Kihalóban lévő mesterséget, a csontfaragást elevenít fel Fazakas Zsombor Attila fiatal vállalkozó, aki édesapja nyomdokaiba lépve és tőle tanulva a mesterséget szeretne saját műhelyt kialakítani. Céljai elérésében a 25 000 eurós támogatás is segíti, hiszen az eszközvásárlás mellett webshopot is kialakítana. 

– Kérlek, mutatkozz be és mesélj magadról, a vállalkozásról, amit indítasz!

Fazakas Zsombor Attila vagyok és csontfaragással foglalkozom, édesapámmal dolgozom együtt. Csontból, fából, szarvasagancsból, szaruból készítünk használati tárgyakat: fésűt, sótartót, ékszereket, tűket, vázákat, de vadászkürtök, trófeák készítésével is foglalkozunk. Fából saroktékát is készítünk, de lapítókat, fakanalat és más konyhai eszközöket is faragunk. 

– Honnan szerzitek be az alapanyagokat ehhez a mesterséghez? Hogyan készülnek a tárgyak, mennyire nehéz dolgozni ezekkel az anyagokkal?

– A csontot vágóhidakról szerezzük be, de ismerősöktől is kapunk csontokat, amit kifőzünk és dolgozunk vele. Mindennek megvan a maga folyamata, először ki kell főzni az alapanyagokat, majd faragás következik. Ez azonban a csontok esetében nagyon nehéz, hiszen fogászati kellékekkel dolgozunk, a csont az egyik legerősebb anyag, így nem könnyű megmunkálni. Édesapám gyerekkora óta foglalkozik ezzel, így én is átvettem tőle ezt a mesterséget. Számomra fontos, hogy kézzel alkossak maradandó dolgokat, ugyanis mára már minden a kínai sorozatgyártás terméke és ezen szeretnénk változtatni. 

– Miben segített neked ez a pályázati lehetőség, a 25 ezer euró támogatás? Hol hallottál a lehetőségről? 

– Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a lehetőséget, mert a pénz segítségével saját vállalkozást tudtam létrehozni és folyamatosan fejleszteni az eszközeimet, szerszámaimat. Olyan szerszámokra van szükségem, amivel fát és csontot is tudok alakítani, emellett szeretnék egy webshopot létrehozni, és egy standot létesíteni a kapunk előtt, ahol árulni tudok, de vásárokba is elmennék a termékeimmel.  Az interneten találtam rá a StartUp HUB irodára. A papírmunka nehéz volt, de nagyon sok segítséget kaptam az irodától és a könyvelőmtől is. 

 Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

Úgy gondolom, hogy elszántnak és kreatívnak kell lenni, de fontos a céltudatosság is, valamint az, hogy megtaláljuk a lehetőségeket. Az élet olyan, mint egy állomás: a vonatok jönnek, mennek, de mindenki maga dönti el, hogy mire ül fel. Fontos megtanulni dolgokat és kamatoztatni a tudásunkat, tehetségünket, megélni azt, amit szeretnénk. 

– Mik a hosszú távú terveid ezen a területen? 

– Mindenképpen bővülni szeretnék, kiterjeszteni a vállalkozást, megjelenni piacokon, rendezvényeken. Weboldalam még nincs, de már tervezem, vannak ötleteim, remélem azt is sikerül elérni.