În următoarele săptămâni, elevi și profesori din trei țări participă la cursuri de formare profesională la Sfântu Gheorghe, printr-un parteneriat între VET Center din cadrul StartUp HUB și companii locale. Colaborarea este implementată prin programul Erasmus+, elevii provenind din Ungaria, Slovacia și Serbia.

VET Center din cadrul StartUp HUB – Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale, în parteneriat cu mai multe întreprinderi și școli profesionale locale oferă stagii de practică la Sfântu Gheorghe pentru elevii străini. În prezent, în jur de 40 de elevi și profesori însoțitori participă la stagii de practică, dar pe parcursul șederii lor se pune accentul și pe dezvoltarea abilităților sociale și personale. Pentru participanți, este important nu numai să învețe diferite meserii, ci și să cunoască comunitatea locală, cultura celor de aici pentru a organiza activități comune în viitor.

Din Slovacia au sosit 14 elevi și doi profesori de la Liceul Privat de Comerț și Servicii din orașele Mostová și Bátorove Kosihy. Elevii profesoarei Ildikó Varga studiază management hotelier, cosmetică și coafură, mulți dintre ei participă pentru prima oară la Erasmus+ și sunt, de asemenea, pentru prima dată în străinătate.

Programul Erasmus+ ne-a adus în Sfântu Gheorghe, fapt pentru care suntem foarte recunoscători. În calitate de profesor, în timpul unei vizite anterioare, m-am convins cât de bine sunt echipate în zonă hotelurile, pensiunile, restaurantele, saloanele de înfrumusețare și cum totul este perfect adaptat la scopul de a le oferi studenților noștri noi experiențe. Mediul și cultura sunt, de asemenea, foarte atractive, așa consider că există mult potențial pentru ca studenții și profesorii să se simtă bine și să creeze relații cu oamenii care trăiesc aici. Elevii sunt interesați, activi și se pot dezvolta profesional, de aceea cred că aceste stagii sunt importante. Cred că este important să participe la aceste programe pentru că pot afla despre noi oportunități legate de profesii, dar și pentru că își fac o idee despre cum trăiesc aici maghiarii – a declarat profesorul însoțitor.

Din Serbia au venit 14 elevi și doi profesori din Liceul și Școala Profesională Dositej Obradović, din Novi Kneževac iar potrivit liderului grupului, Ibolya Cseszkó, este o mare oportunitate pentru ei să participe la acest program. Personal, cred că este o mare șansă pentru noi să fim aici, să fim deschiși la inovație, învățare și formare. În același timp, este o mare plăcere pentru elevi, pentru că unii dintre ei, care nu au mai trecut niciodată granița, tocmai au făcut un pașaport pentru a veni aici să-și facă stagiile de practică. Trendurile de patiserie, cofetărie s-au schimbat mult în ultimii ani, există o reînnoire, ceea ce este foarte interesant, așa că studenții vor învăța multe în timpul practicii, vor putea să pregătească mâncăruri tradiționale, tipice pentru regiunea noastră. De asemenea, ei vor avea ocazia să învețe despre obiceiurile gastronomice și culturale ale regiunii – a spus profesoara.

Din Ungaria, elevii de la Școala Tehnică și Profesională József Petzelt din Szentendre, conduși de profesoara Tünde Eckensberger, au venit să studieze timp de trei săptămâni la Sfântu Gheorghe.

Elevii mei provin dintr-un sector specific, adică au peste 16 ani, dar nu au o educație de bază, așa că studiază în diferite domenii: bucătar, IT, carosier, prin intermediul unui program național. Acum sunt ajutați de programul Erasmus+, prin care am ajuns la Sfântu Gheorghe. Acest program este foarte important din punct de vedere că nu există bariere lingvistice, deoarece aici se vorbește limba maghiară – a declarat profesoara.

Szebasztián Faragó, student din Serbia, crede că toată lumea ar trebui să participe la acest program, deoarece are multe avantaje pe lângă pregătirea practică.

Lucrez într-un loc în care atmosfera este familială, oamenii sunt veseli, apreciază munca pe care o facem și ne dau sarcini importante de îndeplinit. Acest lucru este foarte important și foarte satisfăcător pentru mine, pentru că este un mod de a învăța o profesie. De asemenea, îmi place faptul că am ajuns într-un oraș atât de frumos cum este Sfântu Gheorghe, unde oamenii sunt foarte amabili, politicoși, cazarea este plăcută, iar excursiile pe care le facem sunt promițătoare. Pentru mine, acesta este primul program Erasmus+ la care particip, dar aș vrea să mă întorc dacă voi avea ocazia – a declarat elevul din clasa a 10-a.

Szilárd Kelemen, vicepreședinte al StartUp HUB și director de parteneriate la VET Center, a subliniat: Erasmus+ sprijină stagiile în străinătate pentru elevii, studenții și profesorii din domeniul formării profesionale. Prin programele pe care le desfășoară, VET Center își propune să creeze o legătură puternică între educație, formare și piața muncii. Credem că este o oportunitate excelentă pentru elevi de a încerca diferite medii de lucru la companii locale. Este o plăcere deosebită să primim în același timp studenți din Ungaria, Slovacia și Serbia, sperăm că prin acest program putem contribui la dezvoltarea lor profesională și se vor întoarce în viitor în regiunea noastră. – a declarat Kelemen Szilárd.

Elevii și profesorii Erasmus+ vor participa la o serie de activități, printre care vizită în centrul orașului, o excursie la Lacul Sfânta Ana, o vizită la castelul Bran, plimbare în Brașov și participarea la cea de-a 30-a aniversare a Zilelor Sfântului Gheorghe.