei poate face zona mai frumoasă și mai familiară. Gergő Deák este un tânăr antreprenor care a înființat o afacere de amenajare peisagistică numită Juniperus. El a vorbit despre planurile sale într-un interviu.

– Te rog să te prezinți și povestește-ne despre afacerea pe care o lansezi!
– Sunt Gergő Deák, mi-am înființat afacerea în decembrie anul trecut, facem amenajări peisagistice, design complet de grădină, scopul este de a crea de la zero o nouă grădină în jurul unei case nou construite. Venim cu un design împreună cu clientul, apoi oferim consultanță profesională și executăm ideea. Facem amenajări peisagistice, dar construim și alei, pavaje, borduri și plantări. Plantăm, cumpărăm plantele, dar ne ocupăm și de îngrijirea ulterioară. Din experiența mea, există o cerere în acest sens și din ce în ce mai mulți oameni o doresc.
– Ai studiat această profesie sau ai picat în ea?
– Am absolvit două facultăți diferite: turism și comunicare, iar apoi am început să grădinăresc. Am acumulat experiență în Australia și apoi am lucrat ca grădinar în Budapesta. După aceea am venit acasă pentru a-mi folosi experiența, deoarece cunoștințele practice sunt cel mai important aspect în această profesie.
– Cum consideri, care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă o persoană care vrea să înceapă propria afacere?
– Aș fi știut mai bine dacă aș fi avut deja succes, dar cred că este foarte important să poți învăța și să tragi concluzii bune. Este, de asemenea, important să te dezvolți din punct de vedere profesional și comercial, deoarece trebuie să fii capabil să dai o ofertă, să gestionezi serviciul clienți și să revizuiești experiențele negative. Este un proces de învățare îndelungat, eu sunt la început, dar mă străduiesc foarte mult.
– De unde ai auzit de această oportunitate, cum te ajută această sumă?
– Cei 25 000 de euro au fost pentru un utilaj, am cumpărat un excavator, care este de mare ajutor pentru munca noastră, o mașină foarte importantă pentru amenajare. Sunt unul dintre acei antreprenori care oricum și-ar fi îndeplinit visul, dar poate într-un mod mai dificil. Nu banii m-au motivat, am avut ideea și alte instrumente, iar acest sprijin m-a ajutat să pornesc afacerea, să merg înainte și să mă dezvolt. De unde am auzit de această oportunitate? De peste tot, de fapt, și mă bucur că am aflat, pentru că aduce informația și oportunitatea la foarte mulți oameni.
– Care este mesajul tău pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în viitor?
– Cred că, dacă ești nesigur, încearcă să te încurajezi și să ajungi în punctul în care ești determinat și apoi faci pasul cel mare. Este important să știi exact ce vrei, pentru că atunci me