Prelucrarea lemnului este o meserie veche de milenii, dar există din ce în ce mai puțini meșteri adevărați. De aceea, tânărul antreprenor Attila Kádár și-a deschis propriul atelier, unde se face totul, de la proiectarea, selectarea și tăierea lemnului până la asamblarea pieselor. El ne-a povestit într-un interviu despre acest start-up și despre viitorul acestei meserii.
– Te rog să te prezinți și povestește-ne despre afacerea pe care o lansezi!
– Sunt Attila Kádár și mi-am pornit afacerea la Lunga, un atelier de tâmplărie unde realizăm produse unice din lemn masiv, grădini, mobilier de grădină, paturi pentru copii, scări, tot ce este din lemn, mai ales pentru exterior. Deocamdată nu facem mobilier de interior, dar acest lucru este în planurile de viitor.
– De unde ți-a venit ideea de a începe o astfel de afacere? Care a fost cea mai mare motivație pentru tine?
– Încă de când eram copil, mi-a plăcut să lucrez cu lemnul și să fac obiecte de bricolaj. Am făcut-o ca pe un hobby, mi-a plăcut foarte mult. Asta m-a determinat să îmi dezvolt abilitățile într-o afacere și să mă perfecționez.
– De unde ai auzit de această oportunitate, cum te ajută această sumă?
– Fondurile nerambursabile au fost folosite pentru a cumpăra utilaje profesionale, care sunt esențiale pentru prelucrarea lemnului și pentru lucrări de calitate. Era important să achiziționăm aceste utilaje, iar cei 25 000 de euro au fost suficienți pentru a face posibilă realizarea unei lucrări mai bune. Am aflat despre această oportunitate prin intermediul rețelelor de socializare, dar mi-a fost recomandată și de prieteni.
– Care sunt planurile tale pe termen lung în acest domeniu?
– Drumul pe care l-am parcurs nu a fost ușor, au fost momente dificile din cauza procedurilor birocratice, dar, în cele din urmă, a meritat. Planurile mele pe termen lung sunt de a extinde afacerea, de a angaja mai mulți oameni și de a face mai multe proiecte.
– Care este mesajul tău pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în viitor?
– Aș încuraja pe toată lumea să încerce să își transforme ideile în realitate și, deși nu este ușor, merită cu siguranță, merită să faci pasul cel mare. Cunosc oameni care au început o afacere într-un mod similar și pot vedea că se poate realiza dacă ai cunoștințele și voința necesară. Văd că în profesia pe care o practic sunt din ce în ce mai puțini profesioniști, oamenii mai în vârstă își închid atelierele, așa că este important să ne dezvoltăm și să menținem profesia.