Több mint félszáz külföldi fiatal tartózkodik a napokban Sepsiszentgyörgyön, ahol az Erasmus program révén a helyi StartUP HUB – Vállalkozásfejlesztési, Felnőttoktatási és Szakképzési Központban a digitális ifjúsági munkára vonatkozó képzésen vesznek részt. Tegnap délelőtt egy nemzetközi konferenciába is bekapcsolódtak, ahol háromszéki fiatalokkal azt vitatták meg, miként fejleszthetők a különböző kompetenciák az ifjúsági munka révén.

A StarUP HUB Olt utcai székházának konferenciatermében telt ház előtt nyitotta meg a találkozót Grüman Éva, az InnoEdu – Innováció a Felnőttoktatásban Egyesület elnöke. Lapunknak elmondta, idén, az európai ifjúság évében az Európai Bizottság arra összpontosít, hogy minél több lehetőséget biztosítson a fiatalok számára, ezáltal rávilágítva arra, milyen fontos szerepet játszik az ifjúság a jövő építésében. „Arra gondoltunk, helyi szinten bemutathatjuk, hogy az Erasmus program milyen lehetőségeket biztosít a háromszéki fiataloknak, míg a külföldi vendégeink azokat a jó példákat ismertethetik, melyeket az ifjúsági munka révén megvalósítottak. A találkozó jó alkalom a tapasztalatcserére, és reméljük, hogy új partnerségek is születnek, ugyanakkor egyre több háromszéki fiatalnak adódik alkalma arra, hogy külföldön kipróbálja magát” – fejtette ki.

Kelemen Szilárd, a Háromszéki Ifjúsági Tanács – a konferencia társszervezője – elnöke jelezte, az elmúlt tíz évben több mint félezer háromszéki fiatalnak sikerült szervezetük által külföldi tapasztalatcserén és ifjúsági programokon részt vennie. „Úgy gondoljuk, hogy ez rendkívül fontos, mert olyan ismeretekkel gazdagodnak ezen rendezvények által, egy más országban, más környezetben, melyekre, ha itthon maradnak, nem lenne lehetőségük” – mutatott rá. Megjegyezte, nagy hangsúlyt fektetnek az Erasmus program népszerűsítésére, mert nagyon sok háromszéki fiatalnak ez biztosítja az első külföldi tapasztalatszerzést.

A tegnapi konferencián hatvan, Magyarországról, Görögországból, Észtország­ból, Litvániából, Lettországból, Olaszországból, Törökországból, valamint afrikai és ázsiai államokból érkező fiatal vett részt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük