A közösségi média ma már nemcsak az ismerősökkel való kapcsolattartásra szolgál, hanem számos információt, hírt is szerezhetünk a különböző felületekről. Fontos lenne a helyi vállalkozásoknak is kiaknázni a közösségi médiában rejlő lehetőségeket, kreatív tartalommal, érdekes fotókkal, friss trendekkel. Hodor Barbara fiatal startupper vállalkozása a Kontent Agency ezt valósítaná meg: erősíteni a cégek online jelenlétét, hogy használni tudják a közösségi oldalakban lévő potenciált. Terveiről interjúnkban beszélgettünk.

– Kérlek, mutatkozz be és mesélj magadról, a vállalkozásról, amit indítasz!

– Hodor Barbara vagyok és a cégem neve Kontent Agency, főként marketing tevékenységekkel foglalkozik, social media menedzsmenttel a lifestyle iparban működő cégeknek. Az egyetemet is ebben a szakirányban végeztem Dániában, ahol branding- és marketing menedzsmentet tanultam, ott is divat és más életstílussal kapcsolatos dolgok iránt érdeklődtem, ezeket tanultam. A cégemmel segíteni szeretnék hazai és külföldi cégeknek egyaránt, abban, hogy az online médiában megfelelőképpen és hatásosan tudjanak kommunikálni.

– Hogyan látod, mekkora szükség van erre?

– Úgy gondolom, hogy egyre nagyobb. A cégvezetők most kezdik megérteni, hogy erre szükség van, nem elég az, hogy egy ismerős ajánlja a céget egy másik ismerősnek, hanem fontos az ők üzenetük, brand-képük kiépítése is.

– Mi volt számodra a legnagyobb motiváció, amiért belevágtál ebbe a vállalkozásba?

– Nagyon szerettem volna vállalkozó lenni, azelőtt dolgoztam és jó élmény volt, viszont jobb az, amikor az ember a saját idejét osztja be, a saját ötletei alapján működik a vállalkozása és ezt láttam az egyetlen lehetőségnek arra, hogy én itthon kialakítsam a körülményeket. Mindig az volt a hosszú távú terv, hogy hazaköltözöm a megfelelő tapasztalat megszerzése után és ez sikerült is. A pályázati lehetőség ezt a folyamatot is felgyorsította.

– Miben segített neked ez az összeg, mire tudtad fordítani?

– Megadta a kellő támogatást, hogy elinduljak az úton, olyan kísérő erő volt, ami által könnyebb volt nekifogni mindennek. Itthon nehezebb boldogulni a bürokratikus úton, viszont a StartUp HUB szakértőitől kaptam segítséget. Szükség van az iránymutatásra a kezdő vállalkozók esetében, hiszen a folyamatok bonyolultak.

– Mik a hosszú távú terveid ezen a területen?

– Szeretném azt, ha az itthoni lifestyle cégeknek a social media menedzsmentjét a Kontent Agency tudná csinálni, de azt is, hogy külföldi klienseink is legyenek, hogy az itthoni kreativitást, tudást és ügyességet meg tudjuk mutatni a piacon. Az új trendekre még nem vagyunk annyira nyitottak itthon, viszont a külföldi piacot is látva, az erdélyi emberekben van egy furfang, ami nagyon sokat segít a helytállásban. Az erdélyi fiatalok között nagyon sok tehetség van, akinek a munkáját be kéne mutatni külföldön is.

–  Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

– Nagyon sok türelemre van szükség, de a kapcsolatok is fontosak, olyanok, amelyek által segítséget kaphatsz. Fontos hallgatni a körülöttünk lévőkre, mert vannak jó ötletek, tanácsok is. Azt is meg kell tanulni, hogy a vállalkozói feladatok ellátása egy külön munkakör, aminek időt kell szentelni és ezt még én magam is most tanulom csak.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkozást szeretnének indítani a jövőben?

– Vállalják magukat, mutassák meg tudásukat, kreativitásukat és legyenek kitartóak. Nagyon fontos minden területen, munkában, hogy fejlődjünk, és ezt javaslom a kezdőknek is. Merjenek lépni, vállalkozni, megmutatni magukat, megkeresni a legjobb megoldást a számukra.