Deși folosim calculatoarele în fiecare zi, nu toată lumea poate înțelege fiecare parte a acestora. Acesta este motivul pentru care este util să urmeze un curs de competențe digitale, care oferă abilități practice, la nivel de utilizator, care sunt esențiale pentru utilizarea unui calculator la locul de muncă sau acasă. Ernő Bogyó este un formator care lucrează în mai multe domenii, inclusiv în predarea competențelor digitale, despre care crede că este foarte necesar.

– Ce trebuie să știm despre tine, ce parcurs profesional te-a îndreptat spre a deveni formator?

– Mi-am dat seama că îmi place foarte mult să predau și, pentru că lucrez în turism, am simțit că pot transmite acest lucru și altora. Am predat pe tema comerț și IT, ambele domenii fiind apropiate de mine și de domeniul meu de expertiză. De asemenea, am ținut cursuri de formare în sectorul turismului. Să predai adulților este la fel de bine ca și să înveți elevii, adulții fiind foarte receptivi și interesați.

– Ce înseamnă un curs TIC (tehnologia informației și comunicării), de ce este nevoie în zilele noastre, ce poț învăța participanții?

– Formarea competențelor digitale se referă la modul de utilizare a unui desktop sau a unui laptop, deoarece acesta este acum de bază și necesar peste tot în viață. Cursanții pot învăța cum să utilizeze programele de bază: Windows, Excel, PowerPoint. Este important ca toată lumea să învețe cum să folosească programul Word și tabelele de calcul pentru a scrie un CV. În plus, sunt importante și cunoștințele de utilizare a calculatoarelor, astfel încât participanții să le poată folosi cu încredere, să instaleze sisteme de operare, să utilizeze e-mailul. Aici pot fi învățate programele de editare a textelor, a foilor de calcul, a bazelor de date, a e-mailurilor, a imaginilor și a paginilor web, toate acestea fiind utile la locul de muncă, indiferent de domeniu.

– Utilizarea social media este foarte răspândită în prezent. Există module pe această temă?

– Rețelele de socializare devin din ce în ce mai frecvente, este important să le cunoaștem și să le folosim cu înțelepciune. Mai întâi se va învăța despre calculator și despre diferitele programe, iar apoi se poate învăța cum să se utilizeze aceste interfețe. Social media este mai mult un hobby, îți dezvoltă interesele și poți învăța lucruri noi.

– Cine se înscrie pentru formare în domeniul IT?

– Am observat că sunt mai ales tineri, studenți, care se înscriu.Este important ca aceștia să aibă o bună cunoaștere a computerului și a altor instrumente, precum și a noțiunilor de bază de software, a principalelor caracteristici ale sistemului de operare și a modului de lucru eficient cu aplicațiile de pe desktop. După curs, vor fi capabili să tipărească diferite documente, să transfere fișiere și foldere. Acest lucru este acum esențial în multe domenii de activitate.

– În opinia ta, de ce este importantă învățarea în viața unui om, chiar și la vârsta adultă?

– Cred că cel mai important lucru este să înveți cum să înveți și nu să înveți. Poți învăța mult mai multe la un curs, la o oră de curs, dacă ești atent, decât dacă memorezi. De asemenea, partea practică este importantă, astfel încât să poți aplica ceea ce ai învățat.