Különleges ételeket mindenki szeret kóstolni, de nem minden elérhető térségünkben. Ezért gondolta Babos Attila startupper, hogy a 25 000 eurós támogatást olyan vállalkozás indítására fordítja, amely által gasztronómiai kalandra hívja vendégeit. A fiatal vállalkozó büfékocsit üzemeltet a jövőben, aminek érdekessége, hogy az olasz konyha ízvilágát viszi el a különböző helyszínekre. 

– Kérlek, mutatkozz be és mesélj magadról, a vállalkozásról, amit indítasz!

– Babos Attila vagyok, volt alkalmam kipróbálni a vendéglátóipari szakmát, a projekt, amibe kezdtem kicsit eltér ettől, a vonal gasztronómiai, de nem a hagyományos vendéglőben gondolkodom. Szeretném behozni az olasz ízvilágot hozzánk is, roppanós, mozzarellás szendvicsek formájában. Mindezt büfékocsiból kínáljuk, összekötjük a jó minőségű ételeket a különböző rendezvényekkel. 

– Akkor te biztosan láttad a Séf című filmet, ami egy büfékocsisról szól, aki végigjárja Amerikát a kubai szendvicsekkel? 

– Igen, ez a film volt a kiindulópont, akkor kapott el a hév, hogy én is hasonlót szeretnék csinálni. Most, ezzel a lehetőséggel sikerül is, aminek nagyon örülök. Szerintem fesztiválokon sikeres lesz, jelenleg nagy a kereslet rá a piacon. Az, hogy olasz szendvicseket készítünk, különleges, ugyanis van már ilyen food-truck más típusú ételekből is, de az olasz kajára nagy az igény. A szendvicsek, paninik nagyon különlegesek és finomak, az olasz ízvilág különlegesebb a többinél. 

–  Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

– Szerintem elsősorban egy nagyon jó ötletre van szüksége egy kezdő, fiatal vállalkozónak, illetve kitartásra. Ha ez a kettő nincs meg, akkor nehéz lehet és nagyobb a kihívás. 

– Mi volt számodra a legnagyobb motiváció, ami miatt belevágtál?

– Számomra az volt a legnagyobb motiváció, hogy megismertessem a helyiekkel az olasz gasztronómiát, mert úgy érzem, be vagyunk fásulva itt, konzervatívak vagyunk, nem merünk kipróbálni új dolgokat. Ezért döntöttem úgy, hogy olasz szendvicseket kínálok, megismertetem ezt a konyhát is, mert bár ismerik, de sokan leragadnak a pizzánál és a tésztáknál. 

– Hol hallottál erről a lehetőségről és mit jelent számodra a 25 000 euró, mire fordítod? 

–  Nálam az ötletelés még 18 éves koromban kezdődött, így korábban is próbálkoztam startuppolni, de akkor nem sikerült. Aztán tavaly egy fesztiválon hallottam erről a lehetőségről és úgy gondoltam belevágok. Ez a pénzösszeg arra elég, hogy új dolgokat találjak ki és valósítsak meg, büfékocsit vásároljak és felszereljem a megfelelő eszközökkel. A konyhai felszerelések elég drágák, hiszen minden inoxból kell legyen, de szükség van hűtőkre is, illetve az engedélyeztetés folyamata is hosszas. 

– Mik a hosszú távú terveid a vendéglátásban? 

– Szeretnék egy franchise rendszert kiépíteni az ötletemből, ami elterjedhet akár az egész országban, olyan ételekkel, amelyeket mindenki szeret és szívesen fogyaszt. Hasonló vállalkozások vannak a megyében, nagy a konkurencia, burgerezők, shaormázók, de szerintem, amit én csinálok az egyedi lesz.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkozást szeretnének indítani a jövőben? 

– Elsősorban azt, hogy ne adják fel a terveiket, ne tántorítsák el őket az akadályok, tartsanak ki, mert végül meg fogja érni.