Autószerelő műhelyt nyitni mindig jó ötlet, ugyanis egyre több a jármű. Hidi Barna fiatal startupper a 25 000 eurós támogatásból szerelőműhelyt nyitott Lisznyóban, mivel úgy gondolta szükség van nemcsak a szolgáltatásra, hanem a megbízható és tapasztalt szakemberekre is. A kisebb javítások mellett vállalnak autódiagnosztikát, rendszeres ellenőrzést, karbantartást, futómű állítást és bádogosmunkát is. A szerviz szolgáltatásairól és jövőbeli terveiről interjúban számolt be a fiatal vállalkozó.

– Kérlek, mutatkozz be és mesélj magadról, a vállalkozásról, amit indítasz!

– Hidi Barna vagyok, 23 éves vállalkozó, autószervizt nyitottam, mert úgy éreztem szükség van rá és azért is, mert érdekelt a szakma, annak ellenére, hogy teljesen más végzettségem van. A műhelyben minden mechanikai munkálatot elvégzünk, de bádogossággal, festéssel is foglalkozunk. Két alkalmazottal dolgozom, egy autómérnökkel és egy szerelővel, illetve jómagam is javítok autókat. A szakmát egyébként édesapám által találtam meg, ugyanis zeneiskolai végzettségem van, de inkább eltanultam az autószerelő szakmát és abban látom a jövőmet is.

Honnan jött az ötlet, hogy ilyen jellegű vállalkozásba kezdj? Mi volt számodra a legnagyobb motiváció?

– Úgy tapasztaltam, hogy nagyon kevés a szakember, és sok az autó, így szükség van szakemberre, szakszervizre. Ez egy biztos megélhetést is jelent számomra, hosszú távon tudok tervezni. Biztos pontot jelent számomra ez a szakma.

–  Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

– Elsősorban önbizalomra van szükség, de a támogatás is nagyon sokat számít. Fontos a közeg amiben és akikkel dolgozol, mert ez már fél siker. Számomra a StartUp HUB is nagy segítség volt, motivációt is kaptam a pénzösszeg mellé, támogattak, kiigazítottak a bürokratikus dolgokban és így nem csökkent a lelkesedésem.

– Hol hallottál erről a lehetőségről és mit jelent számodra a 25 000 euró, mire fordítod?

– Az az igazság, hogy 25 000 euró nagyon sok pénz és sok időre lenne szükség ahhoz, hogy ezt ki tudja egy kezdő vállalkozó spórolni, számomra óriási lehetőség volt. Megmondom őszintén, hogy az elején elég szkeptikus voltam a pályázattal  kapcsolatban, nem gondoltam, hogy sikerülhet. Végül azonban nemcsak a vállalkozást sikerült elindítani, hanem egy vállalkozói képzésen is részt vettem, ahol nagyon sokat tanultam, vizsgáztam és oklevelet is kaptam.

– Mik a hosszú távú terveid ezen a területen?

– A vállalkozásomat fejleszteném tovább, de közben önmagamat is. Szeretnék autómérnöki egyetemet végezni, de egy műszaki vizsgaközpontot is kialakítanék a szerelőműhely mellé.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkozást szeretnének indítani a jövőben?

– Úgy gondolom, hogy nincs vesztenivalója annak, aki belevág egy startup vállalkozásba. Jó ötlettel érdemes belevágni.