Atât formarea, cât și evaluarea competențelor profesionale sunt importante dacă doriți să obțineți o calificare într-un anumit domeniu sau să învățați ceva nou. Ioan Damian, formator și evaluator de competențe profesionale, este de mult timp implicat în diverse aspecte ale profesiei de lucrător comercial și încearcă să transmită cunoștințele sale participanților prin intermediul cursurilor de formare. El consideră că există o solicitare pentru profesiile care pot fi învățate în cadrul diferitelor cursuri de formare profesională.

– Ce trebuie să știm despre dumneavoastră, ce drum profesional v-a determinat să deveniți trainer?

– Sunt Ioan Damian, am terminat Academia de Studii Economice, facultatea de comerț în 1986, după terminarea studiilor am fost încadrat la Direcția Comercială Covasna, unde am coordonat activitatea comercială județeană, dar sunt director și la o societate comercială cu obiect de activitate desfacerea produselor alimentare și nealimentare, magazine specializate și nespecializate. Am devenit formator după ce am fost contactat de AJOFM Covasna, acum 18 ani, să particip în comisii de examinare după formări profesionale. Sunt evaluator al competențelor profesionale de lucrător comercial și formator în profesie.

– Ce competențe pot dobândi participanții la formarea de lucrător comercial?

– Activitatea mea presupune două tipuri de activități, primul este evaluarea competențelor profesionale, care este o formă de a obține un certificat de calificare în care candidații care lucrează în domeniul respectiv (comerț) obțin un certificat după o evaluare. Se evaluează cunoștințele teoretice, deprinderile practice, conform standardelor ocupaționale. Ceea ce privește calitatea mea de formator, am susținut nenumărate cursuri de perfecționare profesională al adulților în județul Covasna. Cursurile sunt de 360 de ore, 120 teoretice, 240 practice. Partea teoretică cuprinde toate standardele incluse în curs, pregătirea practică se rezolvă la diverse agenții economice, în fața locului. Este foarte important să le oferim toate cunoștințele candidaților, deoarece comerțul este o profesie foarte complexă, are multe laturi și merită să o studiem pe deplin.

– Pentru cine recomandați acest curs, pentru cine sunt utile?

– Pregătirea profesională a adulților este foarte important din punctul meu de vedere, pentru că aici dobândesc niște cunoștințe despre comerț. Toată lumea crede că se pricepe la comerț, cum se pricepe la fotbal sau la politică, dar adevărul este că comerțul este o meserie, care trebuie învățată și cunoscută. Cel mai important este, ca cei care lucrează în domeniu, sau vor să lucreze în domeniu, să participe la un astfel de curs, să fie interesați. Aici intervine rolul formatorului, să prezinte interesul cursanților față de ocupația respectivă. Este important să aprofundăm materiile, și să încercăm să ajungem la un final bun.

– Ce mesaj aveți pentru cei care vor să-și schimbe locul de muncă sau profesia?

– Răspund cu un banc pe temă. Absolventul de liceu este întrebat ce vrea să facă în viitor, și răspunde că vrea la o facultate. Dar după facultate? Un masterat. Și după masterat? Mă duc la un curs de calificare lucrător comercial. Deci, cred că este foarte important să ne recalificăm, dacă este nevoie, să începem și să învățăm lucruri noi.