Un meșteșug pe cale de dispariție, sculptura în os, este reînviat de Zsombor Attila Fazakas, un tânăr antreprenor care vrea să calce pe urmele tatălui său, să învețe meserie de la el și să-și deschidă propriul atelier. Grantul de 25 000 de euro îl va ajuta să își atingă obiectivele, deoarece, pe lângă achiziționarea de instrumente, va înființa și un magazin online. 

– Te rog să te prezinți și povestește-ne despre afacerea pe care o lansezi!

– Mă numesc Zsombor Attila Fazakas și sunt sculptor de oase, lucrez împreună cu tatăl meu. Facem unelte din os, lemn, coarne de cerb, coarne: piepteni, saline, bijuterii, ace, vaze, dar facem și coarne de vânătoare și trofee. Facem, de asemenea, scaune din lemn, dar sculptăm și lopeți, linguri de lemn și ustensile de bucătărie.

–  De unde obțineți materialele pentru acest meșteșug? Cum sunt realizate obiectele, cât de dificil este să lucrați cu aceste materiale neobișnuite?

– Oasele le luăm de la abatoare, le fierbem și le lucrăm. Totul are un proces propriu, mai întâi trebuie să prepari ingredientele, apoi trebuie să le sculptezi. Dar acest lucru este foarte dificil în cazul oaselor, deoarece lucrăm cu dispozitive de protezare dentară, iar osul este unul dintre cele mai rezistente materiale, deci nu este ușor de prelucrat. Dar acest lucru este foarte dificil în cazul oaselor, deoarece lucrăm cu dispozitive ortodontice, pentru că osul este unul dintre cele mai rezistente materiale, deci nu este ușor de prelucrat. Tatăl meu practică acest meșteșug încă de când era copil, așa că am preluat de la el această meserie. Este important pentru mine să fac lucrurile manual, pentru că acum totul este produs în serie în China, iar noi vrem să schimbăm acest lucru.

–  De unde ai auzit de această oportunitate ? Cum te ajută această sumă, cei 25 000 euro?

– Mă bucur foarte mult că am găsit această oportunitate, pentru că, cu ajutorul finanțării, am reușit să-mi înființez propria afacere și să-mi îmbunătățesc în permanență instrumentele și echipamentele. Am nevoie de unelte care să prelucreze lemnul și osul și vreau să-mi fac un magazin online și un stand în fața porții noastre unde să îmi vând produsele, dar vreau să particip și la târguri. Am găsit oportunitatea pe pagina de Facebook StartUp HUB, documentația a fost dificilă, dar am primit mult ajutor din partea biroului și a contabilului meu.

– Cum consideri, care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă o persoană care vrea să înceapă propria afacere?

– Cred că trebuie să fii hotărât și creativ, dar este de asemenea important să fii determinat și să găsești oportunități. Viața este ca o gară: trenurile vin și pleacă, dar fiecare decide singur ce tren să ia. Este important să înveți lucruri și să îți folosești cunoștințele și talentele, pentru a reuși să duci la capăt ceea ce vrei să trăiești. 

– Care sunt planurile tale pe termen lung în acest domeniu?

– Mi-ar plăcea cu siguranță să mă dezvolt, să extind afacerea, să apar în piețe, la evenimente. Încă nu am un site, dar deja îl planific, am idei, sper să reușesc.